Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) ΑΡΣΕΝΗΣ: Η ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ, Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ ΓΕΡΑΣΙΜΕ»!

Σαν… κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση του θανάτου του Γεράσιμου Αρσένη, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, συζύγου της Λούκας Κατσέλη.

O Γεράσιμος Αρσένης γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών για να ακολουθήσει στη συνέχεια τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη.
Ήταν ο ιθύνων νους του οικονομικού προγράμματος της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, με τον οποίο διατηρούσαν φιλικούς δεσμούς, παρά τις εντάσεις στη σχέση τους και τις κατά καιρούς διαφωνίες,
Αρχικά τοποθετήθηκε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (3 Νοεμβρίου 1981 – 20 Φεβρουαρίου 1984). Στην κυβέρνηση εισήλθε τον Ιούλιο του 1982, με τον πρώτο ανασχηματισμό. Διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας (5 Ιουλίου 1982 – 26 Ιουλίου 1985), Οικονομικών (27 Μαρτίου 1984 – 26 Ιουλίου 1985) και Εμπορικής Ναυτιλίας (5 Ιουνίου 1985 – 26 Ιουλίου 1985). 
Όταν ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το 1982, διατήρησε και τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, γεγονός που του έδωσε το προσωνύμιο «τσάρος της οικονομίας», κάτι που έχει μείνει έως σήμερα για να χαρακτηρίζει τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών.
Το 1985 παραιτήθηκε από υπουργός διαφωνώντας με τον Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα οικονομικής πολιτικής και υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Τον Μάρτιο του 1986 διαγράφηκε από τοΠΑ.ΣΟ.Κ. επειδή ασκούσε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ομιλίες ανά την Ελλάδα.

Το ίδιο έτος ίδρυσε το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) το οποίο απέτυχε εκλογικά. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέστρεψε το 1989.
Το 1993 με την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας (13 Οκτωβρίου 1993 – 25 Σεπτεμβρίου 1996).

Η διεκδίκηση της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ
Με την αποχώρηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πολιτική, διεκδίκησε με αξιώσεις την ηγεσία του κόμματος τον Ιανουάριο του 1996, την οποία έχασε από τον Κώστα Σημίτη. Στον πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης λαμβάνουν από 53 ψήφους και περνούν στον δεύτερο γύρο. Ακολουθούν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που θα καθορίσουν τον νικητή. Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που θεωρούνταν πιο κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την εποχή, παρά την παλαιότερη διαφωνία τους: τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Λούκα Κατσέλη διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ήταν κουμπάροι!

Η κουμπαριά με τον Ανδρέα Παπανδρέου


Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 η Λούκα Κατσέλη επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο Γεράσιμος Αρσένης αναλαμβάνει διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Το καλοκαίρι του ’82 ο Ανδρέας της ζητά να αναλάβει τη διεύθυνση του ΚΕΠΕ και ταυτόχρονα γίνεται και ο πρώτος ανασχηματισμός. «Ο Γ. Αρσένης γίνεται υπουργός Εθνικής Οικονομίας και έτσι από τα νέα μας πόστα συνεργαζόμαστε πλέον στενά. Από το 1983 καταλάβαμε ότι πέρα από τη συνεργασία που έχουμε, είμαστε μαζί και στη ζωή. Αν θέλετε, μας συνέδεσε η πολιτική. Ο Ανδρέας έγινε κουμπάρος μας. Ημασταν άλλωστε και οι δυο στενοί συνεργάτες του και πολύ κοντά του. Νομίζω μάλιστα πως χάρηκε πολύ για το πώς εξελίχθηκε αυτή η σχέση», παραδέχεται η ίδια. Ο γάμος γίνεται στις 21 Μαρτίου του 1985 στο δημαρχείο της Αθήνας.
«Μόλις είχε επιτραπεί στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε μαζί με τη Μαργαρίτα και υπέγραψε ως μάρτυρας. Αν ο πρώτος γάμος μου ήταν η συνέχεια μιας δυνατής νεανικής σχέσης, ο γάμος μου με τον Γεράσιμο ήταν μια πολύ ευσυνείδητη απόφαση και γι’ αυτό -να χτυπήσω ξύλο- έχει κρατήσει έτσι όπως έχει κρατήσει μέχρι τώρα. Γιατί μας ενώνουν πάρα πάρα πάρα πολλά. Πιο πολύ από όλα είναι οι ηθικές αξίες. Βλέπουμε τη ζωή με τα ίδια μάτια. Αυτό που θεωρούμε σωστό ή όχι, έντιμο ή μη έντιμο είναι το ίδιο». Το 1985 ο Γεράσιμος Αρσένης παραιτείται και το ίδιο διάστημα λήγει η σύμβαση της κυρίας Κατσέλη στο ΚΕΠΕ. Μετά την περιπέτεια του ΕΣΚ, επανέρχεται στο Κίνημα το ’89 και ο Ανδρέας καλεί την κ. Κατσέλη να αναλάβει οικονομικός σύμβουλός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: