Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Στα όρια του «σχίσματος» το ΠΑΣΟΚ-Βενιζέλος μαινόμενος κατά Γ.Παπανδρέου: «Ντροπή σου»-Τι του απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός-Το δραματικό παρασκήνιο της καταψήφισης του άρθρου περί τραπεζών 
Δήλωση Βενιζέλου στους δημοσιογράφους για το Όχι Παπανδρέου στις τράπεζες επί της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο: H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο...
Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού,
όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.
Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό.




 Δήλωση-απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου: Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση -αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό.




Εpikairo: Mε τα ίδια λόγια (ή αν προτιμάτε με το ίδιο νόμισμα) απαντά ο Παπανδρέου στον Βαγγέλη Βενιζέλο και του δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις στις πολιτικές του αρχές προς όφελος των τραπεζιτών. Ο Παπανδρέου υψώνει το ανάστημά του και στέλνει το μήνυμα σε κάθε πολιτική κατεύθυνση ότι είναι παρών να υπερασπιστεί τις θέσεις και τις αξίες που θα έπρεπε να έχει το ΠΑΣΟΚ πριν γίνει το πολιτικό δεκανίκι του Σαμαρά. 

Η δε τοποθέτηση Βενιζέλου περί υποκρισίας και πολιτικών παιχνιδιών θα μπορούσε να αφορά περισσότερο έναν προσωπικό απολογισμό με διάθεση αυτοκριτικής παρά αιχμή εναντίον του Παπανδρέου.

Τελείωσαν τα παραμύθια. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το τσιφλίκι κανενός να το χρησιμοποιεί για να σώσει το πολιτικό του τομάρι. Και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ σιχάθηκε να το βλέπει να σέρνεται χειροκροτούμενο από τον Μπαλτάκο, τον Βορίδη, τον Άδωνι, τον Σαμαρά. Ήρθε η ώρα για το ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστεί τη χαμένη του τιμή.


Βενιζέλος-Γιώργος: δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα
Με το πλέον επίσημο τρόπο κηρύχτηκε χτες «εμφύλιος πόλεμος» στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο κατά την οποία ο πρώην Πρωθυπουργός αιφνιδίασε καταψηφίζοντας το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ε.Βενιζέλος και Γ.Παπανδρέου είναι πλέον δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα
Οι δύο άντρες είναι πλέον δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα αφού το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ μετά την χτεσινή προσωπική επίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του Απόστολου Κακλαμάνη, με σκληρές εκφράσεις για την στάση τους στην ψηφοφορία. Πλέον η σύγκρουση που ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την ιδρυτική συνδιάσκεψη της Ελιάς όπου δεν παρευρέθηκαν ο Γιώργος Παπανδρέου και βουλευτές που συνομιλούν με τον πρώην Πρωθυπουργό, κορυφώθηκε με την καταψήφιση του άρθρου και παίρνει πλέον τα χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την εξέλιξη της εκλογικής μάχης ενόψει ευρωεκλογών.
Το παρασκήνιο
Κανείς δεν περίμενε χτες το βράδυ ότι θα έσκαγε σαν βόμβα το «όχι» του Γιώργου Παπανδρέου στην αίθουσα του Κοινοβουλίου για το άρθρο σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ακόμα και βουλευτές που ανήκουν στον κύκλο επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου και συνομίλησαν μαζί του πριν την ψηφοφορία δεν κατάλαβαν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να καταγράψει την διαφωνία του με την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο άρθρο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την προωθούμενη διάταξη εδώ και καιρό
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την προωθούμενη διάταξη εδώ και καιρό όπως είχε επισημάνει το TheTOC με συνεχή δημοσιεύματα. Ομως ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε τον μοναχικό δρόμο της καταψήφισης του άρθρου και δεν μπήκε στην διαδικασία να ενημερώσει ή να επηρεάσει άλλους βουλευτές. Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει και ούτε θέλει να διαμορφώσει ομάδα στο ΠΑΣΟΚ, παρά την γκρίνια παπανδρεϊκών στελεχών ότι δεν ενημερώνονται για τις κινήσεις του πρώην Προέδρου για να τοποθετηθούν δημόσια υπέρ του. Από την άλλη πλευρά όμως έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πολιτική των κυβερνήσεών του και τις απόψεις του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δίνοντας «σήμα» τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και προς τον κόσμο του Κινήματος ότι είναι παρών στις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα και μάλιστα σε μετωπική σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματος.
Το γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θέλει να καταγράψει ότι δεν είναι «ομαδάρχης» στο ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύεται και από το ότι δεν ήταν στην αίθουσα του κοινοβουλίου κατά την πρώτη ανάγνωση των ονομάτων των βουλευτών, αφού σε περίπτωση που καταψήφιζε από την αρχή το άρθρο εκτιμάται ότι θα ακολουθούσε και ένα σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή. Δεν είπε κουβέντα ούτε στους στενούς του συνεργάτες αλλά ούτε και σε «παπανδρεϊκούς» βουλευτές με τους οποίους συνομίλησε πριν την ψηφοφορία και εμφανίστηκε στην αίθουσα κατά την δεύτερη ανάγνωση των ονομάτων των απόντων βουλευτών για να ψηφίσει αρνητικά στο 2ο άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Εξαλλος ο Βενιζέλος - οι διάλογοι με Γιώργο Παπανδρέου και Απόστολο Κακλαμάνη
Εξαλλος έγινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέποντας τον Γιώργο Παπανδρέου να καταψηφίζει το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη να ψηφίζει παρών στην ίδια διάταξη.
Βενιζέλος προς Κακλαμάνη: «είσαι αθώος εσύ Απόστολε που καταψήφισες;»
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας κατέβηκε από τα έδρανα της κυβέρνησης, πλησίασε τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής μέσα στην αίθουσα και του είπε: «είσαι προσβλητικός προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Ηρθες στην συνεδρίασή της, μίλησες και δεν είπες το παραμικρό γι αυτό που σχεδίαζες». Σύμφωνα με πληροφορίες, παράπονα για τη στάση του Απ. Κακλαμάνη εξέφρασαν και άλλοι βουλευτές του Κινήματος. Αλλά η αντιπαράθεση συνεχίστηκε κατόπιν και στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε στον Απόστολο Κακλαμάνη σε μία προσπάθεια να τον ταυτίσει με το «παλαιό» πολιτικό σύστημα: «Είσαι αθώος εσύ Απόστολε που καταψήφισες; Νιώθεις αθώος, άσπιλος αμόλυντος για την κατάσταση που περιήλθε η χώρα»; ρώτησε ειρωνικά τον πρώην Πρόεδρο της βουλής μπροστά σε μία ομάδα στενών συνεργατών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν εξοργισμένος από την καταψήφιση του άρθρου από τον Γιώργο Παπανδρέου αφού κατακόκκινος κατευθύνθηκε στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού όπου αντήλλαξαν βαριές εκφράσεις.
Βενιζέλος προς Παπανδρέου: «Είναι ντροπή σου όλη η στάση που κράτησες για το θέμα»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε στον Γιώργο Παπανδρέου: «Είναι ντροπή σου όλη η στάση που κράτησες για το θέμα. Δεν ήρθες κάν στην κοινοβουλευτική ομάδα να πεις την άποψή σου, δεν ήρθες να με βρείς να μου πείς τις διαφωνίες σου, να συζητήσουμε και ψηφίζεις με αυτόν τον προσβλητικό τρόπο».
Αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μία έντονη συζήτηση μετά την ψηφοφορία με τους συνεργάτες του Χρήστο Πρωτόππαπα, Δημήτρη Καρύδη, Πάρη Κουκουλόπουλο και Τάκη Ρήγα όπου ακούστηκε και η πρόταση για διαγραφή του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη η οποία απορρίφθηκε αμέσως αφού κάτι τέτοιο θα έθετε σε αμφισβήτηση την αρχή της δεδηλωμένης, και θα οδηγούσε σε κρίση το κόμμα αλλά και την Ελιά ενόψει ευρωεκλογών.
Οι μεταμεσονύκτιες ανακοινώσεις
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην σκληρή ανακοίνωσή που εξέδωσε για την πολιτική αποδοκιμασία των Γιώργου Παπανδρέου και Απόστολου Κακλαμάνη, υπονόησε ότι δέχτηκε «πισώπλατο μαχαίρωμα», αναφέροντας ότι «κανένα μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή» και καταλήγει, μεταξύ άλλων: «Ολοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».
Με έντονη δόση ειρωνίας αλλά και με ξεκάθαρο στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε -τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας- στον Ευάγγελο Βενιζέλο, επιστρέφοντας τους χαρακτηρισμούς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Ολοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: