Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΤΑ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ

Η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος θα βρεθούν κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Μια μάτια στο χάρτη αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι τα σημαντικότερα και πιο χρήσιμα “αεροπλανοφόρα” των Αμερικανών και των συμμάχων τους, είναι δύο: Σούδα λέγεται το ένα, Ακρωτήρι Κύπρου το δεύτερο.

Η Σούδα είναι δεδομένο ότι θα αξιοποιηθεί από τους αμερικανους στο 100% και ήδη αν εμρηνεύουμε σωστά τα όσα δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέϊγκελ, βρίσκονται στην Κρήτη επαρκείς δυνάμεις για να αναλάβουν δράση. Και μπορούν εύκολα να έρθουν κι άλλες. Στο Ακρωτήρι έχουν επίσης προσγειωθεί,
βρετανικά μαχητικά αλλά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Όλα αναμένουν το πράσινο φως των πολιτικών που φαίνεται ότι δεν θ΄ αργήσει να ανάψει.

Η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα μέσω...τηλεοπτικών παραθυρων για την στάση που θα πρέπει να τηρήσει η χώρα είναι όπως πάντα απροκάλυπτα υποκριτική και στόχο έχει το “κομματικό ακροατήριο” και κανέναν άλλο. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να γίνονται ανικείμενο τηλεοπτικών κοκορομαχιών. 

Η Ελλάδα βεβαίως και θα δώσει όποιες διευκολύνσεις τις ζητηθούν. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να πράξει διαφορετικά θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψή του. Όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να είναι σιωπηλή και υπάκουη.
Η Ελλάδα πρέπει να κάνει σαφές στους ισχυρούς που αποφασίζουν ότι έχει γνώση της περιοχής και να την μεταφέρει με ακρίβεια. Να μιλήσει , να παρέμβει και να εκφράσει την άποψή της που θα πρέπει να είναι κατανοητή και να επισημαίνει τους κινδύνους από το κενό εξουσίας που θα προκληθεί στην Συρία αν ο Άσαντ πέσει χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επόμενη μέρα. Ο κίνδυνος να αναλάβουν οποιασδήποτε μορφής εξουσία οι φανατικοί “αντικαθεστωτικοί” ειναι εφιάλτης.

Η Ελλάδα υπήρξε πάντα πιστός αλλά και αναποφάσιστος είναι η αλήθεια σύμμαχος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Σε κρίσιμες στιγμές δήλωνε παρούσα αλλά πάντα μ΄ ενα τροπο ...διακριτικό. Αυτή τη φορά θα πρέπει η Αθηνα να έχει μια καθαρή στάση. Και αυτό απαιτεί να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να πετύχουμε κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά κυρίως μετά απ΄ αυτή. Και πάντα έχοντας ψυχρά στο μυαλο μας τι μπορεί και τι πρέπει να κερδίσουμε.


Το παιχνίδι είναι πάρα πολύ σοβαρό και επιπολαιότητες δεν χωρούν. Αυτό ισχύει και για την Κύπρο η οποία εμπλέκεται σε πολλά σενάρια. Ένα απ΄ αυτά θέλει τους Ρώσους να απαιτούν την παραχώρηση ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο νησί για να δώσουν την συγκατάθεσή τους στην επίθεση. Μπορεί να μην είναι από τα πιο πιθανα σενάρια, ακούγεται όμως λογικό. Στην αναζήτηση ρωσικής βάσης στη Μεσόγειο, κατά καιρούς εμπλέκουν και την Ελλάδα . Όχι κάποιοι τυχαιοι αλλά μεγάλα αμερικανικά think tanks που ανέφεραν αυτό το ενδεχόμενο σε αναλύσεις τους.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να βρει την κατάλληλη θέση και έναν όσο το δυνατόν σημαντικό ρόλο στην “παράσταση” που είναι έτοιμη να αρχίσει. Οι κίνδυνοι στην περιοχή μας είναι τεράστιοι ,ειδικά αν γίνει η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Τεράστιες όμως είναι και οι ευκαιρίες τις οποίες ελπίζουμε αυτή τη φορά να τις αντιληφθούμε και να τις εκμεταλλευθούμε.
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: