Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΆΜΦΙΣΣΑΣ – ΔΥΟ ΜΕΤΩΠΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΣΕ ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΣΟ -ΔΕΛΦΟΥΣ

Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία του νομού Φωκίδας, συντελείται σήμερα, από νωρίς το πρωί και συνεχίζεται ανεξέλεγκτα. Ο περίφημος ελαιώνας της Άμφισσας, στολίδι της ευρύτερης περιοχής και μια από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της Στερεάς έχει παραδοθεί στις φλόγες σε μια πυρκαγιά που κατακαίει με μένος ότι βρίσκει στο πέρασμα της.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προκλήθηκε από πυρκαγιά σε μηχάνημα που πραγματοποιούσε εργασίες εντός του ελαιώνα. Λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά και των ιδιωτών που δεν είχαν καθαρίσει πολλοί από αυτούς από τα ξερά χορτάρια τις περιουσίες τους, η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, ενώ παρά την ισχυρή Πυροσβεστική δύναμη και τους εθελοντές και τη βοήθεια που μας παρασχέθηκε από Διευθύνσεις γειτονικών νομών,
αλλά και αεροπλάνα, δεν έχουν καταφέρει να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Έχει γίνει στάχτη πολύ μεγάλη αγροτική κυρίως έκταση με ελαιόδεντρα και από τις δυο πλευρές της εθνικής οδού, η οποία έμεινε κλειστή για πολλές ώρες. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το Σερνικάκι, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε σε δυο μέτωπα. Το ένα μέτωπο οδεύει προς το μοναστήρι του προφήτη Ηλία. Ο δρόμος προς Δελφούς έχει ήδη κλείσει, ενώ η κατάσταση από τους καπνούς είναι τραγική. Το  άλλο μέτωπο κινείται προς  την Ιτέα, στην οποία οδεύει ολοταχώς αυτήν την ώρα. Έχει φτάσει σε ελάχιστη απόσταση από επιχείρηση συμπολίτη μας, όπου τόσο οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι της περιοχής, ο δήμος με όλες του τις δυνάμεις και φυσικά ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης προσπαθούν να αποτρέψουν να κάψει.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Στάθης Μαντζώρος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και τόνισε ότι ο δρόμος πρέπει να παραμείνει κλειστός μέχρι να τεθεί υπό μερικό, έστω έλεγχο. Συμπλήρωσε δε, ότι είναι αδύνατον να γίνει απολογισμός της ζημιάς σε καμένες εκτάσεις και καταστροφές, διότι συνεχίζεται με μεγάλη ένταση.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Κεφαλάς μας ενημέρωσε ότι στην κατάσβεση συμμετέχουν  4 αεροπλάνα και μας έχουν ενισχύσει με μέρος της δύναμής τους οι Διευθύνσεις των νομών Φθιώτιδας και Βοιωτίας.

Τέλος, δυστυχώς ο ελαιώνας μας είχε την ατυχία να πιάσει φωτιά παράλληλα με το Μαραθώνα που δυστυχώς εκεί έχουν καεί σπίτια και αυτό, όπως είναι φυσικό, στάθηκε αφορμή να μην μπορεί το Αρχηγείο να ενισχύσει τη Φωκίδα με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.

ΠΗΓΗ.www.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: