Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ

Ο εφευρέτης κατασκευαστής που ομώνυμου θρυλικού αυτόματου όπλου ΑΚ-47, Μιχαήλ Καλάσνικοφ έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 94χρόνων, σε νοσοκομείο της ρωσικής επαρχίας Ουντμουρτία, όπου νοσηλεύονταν με μακροχρόνια ασθένεια. Αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα και από τον περασμένο Ιούνη είχε μπει στο νοσοκομείο μετά από γαστρική αιμορραγία.
Το πασίγνωστο ομώνυμο όπλο «ΑΚ-47» από τα αρχικά (Αυτόματο του Καλάσνικοφ) σχεδιάστηκε το 1947 και ολοκληρώθηκε το 1949, έγινε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το όπλο του στρατού της ΕΣΣΔ και λόγω της απλής κατασκευής, της αντοχής και της ακρίβειας είχε πολλές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Μ. Καλάσνικοφ εντάχθηκε στον Κόκκινο στρατό το 1938 και πήρε μέρος στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ενάντια στους Γερμανούς Ναζιστές,
υπηρέτησε στα άρματα μάχης και από την αρχή διακρίθηκε για την κλίση του στον σχεδιασμό και την βελτίωση των μηχανών. Τραυματίστηκε στην θρυλική μάχη του Μπριάνσκ τον Ιούνη του 1941 και τότε είναι που άρχισε να σκέφτεται να βελτιώσει τα αυτόματα όπλα και πειραματίστηκε με αυτά για μεγάλη περίοδο της ζωής του, εξελίσσοντας τα.

Βραβεύτηκε με πολλά μετάλλια και επαίνους στη σοβιετική περίοδο, ενώ αναδείχτηκε ήρωας της σοσιαλιστικής πατρίδας. Βραβεία πήρε και κατά την περίοδο των αστικών κυβερνήσεων μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, ενώ έλεγε ότι «οι Ναζί ήταν αυτοί που με έκαναν κατασκευαστή όπλου για την υπεράσπιση της πατρίδας μου. Εγώ πάντα ήθελα να κατασκευάσω μια μηχανή χρήσιμη για τους αγρότες, μια θεριστική μηχανή». Το όνειρο του αυτό, που σχετίζεται με την αγροτική του καταγωγή, το υλοποίησε αργότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: