Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ "ΓΑΛΑΖΙΑ" ΧΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ!

Ποιοι θα διεκδικήσουν τους δήµους για λογαριασμό της Ν.∆. και ποιοι βρίσκονται ένα βήµα πριν από την υποψηφιότητα

Αφού τις προηγούµενες ηµέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ξεκαθάρισε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγµατοποιηθούν µε το ισχύον εκλογικό σύστηµα, καθώς το ΠΑΣΟΚ διεµήνυσε ότι δεν θα ψήφιζε τυχόν αλλαγές, όπως είχε αναγγελθεί, η Συγγρού είναι στην τελική ευθεία για την αναζήτηση υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Ηδη η αρµόδια επιτροπή για τις εκλογές, που λειτουργεί εδώ και καιρό, υπό τον γραµµατέα της Νέας ∆ηµοκρατίας, Ανδρέα Παπαµιµίκο, µε τη συµµετοχή του αναπληρωτή γραµµατέα, Κώστα Ζωντανού, του γραµµατέα Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Αττικής, ∆ηµήτρη Καλογερόπουλου, του Λευτέρη Ζαγορίτη, του Μένιου ∆ασκαλάκη, του γραµµατέα Πολιτικού Σχεδιασµού, Σπήλιου Λιβανού, του διευθυντή του κόµµατος, Κώστα Τσιµάρα, και του µέλους της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργου Καραγιάννη, καθώς και µε την υψηλή εποπτεία του υπουργού Επικρατείας, ∆ηµήτρη Σταµάτη, είναι στο κλείσιµο των υποψηφιοτήτων. 

Τις αµέσως επόµενες ηµέρες περιµένει και τα τελευταία αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων από τους περισσότερους δήµους, κυρίως των πρωτευουσών νοµών, από όπου εξάγονται και πολιτικά συµπεράσµατα, προκειµένου να υποβάλει τις τελικές προτάσεις προς τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ν.∆., Αντώνη Σαµαρά, ο οποίος θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Βέβαια, η Συγγρού, εκτιµώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς και τη δυναµική συγκεκριµένων προσώπων στις τοπικές κοινωνίες, κατά περίπτωση θα ενθαρρύνει συνεργασίες, δίνοντας χρίσµατα και αλλού. Σήµερα τα «Π» παρουσιάζουν αποκλειστικά τα ονόµατα που θα διεκδικήσουν (ή είναι ένα βήµα πριν από την τελική επιλογή), µε τη στήριξη της Νέας ∆ηµοκρατίας, ψήφο στις δηµοτικές εκλογές του ερχόµενου Μαΐου. 
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στον µεγαλύτερο δήµο της χώρας, στην Αθήνα, όλα ξεκινούν από µηδενική βάση, αφού φαίνεται ότι για διαφορετικούς λόγους δεν προχωρούν οι υποψηφιότητες του υπουργού ∆ηµόσιας Τάξης, Νίκουένδια, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Μάκη Βορίδη, και της υπουργού Τουρισµού, Ολγας Κεφαλογιάννη. Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήµο, Νικήτας Κακλαµάνης, έχει ανακοινώσει από καιρό την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, ενώ εσχάτως ενδιαφέρον δείχνει και ο έτερος βουλευτής της Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας
Από την άλλη, αν τελικά το Μαξίµου επιλέξει υποψηφιότητα «εκτός των κοµµατικών τειχών», ακούγεται έντονα το όνοµα της «σιδηράς κυρίας» των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία φαίνεται πως επιθυµεί να επιστρέψει στα παλιά της ληµέρια (σ.σ.: έχει διατελέσει δηµοτικός σύµβουλος στον ∆ήµο Αθηναίων). 
Στη Θεσσαλονίκη, άσχετα µε τα όσα ακούγονται, ο ∆ηµήτρης Σταµάτης θα έχει τον τελευταίο λόγο. Ηδη ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας τα προηγούµενα 24ωρα ανακοίνωσε στη δηµοτική του οµάδα ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Η Συγγρού εξετάζει τις περιπτώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, και της Ελενας Ράπτη, ενώ στο Μαξίµου «καλοβλέπουν» την υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη
Πάντως, τα τελευταία 24ωρα αναζητείται πρόσωπο-έκπληξη, που θα διεµβολίσει τον Γιάννη Μπουτάρη. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», αυτό είναι ο ∆ηµήτρης Κούβελας, γιος του πρώην δηµάρχου της πόλης και πρώην υπουργού Σωτήρη Κούβελα.
Οι σίγουροι, αυτοί που βολιδοσκοπούνται και οι νυν που πάνε για νέα θητεία στην Αττική
Στον Πειραιά θα κατέβει ξανά ο σηµερινός δήµαρχος, Βασίλης Μιχαλολιάκος,  στη Μεταµόρφωση, τον δήµο θα διεκδικήσει εκ νέου ο ∆ηµήτρης Τζίτζιφας, ενώ στην Κηφισιά υποψηφιότητα θα θέσει ο κουµπάρος του Αντώνη Σαµαρά, Νίκος Χιωτάκης, και στο Ηράκλειο ο Παντελής Βλασσόπουλος
Στην Αγία Παρασκευή ο Βασίλης Ζορµπάς επιθυµεί να ανανεώσει τη θητεία του, όπως και στον ∆ήµο Ψυχικού-Φιλοθέης ο νυν δήµαρχος, Παντελής Ξυριδάκης, αν και ενδιαφέρον δείχνει και ο πρώην δήµαρχος Παντελής Χαροκόπος, ο οποίος έχει ανοιχτή γραµµή µε τη Συγγρού. 
Στον ∆ήµο Παπάγου ο Βασίλης Ξύδης θέλει να διατηρήσει τον θώκο του, αλλά η Συγγρού εξετάζει και την περίπτωση του Νίκου Κούκη. Στην Πεντέλη ο δήµαρχος, ∆ηµήτρης Στεργίου, θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, την ώρα που ακούγεται και το όνοµα του Μίλτου Παπαδάκη
Για τον ∆ήµο Χαλανδρίου «έχει κλειδώσει» ο κουµπάρος του Μάκη Γιακουµάτου, Γιώργος Κουράσης, ενώ στο Μαρούσι, που είναι δήµος-στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο σηµερινός δήµαρχος, Γιώργος Πατούλης, είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί. Στα Βριλήσσια, ξανά κατεβαίνει Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος, εκτός από τις άριστες σχέσεις που έχει µε τον προκάτοχό του, Αργύρη Ντινόπουλο, διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας και µε τον Κώστα Καραµανλή, αφού ήταν συµφοιτητές στη Νοµική. 
Στην Πεύκη φαίνεται πως «κλειδώνει» ο διευθυντής του υπουργικού γραφείου του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Τάσος Μαυρίδης
Στον ∆ήµο Χαλκηδόνας-Φιλαδέλφειας η νυν δήµαρχος, Ευτυχία Αποστολάκη, µοιάζει µονόδροµος (εκτός απροόπτου) για τη Συγγρού, µετά και την περιπέτεια του Χάρη Τοµπούλογλου, ενώ στη Νέα Ιωνία υποψήφιος θα είναι ο Νίκος Κουκουλάρης. Οσον αφορά το Περιστέρι, ο Ανδρέας Παχατουρίδης θα διεκδικήσει εκ νέου τον δηµαρχιακό θώκο. 
Στη ∆άφνη ο δήµαρχος, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, συνεχίζει, ενώ στο Γαλάτσι ο σηµερινός δήµαρχος, Κυριάκος Τσίρος, που διατηρεί στενές σχέσεις µε το Μαξίµου, ξανακατεβαίνει, αν και ο Ανδρέας Παπαµιµίκος εξετάζει και την περίπτωση του Γιώργου Μαρκόπουλου
Στου Ζωγράφου, το χρίσµα φαίνεται πως κερδίζει ο πολιτευτής της Β’ Αθηνών, Παναγιώτης Αγγελόπουλος και στο Χαϊδάρι όλα δείχνουν πως ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ και σηµερινός δήµαρχος, ∆ηµήτρης Μαραβέλιας, θα είναι εκ νέου υποψήφιος, αν και το όνοµά του ακούγεται και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 
Στην Ηλιούπολη, η Συγγρού είναι ανάµεσα στον Παρασκευά Γιαννόπουλο και τον πρώην πρόεδρο του Εθνικού Συµβουλίου Σιδηροδρόµων, Τάσο Ευσταθίου, που διατηρεί στενές σχέσεις µε τον Ευάγγελο Μεϊµαράκη. 
Στην Καλλιθέα, ενδιαφέρον δείχνουν ο πρώην «γαλάζιος» βουλευτής Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο δηµοτικός σύµβουλος ∆ηµήτρης Κάρναβος, ο οποίος επιθυµεί να κατέβει για δεύτερη φορά ως επικεφαλής. 
Στη Γλυφάδα, το χρίσµα πήρε ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ και σηµερινός ευρωβουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας Γιώργος Παπανικολάου. Μάλιστα, έκανε και την πρώτη του συγκέντρωση, µε την παρουσία και υπουργών της Ν.∆.
Στο Μενίδι, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Κατσιγιάννης έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, την ώρα που ετοιµάζεται και ο Στάθης Γρηγοριάδης, ο οποίος είχε κατέβει και στις προηγούµενες εκλογές. 
Στον ∆ήµο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγµένης ο Σπύρος Πανάς θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, ενώ θα κατέβει ξανά ο πρόεδρος της Ενωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Στον ∆ιόνυσο «κλειδώνει» ο σηµερινός αντιδήµαρχος, Νίκος Πέππας
Στο Μαρκόπουλο, ο σηµερινός δήµαρχος, Σωτήρης Μεθενίτης, είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί. 
Στον ∆ήµο Γέρακα-Παλλήνης φαίνεται πως προκρίνεται ο πρώην ΟΝΝΕ∆ίτης και µέλος της Π.Ε. της Ν.∆., Νεκτάριος Καλαϊτζής, ενώ στη Μάνδρα ο νυν δήµαρχος, Γιώργοςρίκος, κατεβαίνει ξανά, όπως και ο ∆ηµήτρης Κιούσης στο Κορωπί. Τον ∆ήµο Παιανίας θα διεκδικήσει ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής αγοράς Ρέντη και πρώην πρόεδρος της ΝΟ∆Ε Ανατολικής Αττικής, Ισίδωρος Μάδης.
Οι µάχες στον Βορρά και την Κρήτη
Στο Κιλκίς ο σηµερινός δήµαρχος, Βαγγέλης Μπαλάσκας, που είναι σε αργία, το σκέφτεται αν θα κατέβει, ενώ η έκπληξη µπορεί να γίνει από τον πρώην βουλευτή και προσωπικό φίλο του Αντώνη Σαµαρά, Γιώργο Συµπιλίδη. Στην Πιερία, ο κουµπάρος του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, Σάββας Χιονίδης θα προσπαθήσει να ανανεώσει τη θητεία του, ενώ στη Βέροια, εκτός του νυν αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Καραπαναγιωτίδη, ενδιαφέρον δείχνει και ο πρώην δήµαρχος Χρήστος Σκουµπόπουλος. Στην Πέλλα, πέραν του σηµερινού δηµάρχου, Γρηγόρη Στάµκου, ακούγεται και το όνοµα του Σταµάτη Καστερίδη
Στην Ξάνθη, ο σηµερινός δήµαρχος, Μιχάλης Στυλιανίδης, δεν θα ξανακατέβει, µε τον Χαράλαµπο ∆βνα διεκδικεί το χρίσµα. Ερωτηµατικό παραµένει τι θα κάνει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αλέκος Κοντός
Στις Σέρρες εξετάζονται οι περιπτώσεις του πρώην βουλευτή Κώστα Τσιπλάκη και του Θόδωρου Μιλίδη, που είχε κατέβει και την προηγούµενη φορά, µε την περίπτωση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια, να είναι πάντα µέσα στο παιχνίδι. Εν τω µεταξύ, στον Πολύγυρο, εκτός του Αστέριου Ζωγράφου, ενδιαφέρον δείχνει και ο Θωµάς Καπλάνης
Στην Καβάλα, η Συγγρού «µετράει» τον βουλευτή Κώστα Κλειτσιώτη, τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού των Εργαζοµένων της «Καβάλα Οϊλ», Βαγγέλη Παππά, και τον Κώστα Αντωνιάδη.
ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ. Στο Ηράκλειο της Κρήτης ενδιαφέρον δείχνουν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γρηγόρης Πασπάτης, και ο µέχρι πρότινος πρόεδρος του ΤΕΕ, Πέτρος Ινιωτάκης, µε τη Συγγρού να εξετάζει και την περίπτωση του βουλευτή Μάξιµου Σενετάκη. Στο Ρέθυµνο ακούγεται ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στις προηγούµενες εκλογές, Γιώργος Γιακουµάκης, στα Χανιά ενδιαφέρεται ο δηµοτικός σύµβουλος Γιώργος Τσαπάκος, ενώ πολλοί ζητούν την επιστροφή του «γαλάζιου» βουλευτή και ανιψιού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κυριάκου Βιρβιδάκη, στον δηµαρχιακό θώκο. Τέλος, στη Χίο το χρίσµα θα «παιχτεί» ανάµεσα στον πρώην δήµαρχο Παντελή Βρουλή και τον δηµοτικό σύµβουλο Σταύρο Μιχαηλίδη. Στη Σάµο η Συγγρού βολιδοσκοπεί τον πολιτευτή Μάνο Λογοθέτη, αλλά ο ίδιος δεν δείχνει ζεστός.
Από την Κόρινθο µέχρι τα Γρεβενά
Στην Κόρινθο κατεβαίνει ξανά ο Κώστας Γιώτης, ενώ στο Αργος, εκτός του νυν δηµάρχου, ∆ηµήτρη Καµπόσου, συζητείται και η περίπτωση του αντιδηµάρχου, Παναγιώτη Σχοινοχωρίτη
Στη Σπάρτη κατεβαίνει ο νυν δήµαρχος Σταύρος Αργειτάκος, όπως συµβαίνει και στην Καλαµάτα µε τον Παναγιώτη Νίκα
Στην Πάτρα, εκτός του Κώστα Χριστόπουλου, που είχε διεκδικήσει και στις προηγούµενες εκλογές τον δήµο, έχει ανακοινώσει ήδη την υποψηφιότητά του ο πρώην βουλευτής µε την Πολιτική Ανοιξη Νίκος Οικονοµόπουλος. Εν τω µεταξύ, η Συγγρού έχει προσεγγίσει και τον επιτυχηµένο επιχειρηµατία στον τοµέα εµφιάλωσης Πλάτωνα Μαρλαφέκα για τον ∆ήµο Πατρέων ή ακόµα και για την Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας. 
Στο Αγρίνιο, οι υποψήφιοι που «εξετάζονται» από τη Συγγρού είναι τέσσερις: ο πολιτευτής Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Κώστας Ρόκκας, ο δηµοτικός σύµβουλος Νίκος Καζαντζής, καθώς και ο πρόσφατα επανακάµψας πρώην βουλευτής ∆ηµήτρης Σταµάτης, που είχε διεκδικήσει τον δήµο στις τελευταίες εκλογές. 
Στο Μεσολόγγι, υποψήφιος θα είναι ο πολιτευτής Νίκος Καραπάνος. Στη Ναύπακτο φαίνεται πως επανακάµπτει ο πρώην δήµαρχος και κουµπάρος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Θανάσης Παπαθανάσης. Στην Κέρκυρα θα κατέβει ξανά ο σηµερινός δήµαρχος, Ιωάννης Τρεπεκλής
ΣΤ. ΕΛΛΑ∆Α-ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Στη Χαλκίδα θα κατέβει ο νυν δήµαρχος, Θανάσης Ζεµπίλης, όπως και ο Γιώργος Κοτρωνιάς στη Λαµία, αλλά εσχάτως εξετάζεται και η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου β. 
Στη Λάρισα, εκτός του σηµερινού δηµάρχου, Κώστα Τζανακούλη, στην περίπτωση που µεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, βολιδοσκοπούνται ο «γαλάζιος» βουλευτής Χρήστος Κέλλας, αν και ο ίδιος αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόµενο, και ο πρώην πρόεδρος του δηµοτικού συµβουλίου και διοικητής του πανεπιστηµιακού νοσοκοµείου, Θανάσης Μιτσιός. Στα Τρίκαλα θα κατέβει ο σηµερινός αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Μιχαλάκης
ΗΠΕΙΡΟΣ-∆ΥΤ. ΕΛΛΑ∆Α. Στα Ιωάννινα, ενδιαφέρον δείχνουν ο πρώην δήµαρχος Νίκος Γκόντας και ο σηµερινός αντιπεριφερειάρχης, Παντελής Κολόκας. Στην Αρτα εξετάζονται οι περιπτώσεις του Μιχάλη Νικολάου, του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή Κώστα Παπασιώζου και του Κώστα Πατήλα
Στην Καστοριά, ο πρώην βουλευτής Ανέστης Αγγελής είναι ένα βήµα πριν θέσει υποψηφιότητα, ενώ ενδιαφέρον δείχνει και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟ∆Ε Λάζαρος Εγγλέζος, µε τη Συγγρού εξετάζει και την περίπτωση να υποστηρίξει τον σηµερινό δήµαρχο, Μανώλη Χατζησυµεωνίδη

Στη Φλώρινα, εκτός του σηµερινού δηµάρχου, Γιάννη Βοσκόπουλου, βολιδοσκοπείται και ο πολιτευτής Σταύρος Παπασωτηρίου, την ώρα που στα Γρεβενά κατεβαίνει ξανά ο δήµαρχος, ∆ηµοσθένης Κιουπτσίδης.



Του Γιώργου Σιαδήμα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: