Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

«ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΕΚΤΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ακροδεξιοί, νεοναζί, φασίστες, ρατσιστές και απανταχού σταυροφόροι της «λευκής φυλής»… ενωθείτε.

Μπορεί μεν το πολυδιαφημισμένο «διεθνές συνέδριο» ακροδεξιών, που ήταν να διεξαχθεί στη Βουδαπέστη το περασμένο Σαββατοκύριακο, να πραγματοποιήθηκε τελικά πίσω από κλειστές πόρτες και με πολύ λιγότερες συμμετοχές λόγω της απαγόρευσής του από την ουγγρική κυβέρνηση… το «κόνσεπτ» όμως παραμένει ζωντανό: Οι ακροδεξιές οργανώσεις από άκρη σε άκρη της Ευρώπης (με την «ευχή» των αδελφών τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού) αισθάνονται πλέον αρκετά δυνατές ώστε να καταστρώνουν κοινά σχέδια δράσης, τα οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία δεσμών με τη… Ρωσία, που αποδεικνύεται λαμπρό πεδίο άνθισης νεο-φασιστών.

Η συνάντηση στην Ουγγαρία,
(για την οποία ακόμη δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες και δεν γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι κατάφεραν τελικά να συμμετάσχουν) ακολούθησε μιαν άλλη ακροδεξιά συνάθροιση που είχε λάβει μέρος πριν από έναν μήνα στη Μόσχα ενώ εκπρόσωποι των ακροδεξιών κάνουν λόγο για νέα «σύνοδο» στο προσεχές μέλλον.

Ακροδεξιά συνάθροιση

Παρά το γεγονός ότι οι ακροδεξιές οργανώσεις που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να στείλουν απεσταλμένους στη Βουδαπέστη είναι αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, οι βασικοί εμπνευστές των «συσπειρωτικών» πρωτοβουλιών, που πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα, ανήκουν στο λεγόμενο κίνημα «ταυτοτιστών» (σε ελεύθερη ελληνική απόδοση).

Πρόκειται για οργανώσεις που αποκηρύσσουν τον εθνικοσοσιαλισμό για χάρη του «εθνοτικού εθνικισμού». Κεντρικό τους σύνθημα είναι η «αναγέννηση της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας» όχι τόσο με όρους «κράτους - έθνους» όσο με αναφορές στην «ευρασιατική λευκή φυλή» που θα πρέπει, λένε, να ξαναβρεί τα «αρχαϊκά ήθη και τις αξίες της» στέλνοντας από εκεί που ήρθαν όλους τους μετανάστες που «μολύνουν τη φυλή».

Μορφώματα

Για να το πετύχουν αυτό – σύμφωνα με τους διοργανωτές –, θα πρέπει πρώτα να ενισχυθεί το παν-ευρωπαϊκό κίνημα «ταυτοτιστών» με τακτές συναντήσεις αλλά και να… αγκαλιάσουν και τα υπόλοιπα ακροδεξιά εκτρώματα που ανθίζουν τα τελευταία χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο, παρά το γεγονός ότι μπορεί και να μην ταυτίζονται απόλυτα οι απόψεις τους.

Έτσι, λόγου χάρη, στη συνάντηση στη Βουδαπέστη αναμενόταν να συμμετάσχουν ως «γκεστ» και ως «παρατηρητές» μέλη από καθαρά εθνοσοσιαλιστικά κινήματα. Ακροδεξιός ρατσιστής να ’ναι κι ό,τι να ’ναι. Αφού λοιπόν καταφέρουν (όπως και τα καταφέρνουν δυστυχώς) να αποκτήσουν δύναμη από τα «κάτω» στρατολογώντας ολοένα και περισσότερους πολίτες… τους μένει να πείσουν και κάποιον από τα «πάνω» προκειμένου να αποκτήσουν – τι άλλο; – έναν ισχυρό «προστάτη». Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η Ρωσία, της οποίας τον νεο-ιμπεριαλισμό αντιμετωπίζουν με δέος. Εξ ου και οι προσπάθειες «προσέγγισης» με τη Μόσχα που καταβάλλουν σε όλες τις πρόσφατες συναντήσεις τους.

Οι προσπάθειες αυτές κινούνται είτε στο να έχουν πάντα κάποιον κεντρικό ομιλητή από τη Ρωσία – κατά προτίμηση κάποιον με ισχυρές διασυνδέσεις με την πολιτική σκηνή – είτε στο να διεξάγουν τις συναντήσεις τους επί ρωσικού εδάφους. Εν προκειμένω, το «τιμώμενο» πρόσωπο θα ήταν ο Αλεξάντερ Ντάγκιν, ο αυτοαποκαλούμενος «φιλόσοφος» της Ακροδεξιάς και σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντμίτρι Ρογκόζιν…, ο οποίος – υπενθυμίζουμε – είχε συναντηθεί με μέλη της Χρυσής Αυγής τον Μάιο του 2014.

Άλλος «επίτιμος» αναμενόταν να είναι ο Αμερικανός φυλετιστής Ρίτσαρντ Σπένσερ, από τους βασικούς «καθοδηγητές» του συνεδρίου που ανέλαβε να μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία του από τις ΗΠΑ και ο οποίος επίσης διατηρεί σχέσεις με τη ρωσική Ακροδεξιά αφού ο εκδοτικός του οίκος έχει μεταφράσει τα «έργα» του Ντάγκιν (ο Σπένσερ μάλιστα παντρεύτηκε λίγο αργότερα τη Ρωσίδα μεταφράστρια). Τέλος, το «παρών» θα έδινε και ο Γάλλος εμπνευστής του κινήματος των «ταυτοτιστών» Φιλίπ Βαρντόν ενώ μεταξύ άλλων αναμενόταν να συμμετάσχουν στο συνέδριο αντιπροσωπείες από την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: