Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΕΛΑΙΩΝΑ ΆΜΦΙΣΣΑΣ

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής  για το αρδευτικό έργο Ελαιώνα  Άμφισσας

Aπάντηση έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, στην τελευταία ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το Αρδευτικό Έργο Ελαιώνα Άμφισσας, και συνυπογράφουν μεταξύ άλλων η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, και οι υπεύθυνοι του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά και Μανώλης Χνάρης.

Θέμα: «Αρδευτικό Έργο Ελαιώνα Άμφισσας»

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1186/17-10-2023 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

«Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία,

με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδονται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, κατά το έτος 2023, ο Δήμος Δελφών χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 614.640,00€, ενώ με αντίστοιχο ποσό χρηματοδοτήθηκε και κατά το προηγούμενο έτος.

Επίσης, με την υπ’ αριθμ. 101262/24-11-2023 (Α.Δ.Α.: Ψ9ΛΩ46ΜΤΛ6-00Β) απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Κατανομή συνολικού ποσού 70.000.000,00€ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στις Περιφέρειες, προς κάλυψη επενδυτικών τους δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 6.300.000,00€, ενώ με ίδιο ποσό χρηματοδοτήθηκε και κατά το προηγούμενο έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.»

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών διαβίβασε επίσης σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας που αναφέρει ότι διεξάγεται έλεγχος πληρότητας για μια μελέτη περιβάλλοντος για την ανανέωση – τροποποίηση των ππεριβαλλοντικών όρων του έργου. Το Υπουργείο κλείνει τέλος, επισημαίνοντας ότι  έχουν ζητηθεί στοιχεία και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το θέμα, και όταν αυτά περιέλθουν, θα επανέλθει με συμπληρωματική απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: