Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...

Σε χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει προχωρεί η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς στοχεύει στο να γίνει η πρώτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα βγει από το πρόγραμμα που εφάρμοσε με αντάλλαγμα τον διεθνή δανεισμό της...

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2014 ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε ότι προβλέπονται οικονομίες που τελικά είναι χαμηλότερες από αυτές που είχαν σχεδιαστεί αρχικά.
Οι πολίτες της Ιρλανδίας έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη φθορά στα εισοδήματά τους εξαιτίας των αυξήσεων των φόρων, των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, της υψηλής ανεργίας και του βαρέος χρέους της χώρας.
«Όταν η πλειονότητα των μέτρων που ανακοίνωσα σήμερα γίνουν νόμος του κράτους, από την 1η Ιανουαρίου (του 2014), είμαι βέβαιος ότι η Ιρλανδία θα έχει βγει από το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ»,
τόνισε ο Νούναν μιλώντας ενώπιον της βουλής. «Θα έχουμε κλείσει αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας της Ιρλανδίας», πρόσθεσε.
Ο Νούναν αξιοποιεί ποσά που εξοικονομήθηκαν από μια συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών ώστε να μειωθεί το εύρος των περικοπών, αψηφώντας τις συστάσεις τόσο της κεντρικής τράπεζας της ίδιας της χώρας, όσο και αυτές της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Όμως, καθώς η Ιρλανδία έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στο μνημόνιό της, ο προϋπολογισμός αυτός δεν αναμένεται να έχει επιπλοκές στην ολοκλήρωση της δανειακής της σύμβασης.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να διασώσει τις τράπεζές της μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, γεγονός που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την εξανάγκασε να αποδεχθεί τον δανεισμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ δύο χρόνια αργότερα.
Το σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι ανακοίνωσε ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνιο την 15η Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος συνεχίζουν να βρίσκονται σε προγράμματα κρατικού δανεισμού, ενώ η Ισπανία έχει δεχθεί στήριξη από την ΕΕ για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών της.
Ωστόσο, η Ιρλανδία δεν έχει ακόμα τελειώσει με τη λιτότητα. Οι οικονομίες που ανακοίνωσε ο Νούναν για τον επόμενο χρόνο φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν τόσο σε αυξήσεις φόρων, όσο και σε περικοπές δημοσίων δαπανών. Ανάμεσα στα μέτρα είναι ένα τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο τη συγκέντρωση 150 εκατ. ευρώ, υψηλότεροι φόροι στα αλκοολούχα ποτά και στα προϊόντα καπνού, κ.λπ. Τα μέτρα είναι χαμηλότερα από τα αρχικώς προβλεπόμενα για την εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters



Δεν υπάρχουν σχόλια: