Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ Α. ΜΑΝΔΡΕΚΑ KΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

 Η Βουλευτής Φωκίδας για τη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε τον κίνδυνο απώλειας αγροτικών ενισχύσεων
Kατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για απροθυμία συνεργασίας
-Υποστηρίζει ότι δεν τέθηκαν υπόψη όλα τα δεδομένα και κυρίως η ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή και οι απαντήσεις που είχε πάρει και μιλάει για «λαϊκισμό».                                           
 Για λαϊκισμό μιλάει ευθέως η Βουλευτής κ. Ασπασία Μανδρέκα σχολιάζοντας το θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε τον κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων από την αλλαγή χαρακτηρισμού των βοσκήσιμων εκτάσεων.
Η Βουλευτής κατηγορεί ευθέως τη Δημοτική Αρχή ότι,
δεν έθεσε στους Δημοτικούς Συμβούλους όλα τα δεδομένα υπόψη τους, ως όφειλε για να εκφραστεί ορθή άποψη. Υποστηρίζει δε «ότι η στόχευση στη δήθεν «αποκλειστικότητα» στη διαχείριση των τοπικών προβλημάτων δεν είναι επιλογή που ωφελεί. Ανάγεται, δε, σε άλλες εποχές, ξεπερασμένες από την ίδια την πραγματικότητα και παραπέμπει σε λαϊκισμό».
Για μια ακόμη φορά αφήνει αιχμές για την απροθυμία κάποιων αιρετών να συνεργαστούν με άλλους για το κοινό όφελος.
Η δήλωση της κ. Μανδρέκα αναφέρει τα εξής:
Πέμπτη, 8 υγούστου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  -  ΘΕΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.
            Εχθές, στο υπ’ αριθμ. 1765/7-8-2013 φύλλο της εφημερίδας «η Ώρα της Φωκίδας» δημοσιεύθηκε αναλυτικό ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών και αφορά στον κίνδυνο για απώλεια των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους του Δήμου εξαιτίας του νέου χαρακτηρισμού των βοσκησίμων εκτάσεων από τα αρμόδια Υπουργεία.
Για το θέμα αυτό υπήρξε μάλιστα εισήγηση από Αντιδήμαρχο του Δήμου και ελήφθη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από την πλευρά του Δήμου θα ακολουθήσει η έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όπως ανακοινώθηκε, εάν απαιτηθεί, θα υπάρξει και προσφυγή του Δήμου Δελφών προς τη Δικαιοσύνη.
Παρέλκει, βεβαίως, να αναφέρουμε ότι θεωρούμε αυτονόητο ότι η Δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση αλλά και το δικαίωμα να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για τοπικά ζητήματα και προβλήματα τα οποία απασχολούν τους δημότες της.
Επίσης, όμως, θεωρούμε, ότι υποχρεούται να παρέχει κατά τη συζήτηση οποιουδήποτε θέματος στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όλες τις πληροφορίες και όλα τα δεδομένα που διαθέτει για το συζητούμενο θέμα, ώστε τα μέλη του να σχηματίζουν πληρέστερη εικόνα και να οδηγούνται σε πιο ολοκληρωμένες και ορθές αποφάσεις. 
Και όλα αυτά τα λέμε γιατί από το αναφερόμενο ρεπορτάζ προκύπτει ότι στο συγκεκριμένο Συμβούλιο του Δήμου Δελφών δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί για το συζητούμενο θέμα η Βουλευτής του Νομού, κα Ασπασία Μανδρέκα.
Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι το σχετικό πρόβλημα το είχε εντοπίσει εδώ και καιρό η Βουλευτής και για το λόγο αυτό κατέθεσε την 5η-6-2013 σχετική Κοινοβουλευτική Ερώτησή της προς τους αρμόδιους Υπουργούς με θέμα «Κίνδυνος στην ομαλή καταβολή ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους του Νομού Φωκίδας από τις μεταβολές στις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων».
Το συνολικό κείμενο της Ερώτησης της Βουλευτή στο οποίο αναπτύσσονται πλήρως και εμπεριστατωμένα όλες οι πτυχές του θέματος, καθώς και οι Απαντήσεις που εδόθησαν στη συνέχεια από τους ερωτώμενους Υπουργούς, δημοσιεύθηκαν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του Νομού, στον έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό Τύπο, συμπεριλαμβανομένης και της ημερήσιας εφημερίδας «η Ώρα της Φωκίδας».
Οι Απαντήσεις, μάλιστα, που δίνει στην ερώτηση της Βουλευτή τόσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας Δασών, περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις προθέσεις και τις ενέργειες των Υπουργείων καθώς και για το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει για το θέμα. Υπάρχουν, δε, στα κείμενα αυτά σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία που φωτίζουν το θέμα αλλά και ειδικές αναφορές για το Νομό Φωκίδας, όπως για παράδειγμα αυτή του Ειδικού Γραμματέα Δασών που αναφέρει ότι «η αποτύπωση των εκτάσεων που βόσκονται στην οποία προβαίνει το ΥΠΑΑΤ σχετίζονται με τις ανάγκες του σχετικού κανονισμού της Ε.Ε και τις οικονομικές ενισχύσεις των κτηνοτρόφων και δεν έχει σχέση με την οριοθέτηση των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων σύμφωνα με τους συνταγματικούς τους ορισμούς και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή τις προδιαγραφές εκπόνησης των δασικών χαρτών. Ή η αναφορά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Τσαυτάρη, που αφορά ειδικά στο Νομό Φωκίδας και λέει τα εξής:  

«Για την Π.Ε Φωκίδας από τους 4.329 αγρότες που υποβάλλουν Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για συνολικό αριθμό δικαιωμάτων 15.784,19, οι 755 δηλώνουν και εκτάσεις βοσκοτόπων, (26.682,83 ΗΑ), ενώ μόνο σε 524 από τους παραπάνω, (εκτάσεις βοσκοτόπων 8.412,57 ΗΑ), μετέχουν στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Η, δε, έκταση βοσκοτόπων που είναι διαθέσιμη μετά τον επανακαθορισμό της επιλεξιμότητας σε επίπεδο Π.Ε είναι 82.125,03 Η.Α. Κατά συνέπεια δεν προκύπτει πρόβλημα από τη μείωση των εν λόγω εκτάσεων. Ωστόσο, απαιτείται σημαντική προσπάθεια από τους εμπλεκόμενους φορείς – κυρίως Ο.Τ.Α – για τη σωστή διαχείριση και κατανομή τους στους κτηνοτρόφους των Π.Ε».

Στο σημείο, λοιπόν, αυτό, γεννάται εύλογα το ερώτημα: όλα αυτά τα στοιχεία και άλλα πολλά που παραθέτουν οι αρμόδιοι Υπουργοί στις απαντήσεις τους επί της Ερώτησης της Βουλευτή δεν θα ήταν χρήσιμο να αναφερθούν και να τεθούν υπόψη των Δημοτικών Συμβούλων ώστε να ενημερωθούν πληρέστερα για το θέμα και να οδηγηθούν στην όποια απόφασή τους;

Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε για ποιό λόγο δεν αναφέρθηκαν όλα αυτά τα στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και βέβαια δεν θα θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο να σκεφτούμε ότι δεν έγινε αναφορά για να μην προβληθεί η δουλειά της Βουλευτή.

Γενικά, όμως, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την πάγια θέση μας ότι η στόχευση στη δήθεν «αποκλειστικότητα» στη διαχείριση των τοπικών προβλημάτων δεν είναι επιλογή που ωφελεί. Ανάγεται, δε, σε άλλες εποχές, ξεπερασμένες από την ίδια την πραγματικότητα και παραπέμπει σε λαϊκισμό.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, ως γνωστόν, η χώρα διανύει μία πολύ δύσκολη περίοδο ενώ ο τόπος και οι συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα προβλήματα. Έτσι, λοιπόν, οι διάφοροι φορείς και αιρετοί του Νομού θα έπρεπε να επιδιώκουν το δημιουργικό διάλογο, την ειλικρινή συνεργασία και τη σύνθεση όλων των δυνάμεων γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βελτιώσουμε τον τόπο μας. Εκτός κι αν το τελευταίο δεν αποτελεί την κύρια επιδίωξη κάποιων.


Και επειδή μάς ζητήθηκε παραθέτουμε εκ νέου τόσο την υπ’ αριθμ. πρωτ. 11434/5-6-2013 Κοινοβουλευτική Ερώτηση της Βουλευτή όσο και τις απαντήσεις που αυτή έλαβε από τους Αρμόδιους Υπουργούς.



http://www.orafok.gr/index.php

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΙΓΔΙΤΣΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΑΕΙ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΟΝΙΖΕΙ