Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«O σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού», δήλωσε ο καθηγητής Ευθ.Λέκκας.

Στην περιοχή δεν είχε καταγραφεί ισχυρός σεισμός από το 1998 (4,7 Ρίχτερ).

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που έγινε πριν από λίγη ώρα στην περιοχή της Φθιώτιδας, κινητοποίησε τους σεισμολόγους που διαπιστώνουν πιθανή ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης.

Το ρήγμα αυτό είναι τμήμα μιας ευρύτερης ρηξιγενούς ζώνης που το συνολικό μήκος του είναι γύρω τα 34 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο protothema.gr ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας «ο σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού,
και όρους Χλωμού».

Η σεισμική δυναμικότητα της ρηξιγενούς ζώνης όταν ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος, είναι της τάξης των 6,7-7,0 Ρίχτερ, ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ 5,5-6,6 Ρίχτερ, πολύ κοντά στον σημερινό σεισμό των 5,3.

Το ρήγμα έχει να δώσει μεγάλο σεισμό από τον Αύγουστο του 1998 όταν καταγράφηκαν 4,7 Ρίχτερ, ενώ τον Ιούνιο του 1986 σημειώθηκε δόνηση 4,9 Ρίχτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: