Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Θερινό σινεμά: «cineitea»
Παρασκευή 9/8/2013 στις 9.30μμ
Στη μαρίνα Ιτέας
(στο δροσερό παρκάκι, πίσω από το Λιμενικό Ταμείο)
Η ταινία «Η αγελάδα που έπεσε από τον ουρανό» (2011)
Του Σεμπάστιαν Μπορενζτάϊν
Βραβείο Γκόγια 2012
Καλύτερη λατινοαμερικάνικη ταινία του 2012
Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Ντάριν, Χουάνγκ Σενγκ
Μια γλυκιά κωμωδία που έγινε εισπρακτική επιτυχία στην Αργεντινή και έλαβε πολλά βραβεία ανά την υφήλιο. Πρωτότυπο σενάριο, έξυπνο χιούμορ, ανθρώπινη σκηνοθετική ματιά και ένας εξαιρετικός πρωταγωνιστής, ο Ρικάρντο Ντάριν, ο μεγαλύτερος ηθοποιός της Αργεντινής.
Υπόθεση:
Ο Ρομπέρτο,
ένας γκρινιάρης, μονόχνωτος αλλά βαθύτατα συναισθηματικός μικρέμπορος, συναντά τον κινέζο Γιουν που αναζητά τον θείο του στην Αργεντινή και από τότε ξεκινά μια παράξενη συμβίωση των δύο αντρών, καθώς ο Ρομπέρτο δεν μιλά κινέζικα και ο Γιουν ούτε λέξη ισπανικά. Ο ερημίτης έμπορος επιχειρεί να τον αφήσει πρώτα στο αστυνομικό τμήμα και μετά στην κινέζικη πρεσβεία, κανείς ωστόσο δεν θέλει να τον βοηθήσει και έτσι το μόνο που του μένει είναι να τον φέρει στο σπίτι του, καθώς η συνείδησή του δεν τον αφήνει να εγκαταλείψει έναν άνθρωπο στον δρόμο.
Η αναγκαστική τους συμβίωση, ωστόσο, θα έχει στιγμές άφθονου γέλιου, καθώς ο Ρομπέρτο προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον νεαρό Κινέζο με κάθε μέσο που διαθέτει.
Αυτό είναι το σκηνικό όπου αυτό το αταίριαστο δίδυμο, ένας λατινοαμερικάνος και ένας ασιάτης, συναντιούνται τυχαία και καταφέρνουν να αλληλοβοηθηθούν, χωρίς να καταλαβαίνει ο ένας ούτε λέξη απ’ ότι λέει ο άλλος.
Η ταινία ξεκινά με την σουρεαλιστική σκηνή μιας αγελάδας που πέφτει από τον ουρανό πάνω στη βάρκα ενός ζευγαριού Κινέζων.  Πολύ σύντομα ο θεατής καταλαβαίνει ότι όλα «κουμπώνουν» στην ιστορία αυτής της πραγματικά αισιόδοξης ταινίας που επιφυλάσσει μια αξέχαστη σκηνή τέλους.
Καθοριστική για την ταινία η ερμηνεία του Ρικάρντο Ντάριν που τον είδαμε στην ταινία «Το μυστικό στα μάτια της» (βραβείο Όσκαρ ξένης ταινίας 2009). Άμεσος και καθηλωτικός, ηθοποιός εσωτερικής έντασης και μεγάλης γκάμας.
Σημείωση: Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σ. Μπορενζτάϊν εμπνεύστηκε τον τίτλο και τη πρώτη σκηνή της ταινίας από ένα πραγματικό γεγονός. Το 1997 ένα ρώσικο φορτηγό αεροπλάνο με πρόβλημα στον κινητήρα αναγκάστηκε να... πετάξει μια αγελάδα που μετέφερε, η οποία πέφτοντας βούλιαξε μια βάρκα γιαπωνέζων ψαράδων...

Το trailer της ταινίας:



Δεν υπάρχουν σχόλια: