Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ "ΠΑΡΑΝΟΜΑ" Ι.Χ.

Όχι μην πάει ο νους σας στα πρόστιμα που θα πληρώσετε αν σας συλλάβουν να οδηγείτε μεθυσμένος ή αν περάσετε το φανάρι με κόκκινο. Οι απειλές προστίμων για έναν οδηγό αυτοκινήτου, δεν περιορίζονται στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Πλέον παραμονεύουν παντού καθώς οι αστυνομικοί εκτός από την τήρηση του ΚΟΚ είναι επιφορτισμένοι να ελέγχουν αν έχουν πληρωθεί ασφάλεια και τέλη κυκλοφορίας. Στη ζωή των ιχηδων, υπάρχουν φυσικά και τα τεκμήρια αλλά και ο νέος φόρος πολυτελείας ο οποίος αν δεν καταβληθεί, φέρνει προσαυξήσεις ακόμη και κίνδυνο κατασχέσεων.
1.Τέλη κυκλοφορίας:
Αν δεν έχετε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας είναι πιθανό να σας εντοπίσουν από δύο πλευρές. Πρώτον από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Και δεύτερον από έναν τυχαίο έλεγχο στον δρόμο καθώς,
πλέον αστυνομικοί και τροχονόμοι, είναι επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο των τελών κυκλοφορίας. Αν δεν επιδείξετε την απόδειξη πληρωμής των τελών, θα σας αφαιρέσουν άδεια και δίπλωμα, έγγραφα τα οποία θα πάρετε πίσω μόνο αν πληρώσετε τα τέλη. Φυσικά, εκτός από το ποσό των τελών, θα πρέπει να καταβληθεί και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ιδιοκτητών που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη του 2013, υπερβαίνει τους 30.000.
2.Ασφάλιστρα αυτοκινήτου:
Το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να περιορίσει το φαινόμενο των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφάλιστων αυτοκινήτων, ανέθεσε –δια νόμου- στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την αρμοδιότητα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Αν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις παραβάτες (και θεωρείται δεδομένο ότι θα εντοπιστούν δεδομένου ότι τα ανασφάλιστα εκτιμώνται σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο), η ΓΓΠΣ, αποστέλλει ειδοποιητήριο στον κάτοχο του αυτοκινήτου με το οποίο τον καλεί εντός οκτώ ημερών να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. Μετά την παραλαβή της επιστολής, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, εφόσον φυσικά θελήσει να συμμορφωθεί και να ασφαλίσει το όχημά του, θα πρέπει να επιδείξει στην ασφαλιστική εταιρεία το ειδοποιητήριο της ΓΓΣ και να προσκομίσει και ένα παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους 250 ευρώ. Δηλαδή, ούτως ή άλλως θα πρέπει να πληρώσει τα ασφάλιστρα (σ.σ υπολογίστε τουλάχιστον 600 ευρώ τον χρόνο για ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού) αλλά και ένα «καπέλο» 250 ευρώ υπέρ του δημοσίου.
Αν ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί εντός των οκτώ ημερών, τότε η ΓΓΠΣ οφείλει να στέλνει στοιχεία και ονοματεπώνυμα στην αστυνομία. Η χρήση ανασφάλιστου αυτοκινήτου (είτε από τον οδηγό, είτε από τον ιδιοκτήτη) συνεπάγεται και ποινές φυλάκισης οι οποίες φτάνουν στους 12 μήνες. Και δεν είναι μόνο της φυλακής τα σίδερα… (σ.σ που δεν καταλήγει βέβαια κανένας εκεί διότι όλες αυτές οι ποινές εξαγοράζονται). Αν οδηγός εντοπιστεί από αστυνομικό να κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα, θα τιμωρείται:
oΜε αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για10 ημέρες. Αν το ανασφάλιστο όχημα εντοπιστεί ύστερα από ατύχημα, η άδεια κυκλοφορίας αφαιρείται για δύο χρόνια ενώ σε περίπτωση υποτροπής, για τρία χρόνια
oΜε επιπλέον χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ
3.Φόρος πολυτελείας:
Ο φόρος πολυτελείας –ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστές 5% επί του τεκμαρτού εισοδήματος για τα ΙΧ με κινητήρα από 1929 έως 2500 κυβικά και με 10% επί του τεκμαρτού εισοδήματος για τα αυτοκίνητα με κινητήρα άνω των 2500 κυβικών- θα καταβάλλεται μέσω των φορολογικών δηλώσεων. Για πρώτη φορά, θα εμφανιστεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2014 μαζί με τα εισοδήματα του 2013. Όποιος λοιπόν δεν πληρώσει τον φόρο μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο νόμος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Εκτός από τις προσαυξήσεις οι οποίες υπολογίζονται με συντελεστή 1% μηνιαίως, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, κινδυνεύει με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, μισθών, καταθέσεων κλπ.
4.Τεκμήριο:
Αν δεν καλύπτουμε το τεκμήριο του αυτοκινήτου (το οποίο φυσικά προστίθεται στα στα υπόλοιπα τεκμήρια, κινδυνεύουμε με διπλή επιβάρυνση. Πρώτον θα πληρώσουμε περισσότερο φόρο εισοδήματος και δεύτερον μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με πρόστιμο επειδή δεν έχουμε συλλέξει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων. Η αξία των αποδείξεων που πρέπει να αναγραφούν στη φορολογική δήλωση, αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός μας. Αν όμως το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο του τεκμαρτού, η αξία των αποδείξεων υπολογίζεται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: