Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

Πλήθος οικοδομικών εργασιών χωρίς την άδεια της Πολεοδομίας μπορούν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βελτιώνοντας την εικόνα τους χωρίς να κινδυνεύουν από τον… κακό γείτονα και το πρόστιμο…

Απλά μερεμέτια που δίνουν αξία χωρίς να υπάρχει ο “μπαμπούλας” των προστίμων.

Οι εργασίες μικρής κλίμακας αποτελούσαν επί χρόνια βραχνά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ακόμη και η τοποθέτηση μιας εξωτερικής μονάδες συστήματος ψύξης – θέρμανσης πολλές φορές κατέληγε σε… καρφωτές, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μπλέκουν στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και των πολεοδομικών διατάξεων.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για μια σειρά εργασιών, αλλά με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που αφορούν στην περιοχή και το κτίριο.

Ο νόμος επιτρέπει παρεμβάσεις μικρής κλίμακας,

οι οποίες ωστόσο έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της εικόνας και της ποιότητας του ακινήτου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραβαίνουν την κείμενη νομοθεσία.

Ειδικά κατά τους τελευταίους 18 μήνες έχουν αυξηθεί θεαματικά οι ανακαινίσεις διαμερισμάτων αλλά και παλαιών οικιών, ενώ ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την περιοχή και τους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβουλεύονται πολιτικό μηχανικό έτσι ώστε να γνωρίζουν πού… βαδίζουν, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι με πιθανές αποκλίσεις και παραβάσεις, καθώς περιμένει στη… γωνία η Πολεοδομία!

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι κάθε αυθαίρετη παρέμβαση σε κάποιο ακίνητο δεν μένει πλέον… κρυφή, αφού πλέον αποκαλύπτονται τα πάντα κατά τη διαδικασία πιθανής μελλοντικής μεταβίβασης.

Σημειώνεται ότι η έκδοση πιστοποιητικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών από τον πολιτικό μηχανικό είναι η ικανή και αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει ένας συμβολαιογράφος σε οποιαδήποτε δικαιοπραξία του πελάτη.

Οι 19 παρεμβάσεις

Σε 19 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να έχουν… ήσυχο το κεφάλι τους ότι δεν πρόκειται να… μπλέξουν με την Πολεοδομία.

Ειδικότερα δεν απαιτείται οποιαδήποτε έκδοση αδείας ή ακόμη και δήλωση στην οικεία Πολεοδομία για τις εξής παρεμβάσεις:

1) Εργασίες εσωτερικών χρωματισμών, μικρών επισκευών θυρών και παραθύρων ή μεμονωμένων επισκευών για λόγους χρήσης και υγιεινής.

2) Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου, καθώς και κατασκευές που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Από τον συγκεκριμένο κανόνα εξαιρείται η κατασκευή ανελκυστήρα (ασανσέρ), καθώς χρειάζεται ειδική άδεια μικρής κλίμακας και με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

3) Εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων.

4) Συντήρηση, επισκευή, διασκευή ή και τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.

5) Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα.

6) Συντήρηση και επισκευή στεγών ή δωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων.

7) Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι 80 εκατοστά από το φυσικό έδαφος.

8) Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια, εγκατάσταση συστοιχίας επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου, όπως ρυθμιστές, μετρητές και παροχετευτικοί αγωγοί, εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), υπέργειων σταθμών διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.

9) Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων.

10) Εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, χωρίς χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», καθώς και εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων.

11) Τοποθέτηση ή εγκατάσταση εξοπλισμού σε κτίρια, όπως ντουλάπες και γλάστρες, καθώς και η αλλαγή, τοποθέτηση ή και αφαίρεση διαχωριστικών στοιχείων εξωστών. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει και για την τοποθέτηση μικρής έκτασης μόνιμων διακοσμητικών και χρηστικών στοιχείων, όπως αγάλματα, σιντριβάνια, εικονοστάσια, πάγκοι και τραπέζια, ή πρόχειρων καταλυμάτων ζώων επιφάνειας έως τρία (3) τ.μ. σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.

12) Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών με τις καπνοδόχους τους σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων ή γηπέδων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει κτίριο με χρήση κατοικίας, καθώς και σε κτίριο που διαθέτει οικοδομική άδεια ή υφίσταται νόμιμα, εφόσον δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία του κτιρίου με χρήση κατοικίας.

13) Κατασκευή πέργκολας με ή χωρίς προσωρινά σκίαστρα επιφανείας έως πενήντα (50) τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους καθώς και προκηπίων και βεραντών ισογείων, εφόσον δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή.

14) Κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), αντηρίδες και πεζούλια σε ακάλυπτους χώρους οικοπέδων και γηπέδων.

15) Τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων, περσίδων, προστεγασμάτων και τεντών.

16) Διάστρωση δαπέδου ακάλυπτου χώρου, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν υπερβαίνει το 1/3 του ακάλυπτου χώρου.

17) Διαμόρφωση εδάφους έως 80 εκατοστά από το φυσικό έδαφος για λόγους βελτίωσης του φυσικού του ανάγλυφου, με χρήση φυσικών ασύνδετων υλικών, όπως χώμα και λιθοδομή χωρίς κονίαμα, χωρίς αλλοίωση της γενικής φυσικής γεωμορφολογίας του, της φυσικής κλίσης απορροής των όμβριων υδάτων και των σταθμών αφετηρίας μέτρησης των υψομέτρων.

18) Κατασκευές εντός οικοπέδου – γηπέδου για τη δημιουργία χώρων εισόδου στα οικόπεδα και γήπεδα, ύψους έως δυόμισι μέτρα (2.50 μ.), πλάτους επίσης έως δυόμισι μέτρα (2,50 μ.) και βάθους έως ένα μέτρο (1.00 μ.).

19) Κατασκευές για την τοποθέτηση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στα όρια των οικοπέδων γηπέδων ή εντός ακάλυπτων χώρων αυτών, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφ


doridanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: