Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ

Τι θα κάνουν οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Εκπλήξεις από ανεξάρτητους που προέρχονται από την Κεντροδεξιά.
Βαρόμετρο για την προεδρική εκλογή - και για το εάν και πότε θα γίνουν τελικά πρόωρες εκλογές -  θα αποτελέσει η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα όπου θα δοκιμαστούν οι προθέσεις και οι αντοχές των 24 ανεξάρτητων βουλευτών. Η έκφραση ψήφου εμπιστοσύνης που αποτυπώνεται με 151 βουλευτές διαφοροποιείται από την Προεδρική εκλογή καθώς αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές όπως για παράδειγμα ο Σπύρος Λυκούδης διαχωρίζουν τις δύο διαδικασίες.
Στην πρώτη η κυβέρνηση καλείται να στηριχτεί στους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν τον συνασπισμό ενώ στην Προεδρική εκλογή,
χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών. Ετσι ένα τμήμα των ανεξάρτητων βουλευτών που αναμένεται να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, τον ερχόμενο Φεβρουάριο εκτιμάται ότι θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εκτιμώντας ότι οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή) θα καταψηφίσουν αντίστοιχα την κυβέρνηση, ο ρόλος των ανεξάρτητων βουλευτών θα είναι καθοριστικός για την διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος.
Οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ, Σ. Λυκούδης, Κ. Μάρκου και Β. Οικονόμου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μόνο ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών». Και οι τέσσερις βουλευτές είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού έχουν αποσυνδέσει την Προεδρική εκλογή από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ανεξάρτητοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ
Αρνητική προς την κυβέρνηση αναμένεται να είναι η ψήφος των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων είναι οι Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστατίδης, Θ. Τζάγκρη και Μ. Μπόλαρης. Αρνητική προς την κυβέρνηση αναμένεται να είναι η ψήφος και του Χρήστου Αηδόνη. Στο ίδιο κλίμα αναμένεται να κινηθούν ο Π. Τατσόπουλος που έχει ξεκαθαρίσει ότι σε σημαντικές ψηφοφορίες στην βουλή θα ακολουθεί την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, και οι  ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς που έχουν προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκπλήξεις και ερωτήματα από… γαλάζιους ανεξάρτητους;
Εκπλήξεις αναμένονται από τον χώρο των ανεξάρτητων που προέρχονται από την Κεντροδεξιά. Κατά της κυβέρνησης θα ψηφίσει ο βουλευτής Αχαϊας, Ν. Νικολόπουλος ενώ στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί και ο Β. Πολύδωρας. Αντίστοιχα ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει παρών ή υπέρ της κυβέρνησης. Στο ίδιο κλίμα εκτιμάται ότι θα κινηθούν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κοζάνης που διαγράφηκε από τη Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, Γ. Κασσαπίδης και η Μίκα Ιατρίδη. Ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Γ. Κουράκος αναμένεται να καταψηφίσει την κυβέρνηση όπως και οι Β. Καπερνάρος και Χρ. Γιαταγάνα που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ.
Η ΔΗΜΑΡ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και τα 10 μέλη που έχουν απομείνει στην κοινοβουλευτική ομάδας του κόμματος αναμένεται να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης στην επερχόμενη ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: