Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ «ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΕΣ» ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Στην Ινδία φαίνεται πώς βρήκαν τον τρόπο να αποτρέπουν τους δημοσίους υπαλλήλους από τη «λούφα» και την «κοπάνα»…
O Ram Sewak Sharma είναι ένας γκριζομάλλης γραφειοκράτης που πέρασε τα τελευταία 5 χρόνια της ζωής του σε ένα γραφείο στην περιοχή Connaught Place του Νέου Δελχί. Στο διπλανό γραφείο καθόταν ο  Nandan Nilekani, ο πρώην CEO της Infosys.
Μαζί έφτιαξαν το Aadhaar, το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιομετρικής αναγνώρισης στον κόσμο, ο Nilekani από τη θέση του επικεφαλής της Αρχής Ταυτοποίησης της Ινδίας (UIDAI) και ο Sharma από τη θέση του Γενικού Διευθυντή.
Κι αν ο Nilekani αποχώρησε για να ασχοληθεί με την πολιτική,
ο Sharma συνεχίζει το έργο έχοντας αναλάβει την κατασκευή ενός Σύστήματος Παρακολούθησης των Δημοσίων Υπαλλήλων σε όλη την Κεντρική Κυβέρνηση της Χώρας, το οποίο είναι φθηνό, ανοιχτό, προσβάσιμο στο κοινό μέσω διαδικτύου και μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα φέρει επανάσταση στη διακυβέρνηση της Ινδίας.
Πώς λειτουργεί το σύστημα
Το εν λόγω σύστημα παρακολούθησης βασίζεται στον μηχανισμό βιομετρικής αναγνώρισης Aadhaar και λειτουργεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας attendance.gov.in,  η οποία “τρέχει” προς το παρόν δοκιμαστικά επεξεργαζόμενη τα στοιχεία 50.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Νέο Δελχί, που είναι διαθέσιμα online σε πραγματικό χρόνο.
Όπως φαίνεται παρακάτω, η ιστοσελίδα λειτουργεί τρόπον τινά ως ένα ψηφιακό παρουσιολόγιο καταγράφοντας την ώρα άφιξης και την ώρα αποχώρησης κάθε δημοσίου υπαλλήλου ονομαστικά.
Υπάρχει φυσικά μία κατηγοριοποίηση ανά υπουργείο και ανά τμήμα αλλά και μηχανή αναζήτησης όπου μπορεί κανείς να βρει ονομαστικά οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο που είναι καταγεγραμμένος στο σύστημα.
Το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε, δημιουργεί μια αίσθηση αξιοπιστίας και διαφάνειας πρωτόγνωρη για τον Ινδικό Δημόσιο Τομέα, όπου οργιάζει η γραφειοκρατία.
Συνέπεια όλου αυτού είναι να ασκείται μεγάλη πίεση στους “κοπανατζήδες” και αυτούς που έρχονται καθυστερημένα ή φεύγουν πιο νωρίς από τη δουλειά τους, καθώς και στους προϊσταμένους τους που αναγκάζονται να τους ελέγχουν περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: