Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΌΤΑΝ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΣΚΟΤΩΝΕΙ» ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι πέρα για πέρα αληθινή και αφορά σε ένα κοριτσάκι, μόλις επτά ετών που παρακολουθεί τη Β' Δημοτικού στο σχολείο.
Σε μία έκθεσή της, λοιπόν που αφορά στο φθινόπωρο, το κοριτσάκι γράφει: «Το φθινόπωρο αρχίζουν οι βροχές. Το φθινόπωρο οι δουλειές ανοίγουν. Το φθινόπωρο γράφουν τα μολύβια. Το φθινόπωρο μπαίνουν τα αδιάβροχα. Το φθινόπωρο ξυπνάνε τα ξυπνητήρια».
Είναι εμφανές ότι η μικρή μαθήτρια αποδίδει με τον δικό της τρόπο τι σημαίνει για εκείνη το φθινόπωρο και τι φέρνει μαζί του. 
Η δασκάλα όμως,
θέλει να επιμείνει στην ορθή γραφή και στην πρόταση «Το φθινόπωρο ξυπνάνε τα ξυπνητήρια» διορθώνει το «ξυπνάνε» με τη λέξη «χτυπάνε» ενώ σε υποσημείωσή της ρωτάει το κοριτσάκι τι εννοεί με τα λεγόμενά της.
Αυτό είναι λοιπόν ένα από τα πολλά σχολεία που σκοτώνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών και τα μαθαίνουν να φεύγουν όλο και πιο μακριά από την ποίηση που αποτελεί και αυτή μία μορφή τέχνης. Μήπως η εν λόγω δασκάλα δεν έχει διαβάσει ποτέ ποίηση;
Ο Κεν Ρόμπινσον, Εμπειρογνώμονας δημιουργικότητας μιλώντας σε ένα συνέδριο για την εκπαίδευση, τονίζει την άποψή του ότι τα σχολεία σκοτώνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών και με διασκεδαστικό τρόπο κάνει μια έντονα συγκινητική πρόταση για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος που στο μέλλον δεν θα υπονομεύει τη δημιουργικότητα των παιδιών αλλά αντίθετα θα την γαλουχεί.
Δείτε το βίντεο με τον Κεν Ρόμπινσον να μιλάει για το όραμά του με πολύ χιούμορ αλλά και με ουσία... 




Δεν υπάρχουν σχόλια: