Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας με θέμα το Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό της περιόδου 2013 – 2014»
Συνεδρίασε μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κας Παναγιώτας Γαζή, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
            Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό της περιόδου 2013 – 2014».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης κα Π. Γαζή,
ο Αντιδήμαρχος Δ. Δελφών κος Ε. Ματζώρος, ο αντιδήμαρχος Δ. Δωρίδας κος Δ. Καραχάλιος, ο διευθυντής Πολιτικής προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας κος Δ. Τσιόφας, η προϊσταμένη Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας κα Αθ. Ζωβοΐλη και ο κος Λ. Τσαμαδιάς,  ο προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κος Κ. Δασκαλόπουλος, ο κος Δ. Κεφαλάς Διοικητής Π.Υ. Φωκίδας, ο κος Ι. Κουλομπούρος του Διευθυντής Π.Υ. Ιτέας, ο κος Δ. Τσέλος Διευθυντής Δασών Φωκίδας, από την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας κος Ι. Σταματέλος, ο κος Ι. Λουκάς εκπρόσωπος της Δελφοί – Δίστομο Α.Μ.Ε., ο κος Χ. Παρασκευόπουλος και Π. Κοντολάτης εκπρόσωποι της S&B  Βιομηχανικά Ορυκτά, ο κος Α. Φωτόπουλος προϊστάμενος του τμήματος Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Φωκίδας, ο κος Χ. Δημητρέλος προϊστάμενος του τμήματος Συγκοινωνιακών έργων, η κα Ε. Πολυζώη προϊσταμένη του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος, ο κος Ι. Κουτρολίκος υπεύθυνος Μηχανολογικού εξοπλισμού, ο κος Θ. Τσάκαλος της Ι’ Ε.Κ.Π.Α. Δελφών, ο κ. Δ. Μουτσέλης εκπρόσωπος του Δήμου Δελφών,και ο κος Κ. Απιτιαγόπουλος από τον ΤΟΕΒ Άμφισσα.
Στη συνάντηση η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας, επεμβάσεων και πληροφόρησης που υπήρξε κατά την περυσινή περίοδο, με αποτέλεσμα την παραμονή του οδικού δικτύου ανοιχτού καθ’ όλη την διάρκεια των χιονοπτώσεων. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη έγκαιρης προμήθειας αλατιού της Περιφερειακής Ενότητας και των Δήμων καθώς και τη μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων, η οποία όπως τονίστηκε θα πρέπει να γίνει με αυστηρό πνεύμα οικονομίας και μόνο όταν αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.
Διανεμήθηκε επιπλέον, το μνημόνιο ενεργειών για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό της περιόδου 2013 – 2014 της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
Ο υπεύθυνος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας Πολιτικής Προστασίας κος Δ. Τσιόφας μίλησε για τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό. Ενημέρωσε ότι στις χιονοπτώσεις και στις πλημμύρες και στην επιβολή τάξης και στη λήψη μέτρων πρωταγωνιστεί η ΕΛ.ΑΣ. όπως αντίστοιχα στις πυρκαγιές η πυροσβεστική. Τόνισε ότι με την περυσινή επέμβαση, το εθνικό οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοικτό και ιδιαίτερα την συντήρηση των μηχανημάτων, την επικαιροποίηση της λίστας των μηχανημάτων, των καθαρισμό των φρεατίων και των χειμάρρων και την άμεση προτεραιότητα του εθνικού δικτύου.
Η προϊσταμένη Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας κα Ζωβοΐλη ενημέρωσε για το μνημόνιο ενεργειών σχετικά με το σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Επεσήμανε τον ρόλο της Ε.Μ.Υ. για την άμεση ενημέρωση των καιρικών φαινομένων.
Ο Διοικητής Π.Υ. Άμφισσας κος Κεφαλάς στην τοποθέτησή του επεσήμανε την καλή συνεργασία και τη βελτίωση της δύναμης της Π.Υ. με μοναδικό πρόβλημα τον αριθμό των αυτοκινήτων.
Τέλος αποφασίστηκε να ζητηθεί σχέδιο εκκένωσης σχολείων και τόπος παραλαβής μαθητών από την Α’βάθμια και Β’βάθμια εκπαίδευση σε περίπτωση εκτάκτων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

                   Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


                           ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΑΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: