Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΆΜΦΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Γηροκομείο, Πνευματικό Κέντρο, ΤΕΙ, Νοσοκομείο, ΑΝ.ΦΩ., ίσως και ΟΤΕ αποτελούν τις μονάδες υποδομών που έκλεισαν, απαξιώνονται διαρκώς ή απειλούνται με λουκέτο στην πρωτεύουσα της Φωκίδας διακυβεύοντας πισωγύρισμα δεκαετιών για αυτήν και τους κατοίκους της...
Φαίνεται πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα, ώστε να μην μπορούν να χειροτερέψουν. Αυτό προκύπτει από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος σε ένα ευρύ φάσμα υποδομών της πόλης και του νομού, επιτείνοντας τα ασφυκτικά πλαίσια διαβίωσης των κατοίκων της, ενισχύοντας τα ήδη εφιαλτικά νούμερα της ανεργίας, σε μια περιοχή με ελάχιστες ούτως ή άλλως επαγγελματικές διεξόδους, απομειώνοντας τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές της και εκπέμποντας S.O.S. για τις προοπτικές της στο άμεσο μέλλον. 
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Το Γηροκομείο έκλεισε ήδη,
από τις αρχές του καλοκαιριού. Βρίσκεται βυθισμένο μέσα στα χρέη του και ο πρώην επικεφαλής της διαχειριστικής του επιτροπής, μέχρι την άνοιξη Μητροπολίτης Φωκίδας, κ.κ. Αθηναγόρας, καταδικάστηκε πρόσφατα για τις οφειλές του ιδρύματος στο ΙΚΑ, όπως έχουμε αναφέρει σε πρόσφατο αποκλειστικό μας ρεπορτάζ. Παράλληλα, οι πρώην εργαζόμενοι του ιδρύματος, αλλά και οι προμηθευτές του προτίθενται να προχωρήσουν σε κατασχέσεις επί των περιουσιακών στοιχείων του ως αντιστάθμισμα των σοβαρών οφειλών του σε αυτές, όπως ηθικά και νομικά δικαιούνται. Προϊόντος του χρόνου λιγοστέυουν οι -ούτως ή άλλως- θεωρητικές πιθανότητες επαναλειτουργίας του, στερώντας τους κατοίκους της περιοχής από τις υπηρεσίες περίθαλψής του και περιορίζοντας τις υποδομές της σε έναν ιδιαίτερα νευραλγικό κοινωνικό χώρο.
Σοβαρότατοι φόβοι για ανάλογη κατάληξη υπάρχουν και για το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας. Η έλλειψη πόρων, καθώς και η κρατική φορολόγηση που έχει επιβληθεί φέρνουν αυτό το σενάριο όλο και πλησιέστερα στην πραγματικότητα. Αυτές οι ανησυχίες εκφράστηκαν ανοικτά και κατά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, που φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου, και από τα χείλη του Δημάρχου Δελφών, ο οποίος δεσμεύτηκε στη σχετική συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ για δραστηριοποίηση με στόχο την απαλλαγή των ακινήτων του Δήμου από την υποχρέωση αυτού του φόρου. Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί απλώς εξαγγελία πρόθεσης με αμφίβολη δυνατότητα υλοποίησης, ενώ, ταυτόχρονα, ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδας, κ.κ. Θεόκτιστος έχει αρνηθεί την προεδρία των επιτροπών τόσο του Πνευματικού όσο και του Γηροκομείου.
Από μια τέτοια συζήτηση δε θα γινόταν, δυστυχώς, να απουσιάζει και η υπόθεση του ΤΕΙ. Ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του πάντα υπήρχαν. Η μετονομασία του και η αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου του δεν καθησύχασαν κανέναν. Και οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ήρθαν απλώς να ενισχύσουν αυτούς τους προβληματισμούς. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου για νέο σχέδιο "Αθηνά", στο οποίο δεν περιλαμβανόταν το ΤΕΙ της Άμφισσας, ενώ επιπλέον βολή ήρθε και από την Κοσμητεία του. Όπως είναι γνωστό, πριν λίγες μέρες το συγκεκριμένο όργανο γνωμάτευσε για τη μη βιωσιμότητά του προς το Υπουργείο Παιδείας. Η τοποθέτηση αυτή, φυσικά, δεν είναι καθόλου δεσμευτική για τη Διοίκηση του ΤΕΙ, που μπορεί να αποφασίσει τελείως διαφορετικά για το θέμα.
Οι αμφιβολίες, ωστόσο, εντείνονται κατά τη στιγμή που ακόμα η Σχολή δεν έχει κανένα μόνιμο καθηγητή ούτε έχουν προκηρυχτεί καθόλου τέτοιες θέσεις. Αν, ωστόσο, συσχετίσει κανείς όλο το προϋπάρχον κλίμα της αβεβαιότητας με τις επιδιώξεις της Κοσμητείας, αλλά και τις παλινωδίες που υφίστανται γενικότερα το τελευταίο διάστημα γύρω από το υπερκείμενο ίδρυμα, το ΤΕΙ Στερεάς, τα υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτό και οι χιλιάδες σπουδαστές του, καθώς και τη φαύλη και παλαιοκομματική συμπεριφορά του αρμόδιου Υπουργού στο "τιμόνι" του Υπουργείου, δεν μένουν χωρίς εξήγηση οι έντονες αμφιβολίες και οι σοβαρές ανησυχίες όλων στην περιοχή για την κατάληξη της περιπέτειας του ΤΕΙ στην πόλη. Ιδίως τώρα, που σε λίγες εβδομάδες αναμένεται και η παράδοση του κτιριακού του χώρου προς λειτουργία σε πλήρη συσχετισμό με τα χρόνια στεγαστικά προβλήματα και του Μουσικού Σχολείου της πόλης.
Χρόνιο πρόβλημα, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζει και το Γ.Ν. Άμφισσας. Οι εξελίξεις γύρω από τη διαρκή αποψίλωσή του και η επεκτεινόμενη δυσλειτουργία του είναι πράγματα επώδυνα γνωστά εδώ και πολύ καιρό σε όλους. Όπως και οι φήμες γύρω από την τύχη του, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες Μονάδες Υγείας του νομού (Λιδωρίκι, Ιτέα), καθώς και οι από καιρό σε καιρό αντιδράσεις γύρω από αυτό. Ασφυξία που διαρκώς εντείνεται, ενώ, αν ευσταθούν και οι πληροφορίες μας, σε λίγο καιρό θα έχει να αντιμετωπίσει και πρόβλημα έλλειψης Παθολόγων.
Εξ ίσου σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας φέρεται εσχάτως να αντιμετωπίζει και η Αναπτυξιακή Φωκική. Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα φαίνεται να είναι εσωτερικό, μιας και η εταιρεία δεν αποστέλλει στο Υπουργείο των Εσωτερικών τα στοιχεία απογραφής που της έχουν ζητηθεί αναφορικά με τα οικονομικά της στοιχεία, το προσωπικό της και το μισθολογικό της κόστος, γεγονός που αφορά και αρκετές άλλες επιχειρήσεις ΟΤΑ ανά την Επικράτεια. Μάλιστα, το όλο θέμα έχει χαρακτηριστεί ως "σκάνδαλο" από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λ. Ρακιντζή, όπως έχουμε επισημάνει σε παλιότερη σχετική ανάρτησή μας.
Όπως και να εχει, πρόκειται για άλλο ένα σοβαρό ανοιχτό μέτωπο της περιοχής, με κίνδυνο διακοπής ακόμα και της λειτουργίας της. Εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και στην αποστέρηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού εργαλείου σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες.
Υπόθεση που δεν έχει κλείσει οριστικά είναι και αυτή του υποκαταστήματος του ΟΤΕ στην Άμφισσα. Η διοίκηση του οργανισμού πέρυσι είχε λάβει, δυστυχώς, τέτοια απόφαση. Χρειάστηκε η συντονισμένη κινητοποίηση των υπαλλήλων του, του τότε Δημοτικού Συμβουλίου με ομόφωνο ψήφισμα και της τέως Αντιπεριφερειάρχη προκειμένου να αποφευχθεί για λίγο καιρό το κλείσιμο του υποκαταστήματος, χωρίς, πάντως, η διοίκηση του ΟΤΕ να δεσμεύεται πως δε θα προχωρήσει μελλοντικά σε μια τέτοια απόφαση.
Ο ΟΤΕ είναι ιδιωτική εταιρεία. Συνεπώς, αν αποφασίσει να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας του εδώ υποκαταστήματός του καμία κυβέρνηση και καμιά αυτοδιοικητική βαθμίδα δεν είναι σε θέση να τον υποχρεώσει να μην την εκτελέσει. Το μόνο διαπραγματευικό "χαρτί" θα είναι ξανά διαμαρτυρίες με ρητορική, ύφος και περιεχόμενο κατοίκων άγονης γραμμής σε πρωτεύουσα νομού στην "καρδιά" της Ελλάδας...
Η λίστα, βέβαια, των σχετικών δομών και υπηρεσιών δεν εξαντλείται στη λίστα αυτή. Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί στην Εφορία, στις τράπεζες και σε σχολεία. Αλλά, ας μείνουμε εδώ. Το όλο πρόβλημα είναι εκρηκτικό, σαφές και οριοθετημένο. Ο λόγος εναπόκειται σε όλους όσοι υποχρεούνται να αναλάβουν δράση. Οι καιροί ου μενετοί...

amfissaface.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: