Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ. ΟΔΗΓΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ’40 ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

73 χρόνια….. 73 ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το ’40, που ο λαός μας είπε ΟΧΙ στις ορδές των φασιστών της Ιταλίας και των ναζιστών της Γερμανίας. Ο Λαός μας αντιστάθηκε, υπερασπίστηκε με όλη την δύναμη της ψυχής του την πατρίδα και κατάφερε να αποδείξει σ’ όλο τον κόσμο ότι ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι ανίκητοι, όπως πίστευαν οι λαοί που είχαν υποδουλωθεί.

Η Γενιά του ’40 έφυγε… όμως ο αγώνας της ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό πέρασε μέσα από την συλλογική μας μνήμη στις επόμενες γενιές μέχρι και σήμερα. Μας δίνουν παράδειγμα και οδηγούν κι εμάς στην πάλη του σήμερα, ενάντια στους «μικρούς και μεγάλους φασισμούς», για να αντιμετωπίσουμε:

• Την ασυδοσία των οικονομικών κατεστημένων, που με πρόσχημα το «χρέος» καταστρέφει κάθε έννοια εργατικού δικαίου, οδηγεί σε απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων, καταστροφή της παραγωγικής διαδικασίας της πατρίδας μας.

• Την αποδιοργάνωση του δημοσίου,

και των υπηρεσιών του, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση και την κατάργηση θέσεων εργασίας στους πιο κοινωνικά ευαίσθητους τομείς.
• Τον αυταρχισμό και την καταστολή κάθε απόπειρας κοινωνικής αντίστασης, κάτι που κι εμείς οι εκπαιδευτικοί, το γνωρίσαμε καλά με την επιστράτευση μας, όπως καλύτερα το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι-άνεργοι, που βίωσαν και στην πόλη μας το «άγγιγμα» του κλομπ και το «άρωμα» του χημικού.

• Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που με τον μανδύα της αντι-συστημικής πολιτικής, παίζει τον ρόλο του σιδερένιου βραχίονα του συστήματος, βιαιοπραγώντας ενάντια στους πιο αδύναμους, πουλώντας προστασία, δολοφονώντας.

• Την κοινωνική καταστροφή και την ανθρωπιστική κρίση, αναπτύσσοντας Δίκτυα Αλληλεγγύης παντού. Να μην αφήσουμε κανένα συνάνθρωπο μας να πεινάσει, να κρυώσει, να αρρωστήσει αβοήθητος.

• Τις επικείμενες κατασχέσεις των σπιτιών μας, το κόψιμο του νερού και του ρεύματος, την φορολογική καταιγίδα.

Όπως τότε έτσι και τώρα, κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι για να «σώσουμε» την πατρίδα μας, πρέπει να είμαστε υποτακτικοί στους ισχυρούς: «Άξονας» τότε, «Δανειστές» τώρα. Όμως, όπως τότε η απάντηση του Λαού μας ήταν το έπος της Εθνικής Αντίστασης, οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού που στρατεύτηκαν στο ΕΑΜ, έτσι και σήμερα η απάντησή μας θα είναι η αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων και των μονοπωλίων, η αλληλεγγύη, η συσπείρωση στα σωματεία μας, με προοπτική την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

ΟΧΙ στο Φασισμό και τον Ναζισμό.
Οδηγός μας το ΟΧΙ του ’40 και της Εθνικής Αντίστασης



Δεν υπάρχουν σχόλια: