Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Μειώνεται από τα 65 στα 62 έτη το όριο ηλικίας. Ευνοϊκότερο σχεδιάζεται να γίνει το καθεστώς των ορίων συνταξιοδότησης των αγροτών, τα οποία θα προσαρμοστούν με αυτά που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - δηλαδή 40 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και όριο ηλικίας τα 62 έτη.
Σήμερα η βασική σύνταξη γήρατος για τους αγρότες (σύνταξη χωρίς εισφορές) χορηγείται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
Προϋπόθεση να έχει απασχοληθεί κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα σε αγροτικές ή άλλες εργασίες,
που καλύπτονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ, 25 τουλάχιστον χρόνια μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας του.
Εάν έχει συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του, δικαιούται τη βασική σύνταξη λόγω γήρατος, εφόσον έχει 15 τουλάχιστον χρόνια απασχόλησης σε αγροτικές εργασίες, από τα οποία τα πέντε συνεχή πριν τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας ή πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση.
Ακόμη, προϋπόθεση είναι να μην λαμβάνει σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ελληνικό ή ξένο, με εξαίρεση την πολεμική σύνταξη, τη σύνταξη που καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στα θύματα ή αναπήρους που έπαθαν στην Υπηρεσία τους και εξαιτίας αυτής, τη σύνταξη που χορηγεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών στους ασφαλισμένους του, τη χορηγία των Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων και τη σύνταξη από το εξωτερικό, εφόσον είναι μικρότερη της σύνταξης του ΟΓΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: