Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

ΠΩΣ Η ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΟ ΣΤΟ ΕΜΠ ΧΩΡΙΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Ποια είναι η κυρία Φωτίου, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης; Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που προκάλεσε αίσθηση…
Φρούτα καθαρίζει καλά, γεμιστά ξέρει να μαγειρεύει … διδακτορικό όμως παρότι είναι καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ δεν διαθέτει. Βέβαια, αυτό δεν είναι παράνομο, διότι ειδικά για την αρχιτεκτονική και τη σχολή καλών τεχνών ίσχυε ένα ειδικό καθεστώς αποδοχής διδασκόντων άνευ διδακτορικής διατριβής, με βάση μόνο το καλλιτεχνικό τους έργο. Πιθανώς και με βάση τις μαγειρικές τους ικανότητες ή με τη συμμετοχή τους στα κινήματα.
Η κα Θεανώ Φωτίου προσελήφθη το 1972 (μεσούσης της λαομίσητης χούντας) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως έμμισθη βοηθός στην έδρα της κτιριολογίας και Συνθέσεων της Σχολής Αρχιτεκτόνων.
Με τους αυστηρούς μηχανισμούς της χούντας να φράζουν την εισδοχή οποιουδήποτε αριστερού παράγοντα στην ανώτατη εκπαίδευση, είναι απορίας άξιο το πώς η κα Φωτίου,
κατάφερε να παρακάμψει όλα τα εμπόδια- να αποκρύψει τους δεσμούς της με την Αριστερά και να ενταχθεί στο διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ .
Μεσούσης της επταετίας, θα πρέπει ο μέντοράς της, ο διακεκριμένος αρχιτέκτων και καθηγητής Θουκυδίδης Βαλεντής, να κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υποστηρίξει την πρόσληψη της προστατευόμενης του.
Η μεταπολίτευση έδωσε την ευκαιρία στην κυρία Φωτίου να επιδοθεί χωρίς περιορισμούς στη συνδικαλιστική και πολιτική της δραστηριότητα.
Στρατεύτηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού (πρόγονο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους αδαείς) και πρωτοστάτησε σε κάθε είδους κινητοποίηση του πανεπιστημιακού χώρου ενάντια στις προωθούμενες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Όταν λοιπόν η κυρία Φωτίου σήμερα μιλάει για μεταρρυθμίσεις, εννοεί τις καλές και δίκαιες συριζαϊκές μεταρρυθμίσεις και όχι τις κακές δεξιές μεταρρυθμίσεις, που αντιστρατευόταν στα νιάτα της.
Ταυτόχρονα ακολουθούσε τις αλλεπάλληλες διασπάσεις της Αριστεράς συντασσόμενη με την πλευρά του Γιάννη Μπανιά και με συνοδοιπόρους κάποιους από τους σημερινούς πρωταγωνιστές της επί ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνησης, όπως τον Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη, Σταύρο Κοντονή, Αλέκο Φραμπουράρη και Πάνο Σκουρλέτη. Μ’ άλλα λόγια, η παρέα, που μας κυβερνά ήταν παρέα από παλιά.
Καταλήγοντας στην ΑΚΟΑ ( Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά), ενσωματώθηκε πλήρως στον ΣΥΡΙΖΑ με τη διάλυση των συνιστωσών το καλοκαίρι του 2013.
Πιο προσωπικά
Η κα Θεανώ Φωτίου δηλώνει διαζευγμένη εννοώντας ότι έχει χωρίσει από τον πατέρα του μοναχογιού της Βασίλη Ρίζου, ο οποίος είναι επίσης αρχιτέκτονας και συνεργάζεται με την μητέρα του που φροντίζει να συμπεριλαμβάνει το γραφείο του στα μεγάλα έργα που κατά καιρούς αναλαμβάνει η ίδια ως μελετήτρια.
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το συγκρότημα «Κύκνος» στο Ναύπλιο, ένα σύμπλεγμα εμπορικών κτιρίων και κατοικιών στη θέση του παλαιού εργοστασίου κονσερβοποιίας, ιδιοκτησίας της οικογένειας Παπαντωνίου-Κρητικού, των προγόνων δηλαδή της κας Γεωργίας Κρητικού, συζύγου του «κακού» κου Αντώνη Σαμαρά!!
Όταν στο μέλλον γραφεί το βιβλίο, που θα περιλαμβάνει τα ευτράπελα της διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η δήλωση της κυρίας Φωτίου κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, πως ο λαός τα βγάζει πέρα και με γεμιστά, θα περιλαμβάνεται σίγουρα.
Στη συνέχεια η κυρία Φωτίου ως άλλη Μαρία Αντουανέτα είχε δηλώσει «Από τις αντιδράσεις του κόσμου βλέπω ότι κατάλαβε τι εννοούσα και συμφωνεί».
Και εμείς συμφωνούμε, αρκεί να διευκρινίσουμε, αν τα γεμιστά θα έχουν μέσα και κιμά. Επίσης καλό θα ήταν να μας δώσει και καμία συνταγή για γεμιστά χωρίς ρύζι ή χωρίς πιπεριές και ντομάτες.
Η περίφημη δήλωση, εκτός από την θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε, έφτασε να γίνει και σύνθημα στα χείλη διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές που ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α: «Φέρτε λεφτά να φάμε… γεμιστά» φώναζαν προ ημερών οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ που διεκδικούν δεδουλευμένα.
Πάντως η υπουργός, με δηλώσεις της στην Αυγή, έχει άλλη εικόνα: «Σε κρίσιμες καταστάσεις είναι σωστό και χρήσιμο να ανατρέχουμε στη λαϊκή πείρα. Και τα απλά, σχετικά φθηνά, νόστιμα και θρεπτικά φαγητά της λαϊκής κουζίνας – όχι μόνο της ελληνικής, όλοι οι λαοί το κάνουν – μπορούν να μας διδάξουν πώς με λίγα μέσα μπορείς να αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις».
Μάλιστα η κ. Φωτίου ρίχνει ευθύνες… παραποίησης της δήλωσης εκείνης στις κακόβουλες κριτικές: «Εκείνη η δήλωσή μου αντιμετωπίστηκε με διάφορους τρόπους. Υπήρξε κακόβουλη και διαστρεβλωτική κριτική που μαρτυρεί, εκτός των άλλων και άγνοια. Αλλά με την άγνοια, πώς να τα βάλεις; Υπήρξε όμως και χιούμορ, το οποίο δεν ενοχλεί, διασκεδάζει. Από τις αντιδράσεις του κόσμου και την τρυφερότητα των καθημερινών ανθρώπων, συμπεραίνω πάντως ότι αυτοί κατάλαβαν και συμφωνούν. Και επίσης, ότι, όπως κι εμένα, τους αρέσουν τα γεμιστά»!

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: