Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΙΔΗ

Η επιλογή του πρωθυπουργού να τον αντικατασήσει ο υπουργός Υγείας στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Αλλοι έκριναν ότι δίνει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον βουλευτή Αττικής της ΝΔ που προέρχεται από τον ΛΑΟΣ, αφήνοντας πίσω τους φιλόδοξους Κ. Μητσοτάκη και Ν.Δένδια με το κεντρώο/φιλελεύθερο προφίλ, άλλοι διαβλέπουν διάθεση να καταδειχθεί η στροφή προς τα δεξιά που θα καθορίσει την πορεία προς τις εκλογές. 
Σε κάθε περίπτωση, στις τάξεις των καραμανλικών της ΝΔ υπάρχει ενόχληση, παρόλο που δεν έχει βγει προς τα εξω (μέχρι στιγμής), ενώ και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται απορία και αγανάκτηση για την ανοχή που έδειξε σε αυτή την επιλογή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. 
Η επιλογή Βορίδη δείχνει και την κυβερνητική διάθεση πόλωσης, μια και ο υπουργός Υγείας φημίζεται για τις σκληρές επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και για την επιμονή του στην επίδειξη πυγμής.
Από την άλλη,
ο επίσης προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ βουλευτής Β Αθήνας Αδωνις Γεωργιάδης αποσύρεται προσωρινά. Οπως έγινε γνωστό, ο Τάσος Νεράντζης θα είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατά την συζήτηση στη Βουλή της ψήφου εμπιστοσύνης, με το επιχείρημα ότι είναι ο αρχαιότερος από τους κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους που έχει ορίσει η ΝΔ. 
Ο Άδωνης Γεωργιάδης θα είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2015. 
Αλλά ο πρώην υπουργός Υγείας είχε εμμέσως προναγγείλει μέσω Twitter ότι θα τα δώσει όλα αυτή την εβδομάδα: «Να ενημερώσω τους φίλους μου από τον Σύριζα ότι Τετάρτη με Παρασκευή θα είμαι στην Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος..μήπως να το ξανασκεφθούν και να μήν έρθουν;». Είχε προηγηθί η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχουν τα στελέχη του από τα πάνελ στα οποία μετέχει ο κ. Γεωργιάδης, το οποίο του στερεί το ρόλο του τηλεοπτικού ακτιβιστή της δεξιάς και μπερδεύει την επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ. "Για φασιστικές αντιλήψεις" έκανε λόγο ο γραμματέας της ΝΔ Α. Παπαμιμίκος (στον Σκάι) δίνοντας έτσι το στίγμα της ρητορείας που θα υιοθετήσει το επόμενο διάστημα το κόμμα του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα βρίσκεται στην Ιταλία σήμερα για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ σχετικά με την απασχόληση και ενώ έχει αποκαλυφθεί από το Βερολίνο ότι η ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στη Βουλή θα βρίσκεται την Παρασκευή και κυκλοφορεί η φήμη ότι θα περάσει την Πέμπτη βια βόλτα από τα Αντικύθηρα.

Ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα λήγει άδοξα με μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση την εκκρεμότητα για τα κόκκινα δάνεια. Η ρύθμιση που έχει ήδη πολυδιαφημιστεί δεν έχει γίνει και κυκλοφορούν αντικρουόμενες πληροφορίες για την αιτία της εμπλοκής. Γεγονός, όμως, είναι ότι όσοι περιμένουν κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων θα μείνουν στον ακουστικό τους. Για αντιπερισπασμό η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις διαρροές, προωθεί τάχιστα τις 100 δόσεις για την καταβολή των οφειλών στις εφορίες και τα ταμεία, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα κριτήρια που απαιτούνται για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο έχει χαθεί στη μετάφραση και η γγ εσόδων Κ. Σαββαίδου τείνει να εξελιχθεί σε Θεοχάρη Νο2, μετά το άδειασμα που υπέστη με εγκύκλιο με την οποία ακυρώθηκε δική της οδηγία για φορολόγηση των εταιρικών παροχών (όπως τα κινητά) σε εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: