Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

ΕΞΟΜΟΙΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!
Την επιλογή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να προσκαλέσει βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου αλλά και τις νέες του δηλώσεις, με τις οποίες προσπάθησε να αιτιολογήσει την κίνησή του, πλην όμως υποπίπτοντας σε νέο ατόπημα, αποδοκίμασε η κυβέρνηση.                                                        Σε γραπτή του δήλωση, η οποία εκδόθηκε λίγες ώρες μετά και το νέο ολίσθημα Τζιτζικώστα που εκών -άκων εξομοίωσε την καταδίκη Τσοχατζόπουλου και το ΠΑΣΟΚ με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου άδειασε τον περιφερειάρχη, σημειώνοντας τα εξής:  «Όταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει. Ο κ.Τζιτζικώστας οφείλει άμεσα,
να προβεί σε διορθωτική δήλωση». Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Τζιτζικώστας είχε επιμείνει στην απόφασή του: «Δε θα την ανακαλέσω Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω θα έκανα το ίδιο, όχι γιατί αυτή είναι η πολιτική μου θέση -αποστρέφομαι το ναζισμό και η οικογένειά μου έχει πολεμήσει τους ναζί- αλλά είναι άλλο αυτό που πρέπει να κάνω με το θεσμικό μου ρόλο» είπε ο κ. Τζιτζικώστας. Στην προσπάθειά του μάλιστα να εξηγήσει περαιτέρω τη θέση του υπέπεσε σε νέο ολίσθημα: «Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από έμενα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ».
ΠΑΣΟΚ: Να παραιτηθεί λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους και ακραίας ανοησίας
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κυβέρνηση αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, ήλθε μετά τις νέες δηλώσεις Τζιτζικώστα στο Mega που ξεκίνησαν ως αιτιολογικές αλλά κατέληξαν σε νέα (τουλάχιστον) γκάφα.
Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση. Ζήτησε επισήμως την παραίτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου:
«Ο κ. Τζιτζικώστας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη - στις οποίες παρίσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - και νομίζοντας ότι εξυπναδίζει κατά του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε την ναζιστική λογική της Χρυσής Αυγής και κατάφερε να προσβάλει τη Νέα Δημοκρατία γιατί φαίνεται ότι ξέχασε πώς βρέθηκε να είναι περιφερειάρχης και σε ποιό δήμο έχει την έδρα του», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία καταλήγει:
«Ζητάμε την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας, στοιχεία και τα δύο απαράδεκτα για κάποιον που κατέχει θέση περιφερειάρχη».
Τζιτζικώστας: «Ατυχές και λανθασμένο» το παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ
Με νέα ανακοίνωση του, μετά το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του για το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας ότι το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν «ατυχές και λανθασμένο» και εκφράζοντας τη λύπη του.
«Σε σχέση με το θέμα που δημιουργήθηκε με το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζω ότι το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ατυχές και λανθασμένο» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, και πρόσθεσε: «Σε καμία περίπτωση δεν εννοούσα ότι μπορεί να γίνει παραλληλισμός του δημοκρατικού αυτού κόμματος με τη Χρυσή Αυγή. Λυπάμαι για το ζήτημα που δημιουργήθηκε».
«Στην αυριανή παρέλαση έχουμε όλοι χρέος να παρευρεθούμε για να τιμήσουμε τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας και να γιορτάσουμε ενωμένοι τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού» καταλήγει ο κ. Τζιτζικώστας στη νεότερη διευκρινιστική του δήλωση.
Νωρίτερα, σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπονόησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση: Στη δήλωσή του αναφέρει:
«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της δήλωσής μου σε τηλεοπτική εκπομπή σήμερα το πρωί θέλω να διασαφηνίσω ότι: Όπως ξεκάθαρα δήλωσα και στην τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ήμουν προσκεκλημένος σήμερα το πρωί, δεν υπονόησα και δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση. Καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια διαστρέβλωσης της ξεκάθαρης τοποθέτησής μου».
Ο κ. Τζιτζικώστας είχε φανεί αμετακίνητος από την αρχική του επιλογή ήδη από χθες -και παρά τη θύελλα αντιδράσεων- καθώς μέσω ανακοίνωσης της Περιφέρειας κατέφυγε σε νομικού τύπου επιχειρήματα για να αιτιολογήσει την πρόσκληση βουλευτών της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου:
Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση ανέφερε: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος».
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πρόκειται απλώς για γκάφα
Η προκλητική στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και εκλεκτού της ΝΔ, κ. Τζιτζικώστα δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσεται σε μια σειρά αντίστοιχων “ατοπημάτων” από στελέχη της ΝΔ, που εδώ και καιρό είχαν ως στόχο να ξεπλύνουν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖα τοποθετούμενος στο γεγονός. Στην ανακοίνωσή του προσθέτει:
«Η σιωπηρή στάση ανοχής που κρατά η κατά τα άλλα λαλίστατη ΝΔ, καθώς και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτηρίζει απλώς “γκάφα” την απαράδεκτη στάση του κ. Τζιτζικώστα, δείχνουν ότι οι ακροδεξιοί θύλακες εντός του κυβερνητικού κόμματος καλά κρατούν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: