Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΜΩΡΕ ΜΗΠΩΣ ΟΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ;

Πιο κοντά έρχονται ΠΑΣΟΚ και «58» που συμφωνούν για τη συνδιοργάνωση της Συνδιάσκεψης με την παρουσία του Μάρτιν Σουλτς και προτείνουν ανοιχτές διαδικασίες για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου. [The TOC]
Στη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού των «58» καταγράφηκε η πρόθεση να «βαδίσουν» στον ίδιο δρόμο με το ΠΑΣΟΚ παρά τις αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Κίνησης. Αποφασίστηκε να συνδιοργανωθεί από κοινού η συνδιάσκεψη των κομμάτων και των κινήσεων που στοχεύουν στην συγκρότηση της Ελιάς και πρότειναν «ανοιχτές διαδικασίες» για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου όπως έχει εισηγηθεί και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΠΑΣΟΚ και «58» βλέπουν ως μονόδρομο την επιλογή να στηθούν κάλπες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αναδειχτούν οι ευρωβουλευτές παρά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν να επιλεγούν πρόσωπα τα οποία δεν έχουν υποστηρίξει το εγχείρημα εξ' αρχής όπως στελέχη του «παπανδρεϊκού μπλοκ» σε περίπτωση που υποστηριχτούν από τον εναπομείναντα σκληρό κομματικό μηχανισμό,
που διατηρούν στο ΠΑΣΟΚ. Σε μία τέτοια περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία οι Τάσσος Γιαννίτσης και Γιώργος Παγουλάτος.

Πιο κοντά σε ΠΑΣΟΚ και «58» ο Ανδρέας Λοβέρδος

Πιο κοντά στους «58» και στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ύστερα από σχετική εντολή του Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον Γραμματέα του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσκάλεσε τον Ανδρέα Λοβέρδο στη νέα προσπάθεια και εξήγησε στον Πρόεδρο της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα το σχεδιασμό για τη δημιουργία της Ελιάς.

Στην «Ελιά» και η Αριστερή Μεταρρυθμιστική Κίνηση
Προς τους «58» και το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, οδεύουν και τα στελέχη και μέλη της ΔΗΜΑΡ μαζί με προσωπικότητες της Ανανεωτικής Αριστεράς που δημιούργησαν την «Αριστερή Μεταρρυθμιστική Κίνηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του The TOC, η Κίνηση τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει την προσχώρησή της στην πρωτοβουλία των «58» και θα ορίσει εκπροσώπους για την οργανωτική επιτροπή της Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί με το ΠΑΣΟΚ, την Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και άλλες κινήσεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα μεταξύ των οποίων αναμένεται να συμμετέχει και η «Δυναμική Ελλάδα» του Ηλία Μόσιαλου.

Η συνδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου παρουσία του Μάρτιν Σούλτς με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο και μεθαύριο κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Στρασβούργο. Οι Μάρτιν Σουλτς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συνεργασθούν για τον καθορισμό της ημερομηνίας διοργάνωσης της διάσκεψης που το ΠΑΣΟΚ -ως μέλος του ΕΣΚ- έχει προτείνει να διεξαχθεί ως κοινή διάσκεψη όλων των δυνάμεων που εκφράζονται στην Ελλάδααπό την πρόταση του ΕΣΚ για το μέλλον της Ευρώπης.

Epikairo: Καταρχάς να καθησυχάσουμε τους "58": Το "παπανδρεϊκό μπλοκ", όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, δεν θα κατέβει στο γήπεδο των "58", γιατί πολύ απλά δεν προσεκλήθη ποτέ επί της ουσίας, ούτε οι θέσεις και η στρατηγική των "58" μπορούν να στεγάσουν την παπανδρεϊκή άποψη. Κατά δεύτερον, συγχαρητήρια για την μεταγραφή του Λοβέρδου και της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ (που προσέθεσε ένα νέο νεολογισμό στην σύγχρονη κεντροαριστερολογία βαφτιζόμενη ως "Αριστερή Μεταρρυθμιστική Κίνηση"), οι οποίοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ότι όλοι δουλεύουν για την πολιτική διάσωση του Βενιζέλου και εξηγούμαι:

Για να εκλέξει ένα κόμμα έναν ευρωβουλευτή, απαιτείται 4,75% και για κάθε επόμενο 4,75%. Δηλαδή για να εκλέξει η "Ελιά" δύο ευρωβουλευτές, χρειάζεται πανελλαδικό ποσοστό 9,5%. Παρακαλώ να σηκώσει κανείς το χέρι του και να μας πει αν αυτή τη στιγμή μπορεί το οποιδήποτε κεντροαριστερό εγχείρημα να λάβει 9,5% και πλέον τοις εκατό. ΠΑΣΟΚ+ΔΗΜΑΡ στις εκλογές Μαϊου-Ιουνίου του 2012 έλαβαν αθροιστικά μαζί 18-19% (ΠΑΣΟΚ 12%, ΔΗΜΑΡ 6%). Αφήνοντας στην άκρη τον αντιρρησία Κουβέλη, μπορεί η "Ελιά" τον Ιούνιο (που μέχρι στιγμής είναι ΠΑΣΟΚ plus) να πάρει 9,5% σε μια εκλογική διαδικασία που προβλέπεται αυξημένη αποχή και με "εντολή Σαμαρά" κιόλας;

Η "εντολή Σαμαρά" φαίνεται στην πρόθεση του Μαξίμου να μεταθέσει την κάλπη των ευρωεκλογών στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ως είθισται, η συμμετοχή τόσο στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών, όσο και των ευρωεκλογών είναι αισθητά μειωμένη, μιας και όσοι συνδυασμοί έμειναν εκτός β΄ γύρου δεν κάνουν την ίδια κινητοποίηση που κάνουν για τον πρώτο γύρο (στον οποίο σημειωτέον σταυρώνονται οι δημοτικοί-περιφερειακοί σύμβουλοι). Ο Βενιζέλος αυτό που θέλει, πιθανόν να το έχει πάρει από τον πρώτο γύρο: Δηλ το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ να είναι θολό και οι υποψήφιοι που έχουν στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ να τα έχουν πάει καλά. Αυτό θα του επιτρέψει να υποβαθμίσει τη σημασία των ευρωεκλογών, σπεύδοντας να καρπωθεί τα οφέλη του α' γύρου. Αυτή η υποβάθμιση όμως θα χαλαρώσει την κινητοποίηση για τις ευρωεκλογές, μπορεί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν ξενερώσει με το ότι το κόμμα τους δεν απέκτησε "αέρα νίκης" την πρώτη Κυριακή, και είναι που είναι η ψήφος χαλαρή στις ευρωεκλογές, μπορεί τα μάτια μας να δουν απίστευτα πράγματα το βράδυ της 25ης Μαϊου.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, ας υποθέσουμε ότι στήνονται κάλπες σε όλη την Ελλάδα για τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: Υποψηφιότητες λογικά θα υπάρχουν και από τους "καθαρούς 58", όσο και από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και τη μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ: Είναι εύκολο για πρόσωπα όπως π.χ. ο Παγουλάτος να κερδίσουν σε μια εκλογική αναμέτρηση μ' ένα πολιτικό στέλεχος προβεβλημένο και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ; Καθόλου, πόσω μάλλον γι αυτούς που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ. Σ' αυτή την περίπτωση, πώς θα φάνει στους "58" να έχουν επικεφαλής έναν προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που σίγουρα έχει τις πιθανότητες με το μέρος του να είναι ο μόνος ευρωβουλευτής της κίνησης; Πώς θα συμβολιστεί άραγε το καινούργιο. Εκτός κι αν γίνει μια άτυπη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων (ΠΑΣΟΚ-"58"-Λοβέρδος-μειοψηφία ΔΗΜΑΡ) να θέσουν υποψηφιότητα "ουδέτερα", πρωτοεμφανιζόμενα στελέχη, ή πρόσωπα αυξημένου κύρους, όπως π.χ. ο Γιαννίτσης, τα οποία θα επιτελέσουν το "πέπλο" προστασίας του Βαγγέλη.

Η υφή των προσώπων που θα θέσουν υποψηφιότητα, θα αντικατοπτρίσει και τον τρόπο καθόδου της "Ελιάς": Θα κατέβει μονάχα με το όνομα που έχουν υιοθετήσει οι "58"; Θα κατέβει ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα; Ή μήπως θα είναι ένα ψηφοδέλτιο μαρκίζα, όπου θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των συνεργαζόμενων; Σε κάθε περίπτωση, θα μπει "ποσόστωση" στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου, ή οι 12 πρώτοι σε σειρά εκλογής θα είναι και το ευρωψηφοδέλτιο; Όπως και να χει, τον Βενιζέλο τον βολεύει το εξής σενάριο: Επικεφαλής τύπου Παπαδόπουλου ή Γιαννίτση και τα δικά του στελέχη σε μη εκλόγιμες θέσεις, δηλ σίγουρα από τη θέση 2 ή και 3 και κάτω.

Είτε η "Ελιά" εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, είτε έναν, και στα δύο σενάρια ευνοείται ο Βαγγέλης: Στο μεν πρώτο, θα βγει και θα σου πει ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ του, το εγχείρημα δεν θα πήγαινε και τόσο καλά. Σε περίπτωση όμως που η "Ελιά" καταφέρει και εκλέξει έναν ευρωβουλευτή (όπως είναι το φυσιολογικό, ακόμα κι αν πάρει ένα αξιοπρεπές ποσοστό τη τάξεως του 7-8%), ο Βενιζέλος θα έχει βγει "λάδι", με το επιχείρημα ότι καταδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ του να μην έχει τον πρώτο λόγο, άρα οι "58" φταίνε που δεν πέτυχε το εγχείρημα, γλυτώνοντας παράλληλα και την ξεφτίλα το ΠΑΣΟΚ να μην εκλέξει ευρωβουλευτή για πρώτη φορά στην ιστορία του. Εξάλλου ο Βαγγέλης θέλει να έχει πάρει αυτό που θέλει από την πρώτη Κυριακή, κάνοντας απλά τα απαραίτητα στην κάλπη των ευρωεκλογών, με τους "58", που εξαρτούν την πολιτική τους ύπαρξη από την ευρωκάλπη, να τρώνε πανηγυρικά τα μούτρα τους, χωρίς να μπορούν να πουν στον Βενιζέλο τίποτα, αφού από την πρώτη στιγμή βγήκε και στήριξε το εγχείρημα!


Μήπως πρέπει λοιπόν να βάλουν στο μυαλό τους οι "58" ότι η τράπουλα έχει σημαδευτεί από πριν από τον Βενιζέλο, που έχει και το προνόμιο, όχι μόνο να είναι κυβέρνηση, αλλά και να ελέγχει τα φίλα προσκείμενα σ' αυτόν μέσα ενημέρωσης; Μήπως οι "58" πρέπει να αντιληφθούν ότι εξαρτώνται, χωρίς να το ξέρουν (;) από το σύστημα Βενιζέλου; Και τέλος μήπως πρέπει να αναρωτηθούν και το εξής: Υπήρχε περίπτωση ο Βενιζέλος να εμπλακεί σε μια ιστορία, χωρίς πρώτα να εξασφαλίσει ο ίδιος το τομάρι του; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: