Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ

Οι επιστήμονές μας έμαθαν να καλλιεργούν τεχνητό κρέας – αυτή την εντυπωσιακή δήλωση έκαναν πρόσφατα Αμερικανοί μηχανικοί της εταιρείας Modern Meadow. Παρουσίασαν μία μοναδική τεχνολογία παραγωγής τεχνητού κρέατος.
Η βάση της διαδικασίας είναι η παραγωγή ινών κρέατος από κύτταρα του μυϊκού ιστού ζώων, τα οποία έχουν ληφθεί μέσω βιοψίας. Αυτές οι ίνες συμπιέζονται σε διάφορα σχήματα, και στη συνέχεια καλλιεργούνται σε βιοαντιδραστήρα. Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν την τεχνολογία αποκαλούν χαριτολογώντας τη συσκευή,
που προσδίδει στην πρώτη ύλη το σχήμα της μπριζόλας, ως εκτυπωτή, ενώ την πρώτη ύλη ως βιομελάνια, τα οποία μπορούν να ζωγραφίσουν ένα φωτεινό μέλλον του κόσμου χωρίς βία κατά των ζώων. Με παρόμοιο τρόπο η εταιρεία Modern Meadow σχεδιάζει να ξεκινήσει και την παραγωγή δερμάτινων ειδών.
Η ίδια η ιδέα είναι άξια σεβασμού. Μπορεί να φανταστεί κανείς, πόσες ζωές ζώων θα σωθούν από τα «τεχνητά» ανάλογα του κρέατος και του δέρματος. Επιπλέον, είναι αρκετά πιθανό, ότι στο μέλλον αυτή η μέθοδος θα είναι πολύ πιο οικονομική, απ’ ότι ο πλήρης κύκλος της παραγωγής του φυσικού κρέατος, ξεκινώντας από την εκτροφή του ζώου, τη συντήρησή του και την πάχυνσή του, στη συνέχεια τη σφαγή, τη μεταφορά και άλλα.
Ο Πίτερ Τιλ, ένας από τους πρώτους επενδυτές του Facebook και ο ιδρυτής του Paypal, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, επένδυσε σε αυτό το πρόγραμμα περίπου 350000 δολάρια. Ο κύριος Τιλ θεωρείται ένας άνθρωπος, που δεν πετάει τα λεφτά του στον αέρα. Έτσι, μπορεί κανείς να υποθέσει, ότι τη Modern Meadow την περιμένει ένα λαμπρό μέλλον. Τους επιστήμονες υποστηρίζει και η οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων PETA, η οποία προσφέρει στην πρώτη εταιρεία, η οποία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή τεχνητού κρέατος κοτόπουλου, βραβείο ύψους 1 εκατ. δολαρίων.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σαφές, πως θα επηρεάσει η κατανάλωση τεχνητού κρέατος την υγεία των ανθρώπων. Την άποψή της εξέφρασε στη «Φωνή της Ρωσίας» η γιατρός-διαιτολόγος Μαρίνα Τσαπόβιτς:
- Θεωρώ, ότι μόνο ο χρόνος και οι διεξοδικές έρευνες του νέου προϊόντος θα μπορέσουν να του δώσουν το «πράσινο φως». Κανένας δεν ξέρει ποια θα είναι η επίδραση αυτού του «κρέατος» στην υγεία μας μετά από 10-15 χρόνια, καθώς και στις μελλοντικές γενιές. Θυμηθείτε την ευφορία της ανθρωπότητας, όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα γεννετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Ενώ τώρα προσέχουμε, ώστε αυτά τα «αριστουργήματα» της επιστημονικής προόδου να μη βρεθούν στο τραπέζι μας. Η εμπειρία δείχνει, ότι μόνο τα φυσικά προϊόντα είναι ευεργετικά για την υγεία. Θα παρακολουθούσα με ενδιαφέρον την τύχη αυτής της δημιουργίας, αλλά είναι απίθανο ότι θα συστήσω ποτέ για κατανάλωση παρόμοιο κρέας σε ασθενείς μου.
Επίσης επιφυλακτικός στη δημιουργία τεχνητού κρέατος είναι και ο ασκούμενος χορτοφάγος Πιότρ Σεκαλιόφ:
- Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή η επινόηση δεν έχει νόημα, επειδή εκείνοι που θέλουν να απαρνηθούν το κρέας, θα το απαρνηθούν και χωρίς υποκατάστατα, ενώ εκείνοι, οι οποίοι είναι προσκολλημένοι στο κρέας, θα εκλάβουν την ιδέα του τεχνητού κρέατος ως προσβολή.
Οπότε, θα κάνει το τεχνητό κρέας επανάσταση στο σύστημα διατροφής, ή η ιδέα αυτή θα πάψει στο ξεκίνημα, χωρίς να βρει ανταπόκριση στους καταναλωτές, ο χρόνος θα δείξει. Εμείς απλά μπορούμε να περιμένουμε τις περαιτέρω εξελίξεις.
ΠΗΓΗ Φωνη της Ρωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: