Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Με γρήγορους ρυθμούς η προσπάθεια αξιοποίησης των κοιτασμάτων - Το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης που σήμερα επισκέφθηκε τα Χανιά.
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων,
στα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Όπως είπε, «μέσα στον Σεπτέμβριο το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων για επικύρωση τρεις συμβάσεις με τους αναδόχους σε Πατραϊκό, Κατάκωλο και Ιωάννινα».

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή νόμος που θα υιοθετεί τη νέα αυστηρότερη περιβαλλοντικά οδηγία της ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γεωτρήσεις στη θάλασσα «γιατί δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσομε οποιοδήποτε ατύχημα από τις έρευνες υδρογονανθράκων» τόνισε ο υπουργός.

Από τα Χανιά ο κ. Μανιάτης, απάντησε και σε όσους κατά καιρούς εκφράζουν φόβους ότι τα έσοδα της χώρας από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα πάνε στους δανειστές.

Με απόφαση της Βουλής όλα τα έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων-ως χρήματα του ελληνικού λαού- δεν θα πάνε γενικά στον κρατικό προϋπολογισμό, και αυτό που φοβούνται πολλοί, στους δανειστές, αλλά θα δημιουργηθεί ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης γενεών, ένας κουμπαράς δηλαδή όπου θα καταλήγουν όλα τα έσοδα. Στόχος θα είναι με αυτά τα χρήματα να γίνεται η χρηματοδότηση και στήριξη της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και ένα μικρότερο μέρος του θα στηρίζει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές έρευνες και όλα τα ερευνητικά προγράμματα που κάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και Έλληνες επιστήμονες σε ζητήματα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας»

Παράλληλα αναφέρθηκε στις θέσεις εργασίας που μπορούν να δημιουργηθούν από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μια γεώτρηση σε μια θαλάσσια περιοχή, στην ευρύτερη χερσαία περιοχή δημιουργεί περίπου 1000 νέες θέσεις εργασίας άμεσα και έμμεσα απασχολουμένων».

Από τα Χανιά ο κ. Μανιάτης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται στα νότια της Κρήτης.

«Στα νότια της Κρήτης εκτιμώ ότι σε περίπου 4 -5 μήνες θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα από την εταιρεία που πραγματοποιεί τις έρευνες για το τι κρύβουν τα έγκατα της θάλασσας».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο συνέδριο που το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την Αμερικανική Ένωση Γεωφυσικών - Γεωλόγων.

Πρόκειται όπως είπε για την μεγαλύτερη παγκόσμια ένωση που απασχολείται με έρευγες υδρογονανθράκων με 38000 μέλη από 120 χώρες, που θα οργανώσει το συνέδριο της για την Μεσόγειο - Κασπία, - Μαύρη Θάλασσα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι αυτό που εδώ και περίπου 3 χρόνια έχει βάλει ως στόχο η Ελλάδα την στενή συνεργασία στα ζητήματα των υδρογονανθράκων μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ «παίρνει σάρκα και οστά».

Την ερχομένη Τετάρτη και Πέμπτη θα επισκεφθεί και επίσημα την Κύπρο όπου θα έχει τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ ενώ θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας ώστε να υπάρχουν συνέργειες σε αυτό τον τομέα»

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σημαντικό έργο κοινού ενδιαφέροντος όπως το χαρακτήρισε, «το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ την Κύπρο την Κρήτη και από εκεί την ηπειρωτική Ελλάδα και για το οποίο θα υπογραφεί κοινή δήλωση μεταξύ των υπουργών Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: