Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΣΙΠΡΑΣ 2013, ΟΠΩΣ ΣΑΜΑΡΑΣ 2010-11: ΤΟ COPY-PASTE ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ‏

Ιούλιος 2010. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει να μαζεύει τα ασυμμάζευτα Καραμανλή, που είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Τα ασύλληπτα ελλείμματα αρχίζουν να μειώνονται με σκληρές αποφάσεις περικοπών αλλά και περιστολή σπατάλης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το κέρδος σε αξιοπιστία από την μείωση των ελλειμμάτων, προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί βελτίωση όρων του Μνημονίου.

Ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταβαίνει στο Ζάππειο, η πρώτη φορά από πολλές που θα ακολουθήσουν, για να παρουσιάσει το “πρόγραμμά” του για την Οικονομία. Εκείνο που θα μηδένιζε το έλλειμμα σε 12 με 18 μήνες. Λέει λοιπόν στην ομιλία του στο Ζάππειο ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«…Αν δείτε αναλυτικά τον Πίνακα,

η βελτίωση που ισχυρίζεται η κυβέρνηση στη μείωση του ελλείμματος είναι “εικονική”. Και αυτό διότι (μόνο ενδεικτικά):
- ουσιαστικά σταμάτησε τις επιστροφές φόρων (δεύτερη γραμμή),
- έχει μειώσει δραματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (τέταρτη γραμμή),
- προσέφυγε σε έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων (μη επαναλαμβανόμενο μέτρο),
και μείωσε τεχνητά του δεδουλευμένους τόκους.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν τους στόχους που θέτει το ίδιο το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η μείωση του ελλείμματος δεν είναι πάνω από το στόχο (όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση), είναι πολύ πιο κάτω από το στόχο (το μπλε κουτάκι στην τελευταία γραμμή). Είναι ουσιαστικά κάτω από τα μισά της προγραμματισμένης μείωσης!»


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούσε δηλαδή τη μείωση ελλειμμάτων που θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι των εταίρων της.

Σας θυμίζει κάτι; Διαβάστε τώρα αυτό εδώ:

«Οφθαλμαπάτη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο. «Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει κατ' αρχήν με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου, το υπουργείο Οικονομικών κερδίζει:
- 683 εκατ. ευρώ από τη μη επιστροφή φόρων σε πολίτες και επιχειρήσεις,
- 800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ). Την ίδια στιγμή οι δαπάνες του ΠΔΕ, δηλαδή, οι δημόσιες επενδύσεις είναι μικρότερες κατά 1,3 δις ευρώ έναντι του στόχου. Μόνο από τη χειραγώγηση του ΠΔΕ, το Υπ. Οικονομικών κερδίζει συνολικά 2,1 δισ. ευρώ…»


Σήμερα, ο προερχόμενος από τη ΝΔ εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί ανεκδιήγητους ισχυρισμούς επειδή στεναχωριέται που η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα. Ούτε λίγο, ούτε πολύ όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ό,τι έλεγε η ΝΔ από το 2010 μέχρι και τα τέλη του 2011.
Και επειδή το copy-paste θα συνεχιστεί, ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει και το εξής, βγαλμένο από τις καλύτερες στιγμές του Α. Σαμαρά ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: να αρθρογραφήσει στις σοβαρότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες, αμφισβητώντας τα πάντα, την οποιαδήποτε βελτίωση, την οποιαδήποτε μείωση ελλείμματος – μία πραγματικά υπέροχη ιδέα.

Όπως ακριβώς έκανε δηλαδή ο Α. Σαμαράς, στις 21 Οκτωβρίου 2011, δύο μέρες πριν ξεκινήσει η σημαντικότερη για την Ελλάδα Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και ενώ η κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει τους εταίρους της ότι η ελληνική προσπάθεια άξιζε να ανταμειφθεί με γενναία περικοπή του χρέους και νέο πρόγραμμα με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια δανείων και ακόμη μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής.

Την ώρα λοιπόν που γινόταν αυτή η προσπάθεια, ο Α. Σαμαράς θεώρησε σωστό να γράψει σε μία από τις σημαντικότερες εφημερίδες της Γερμανίας, την Frankfurter Allgemeine Zeitung, τα εξής:

«Το 2011 αναμενόταν να μειωθεί το έλλειμμα του Κρατικού προϋπολογισμού κατά 4%. Αντ’ αυτού αυξήθηκε κατά 15% το πρώτο εννεάμηνο!... Το σχέδιο που εφαρμόζεται έχει ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματικό και πρέπει να αλλάξει. Η αποτυχία του γίνεται αντιληπτή καθημερινά από τις όλο και μαζικότερες διαδηλώσεις και την εντεινόμενη κοινωνική αναταραχή…»

Το παράδειγμα Α. Σαμαρά μπορεί όμως να αποτελέσει φωτεινό μονοπάτι για τον Α. Τσίπρα καιστην περίπτωση που ο ελληνικός λαός τον οδηγήσει στην εξουσία.

Μόνο που εκεί θα πρέπει να προσέξει πολύ: από την πλήρη αμφισβήτηση, περνάμε στην πλήρη ιδιοποίηση.

Όπως έχει πει πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών «μεταξύ 2009 και 2012, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 9,3% του ΑΕΠ - η μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ από μια οικονομία του ΟΟΣΑ… Το πρωτογενές έλλειμμα που βρίσκεται στο 1,3% του ΑΕΠ, θα μηδενιστεί το 2013».

Αυτό σημαίνει ότι τα 8/10 τουλάχιστον της προσπάθειας για να μηδενιστεί το τερατώδες πρωτογενέςέλλειμμα 10,6% του 2009 (περίπου 24 δισ. έλλειμμα…) και να περάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, έγιναν από την κυβέρνηση Παπανδρέου (συν τους λίγους μήνες της κυβέρνησης Παπαδήμου).

Τι κι αν έχεις αμφισβητήσει τα πάντα;
Τι κι αν έχεις υπονομεύσει με κάθε τρόπο την όποια προσπάθεια της κυβέρνησης; Τι κι αν άλλοι τράβηξαν το πραγματικό κουπί, τι κι αν άλλοι έκαναν την λάντζα, με εσένα συνεχώς απέναντι; Όταν έρθει η ώρα, δεν πρέπει να έχεις κανένα δισταγμό να ιδιοποιηθείς τα πάντα – κάθε αποτέλεσμα που αμφισβήτησες, κάθε πρόοδο που υπονόμευσες. Και να τα παρουσιάσεις όλα, ως δικά σου επιτεύγματα, δική σου μαγκιά, δικά σου όλα. Όπως εδώ:

«Πιάνουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. …Το επόμενο χειροπιαστό επίτευγμα είναι ότι για πρώτη φορά επιτυγχάνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή καλύπτουμε μόνοι μας τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού, πέρα από τους τόκους και τα χρεολύσια, χωρίς να ζητάμε πρόσθετα δανεικά. Σταματάει η Ελλάδα να βγαίνει για νέα δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες της. Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια…Γι’ αυτό η φετινή χρονιά ήταν η πιο δύσκολη, η πιο κρίσιμη. Και τελικά αποδείχθηκε η πιο επιτυχής.
Ήταν η πιο δύσκολη, όπως είχαμε προειδοποιήσει. Γιατί η Ελλάδα πλήρωσε μαζεμένες όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος.
Ήταν η πιο κρίσιμη, όπως επίσης είχαμε προειδοποιήσει. Γιατί γύρισε η τάση και η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.
Κι ήταν η πιο επιτυχημένη, γιατί η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ.
Και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει επιτευχθεί ποτέ.
Και πήρε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ.
Και απέφυγε τη χρεοκοπία, με τη βοήθεια των εταίρων της, με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ!»


Ας κάνει μία πρόβα και σε αυτά τα λόγια ο Α. Τσίπρας. Μπορεί να του χρειαστούν.

Του Δεσπότη Παναγιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: