Σάββατο 23 Απριλίου 2016

2ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 4Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΦΕΡΕΙ ΒΟΥΛΗ
Ο Τσακαλώτος φέρνει το πακέτο-κάβα των 3,6 δισ. στον Τσίπρα Το ΔΝΤ απαίτησε πλήρη ποσοτικοποίηση των προληπτικών μέτρων και οι Ευρωπαίοι νομοθέτηση του πακέτου προτού εκταμιευτεί η δόση, Οι ώρες είναι κρίσιμες και τα ΜΜΕ… σιγούν!Πανηγυρίζουν Παππάς και Γεροβασίλη στα social media
Το 4ο μνημόνιο της Ελλάδας με τους δανειστές «κατάφερε» να φέρει η ελληνική κυβέρνηση και τώρα αναζητεί τρόπους για να το περάσει από την Βουλή.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστρέφει απόψε στην Αθήνα και το βράδυ του Σαββάτου θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.
Βασικός στόχος είναι να έχει επέλθει συμφωνία μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, ώστε να γίνει έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, την μέρα δηλαδή που θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Οι δανειστές από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση αν δεν υπογράψει η κυβέρνηση τα προληπτικά μέτρα.
«Η δέσμη μέτρων πρέπει να περιλαμβάνει,
ένα προληπτικό πακέτο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί εάν είναι απαραίτητο για να τηρηθεί οι στόχοι για το πλεόνασμα. Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν. Αν υπάρχει το πακέτο, το έκτακτο πακέτο και ο μηχανισμός ενεργοποιήσης, μπορούμε να έχουμε έκτακτο Eurogroup την επόμενη Πέμπτη. Δεν έχει κλείσει. Τότε θα έχουμε και σοβαρή συζήτηση για το χρέος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει τώρα σε μέτρα ύψους 3,5 δισ. Ευρώ περίπου, ή 2 μονάδες του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά θα αποτυπωθούν στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MOU). Η επικαιροποίηση του Μνημονίου (νεότεροι στόχοι, χρονοδιαγράμματα κ.λπ.) γίνεται μετά από κάθε αξιολόγηση. Εφόσον η αξιολόγηση κλείσει την Μ. Πέμπτη, την επομένη η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει.
Οι βουλευτές ουσιαστικά θα κληθούν να ψηφίσουν την δημιουργία του Ειδικού Μηχανισμού και όχι το Μνημόνιο, γνωρίζοντας φυσικά τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το 4ο MOU κυβέρνησης-δανειστών.
Η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε μέσω twitter ότι η Κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της στο σημερινό Eurogroup στην Ολλανδία, λέγοντας μάλιστα ότι η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τις ελληνικές προτάσεις και χωρίς την υποχρέωση λήψης επιπλέον μέτρων.
Από την δική του πλευρά ο κ. Παππάς, σύγκρινε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με αυτά παρελθόντων ετών, εκτιμώνρας ότι τα 5 δις μέτρων είναι σαφώς μικρότερα από τα 63 δις που έλαβαν οι κυβερνήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης το 2010 μέχρι και την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του.

Στις αναρτήσεις του μάλιστα επικρίνει την «καταστροφολογία» της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπό τον Αντώνη Σαμαρά για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα απαιτούσαν επιπλέον λήψη μέτρων ύψους 20 δις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: