Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΙ

Πριν  από ενάμιση μήνα με τα Σωματεία των Χειριστών και το Εργοταξιακό, ζητήσαμε να θέσουμε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών τις διαθέσεις της εταιρείας για απολύσεις και εργολαβίες. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να κάνει συνάντηση με την εταιρεία και με εμάς. Μας ανακοινώθηκε από την υπηρεσία προσωπικού ότι η συνάντηση θα γίνει τη Τετάρτη 3 Απριλίου στις 13,00 το μεσημέρι και να είναι μόνο ο πρόεδρος. Την δε Τρίτη, παραμονή της συνάντησης, πάλι η υπηρεσία προσωπικού μας ενημέρωσε ότι μπορεί να είναι και ο γραμματέας, ίσως κάτω από την αντίδραση πολλών από εμάς αλλά και των ίδιων των εργαζομένων.
     Δυστυχώς αυτή την τακτική να επιβάλλει ή ο προσωπάρχης ή ακόμη και ο κ. δήμαρχος,
το ποιοι θα εκπροσωπούν ένα Σωματείο, ποιοι θα παρευρεθούν και ποιοί όχι σε μια τόσο κρίσιμη συνάντηση, είναι τακτική καταδικαστέα από την ίδια τη συνδικαλιστική νομοθεσία και που βέβαια θυμίζει επίσης καταδικαστέες εποχές που ζήσαμε πρόσφατα στο μεταλλείο.
     Η ανησυχία που εμείς εκφράζουμε έχει να κάνει με την ίδια την ανακοίνωση της εταιρείας που εμμέσως πλην σαφώς ετοιμάζει το έδαφος για απολύσεις πολλών εργαζομένων με όποια μέθοδο και αν η εταιρεία ακολουθήσει. Έχει να κάνει με τις εργολαβίες που επίσης εμμέσως έχει ανακοινώσει με αρχή τη σκάλα στην Ιτέα και που σίγουρα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τομείς δουλειάς, έχει να κάνει και με τις «αλλαγές» στη μισθοδοσία που δεν εισακούστηκε ούτε πάρθηκαν υπ όψιν της εταιρείας οι θέσεις μας, βλέποντας πάλι να συνεχίζεται η επιλεκτική συμπεριφορά σε δικούς μας και σε αποπαίδια.   
     Οι αναφορές της ότι δεν έχει χρήματα για την πληρωμή και θα χρηματοδοτείτε από τη μητρική εταιρεία, ότι έχει μειώσει το πρόγραμμα, ότι θα ρίξει 12 εκατ. ευρώ στην έρευνα, ότι δεν είναι στις προθέσεις της οι απολύσεις αλλά τα «πακέτα» εμάς μας γεμίζουν ανησυχία όπως και τον κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο.
     Στη συνάντηση το κλήμα που επικράτησε ήταν να βγούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων και να κάνουν διάφορα ευχολόγια, ξορκίζοντας όλοι τις απολύσεις, με εμμονή όμως να προχωρήσει η εταιρεία στην «εθελουσία» έξοδο, να μην σταματήσει να δίνει «δώρα – μελέτες» στη δημοτική αρχή.
   Έχουμε σαν συμβούλιο εργατικού Σωματείου, την πεποίθηση ότι μας κοροϊδεύουν. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ο αριθμός αυτών που πρέπει να απολυθούν είναι μεγάλος. Αν τα νούμερα δεν τους βγαίνουν με τους 5-6 πρόθυμους που είναι στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, μετά θα αρχίσουν οι εκβιασμοί και οι απειλές. Προηγούμενα χρόνια έτσι το έπαιζε το παιχνίδι η εργοδοσία. Κάρφωναν το πιστόλι στον κρόταφο με τα λόγια «Πάρε το πακέτο και σήκω να φύγεις και όταν ανοίξει η δουλειά θα σε ξαναπάρουμε είτε εμείς είτε σε εργολαβία, διαφορετικά θα σε απολύσουμε με τη νόμιμη αποζημίωση (ίσως και με μικρότερη με προειδοποίηση)  και θα χάσεις και το πακέτο και δε θα ξαναδείς πόρτα στο μεταλλείο». Οι παλαιότεροι συνάδελφοι μας έζησαν τέτοιες εποχές πριν από μία εικοσαετία περίπου και δυστυχώς αυτές θα επαναληφθούν όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία.
    Το Σωματείο μας καταδικάζει το όποιο μέτρο μείωσης προσωπικού πάρει η εταιρεία ακόμη και με τη συναίνεση της δημοτικής αρχής ως μέτρο που θα τσακίζει την οικονομία της περιοχής και που σύντομα θα τσακίσει και τη ζωή και των εναπομεινάντων συναδέλφων μας. Η εταιρεία και η δημοτική αρχή να βάλλουν επι τάπητος τις ξεχασμένες από ανθρώπους, νόμους ακόμη και από τον ίδιο το Θεό, αποκαταστάσεις περιβάλλοντος, που έπρεπε και πρέπει να κάνει η εταιρεία, για το Δήμο και το Νομό συνολικά.
    Σε κοινή γραμμή πλεύσης με όποια Σωματεία το «τραβήξουν» και με το Εργατικό Κέντρο θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή  του αγώνα.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: