Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΝΤΟΥ ΣΤΑ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ,ΟΙ «ΡΑΜΠΟ» ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ EΛΕΓΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ντου του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. στον Δήμο Δελφών
Ελέγχους σε όλα τα αμαξοστάσια του Δήμου Δελφών και όχι μόνο, πραγματοποιούν από το πρωί ,οι «ράμπο» του Σώματος Επιθεωρητών Eλεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το κλιμάκιο των ελεγκτών, έφτασε στη Φωκίδα, χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα και άρχισαν σήμερα αιφνιδιαστικό έλεγχο.

Ελέγχουν λοιπόν τα αμαξοστάσια του δήμου, τα κρατικά αυτοκίνητα, τα καύσιμα, τους οδηγούς των αυτοκινήτων ενώ θα προχωρήσουν και σε περαιτέρω διερεύνηση του Δήμου. Παράλληλα έχει ζητηθεί και η συνδρομή της αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται ότι η ενέργεια αυτή, γίνεται μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων για σκάνδαλα και διαφθορά στον συγκεκριμένο δήμο, με τελευταίο, το δημοσίευμα για τα κρατικά αυτοκίνητα του δήμου. 
Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ:

Τι συμβαίνει με τα κρατικά οχήματα του Δήμου Δελφών;

Ερωτήματα προκαλεί στους πολίτες της Άμφισσας η εικόνα ενός δεσμευμένου από την αστυνομία κρατικού αυτοκινήτου που ανήκει στον Δήμο Δελφών.

Την προηγούμενη Τρίτη λοιπόν, πολίτης «κυνήγησε» το συγκεκριμένο όχημα για να διαπιστώσει ποιος το οδηγούσε, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το συγκεκριμένο ΙΧ παραβίαζε εν κινήσει τον Κ.Ο.Κ..

Ο πολίτης κατήγγειλε το γεγονός στην Άμεση Δράση προκειμένου να γίνει έλεγχος άμεσα.



Από τον τροχονομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο όχημα δεν είχε περάσει ΚΤΕΟ,δεν είχε διακριτικά, όπως προβλέπεται από τον νόμο, ενώ είχαν γίνει και παράνομες τροποποιήσεις.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο οδηγός ήταν ο αντιδήμαρχος Γραβιάς, Α.Μ., ο οποίος μάλιστα δεν είχε ούτε διαταγή πορείας και εντολή κίνησης, αλλά ούτε και την ειδική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να χρησιμοποιεί το όχημα.



Στη συνέχεια οι αστυνομικοί δέσμευσαν και ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο. Παράλληλα, ζητήθηκε από την Περιφέρεια περαιτέρω έλεγχος.

Αν και η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής κρατάει εδώ και μέρες χαμηλούς τόνους για την υπόθεση, πληροφορίες του zougla.gr αναφέρουν ότι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν πως οχήματα του δήμου κυκλοφορούν με συμβατικές πινακίδες και δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Άραγε, αν γινόταν επιτόπιος έλεγχος σε όλα αυτά τα αυτοκίνητα, ποιο θα ήταν το συμπέρασμα; 


Διαπλοκή στον Δήμο Δελφών


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις ημέρες και τα έργα των επικεφαλής του Δήμου Δελφών.

Το zougla.gr, μετά το εκτενές ρεπορτάζ που δημοσίευσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 με τίτλο «Δήμος κερνάει, πολίτες πληρώνουν» (το οποίο απασχόλησε τόσο τις εισαγγελικές αρχές όσο και τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή), ανοίγει εκ νέου τον φάκελο της «αμαρτωλής» Δημοτικής Αρχής, με αφορμή την έρευνα που έκανε η Πολεοδομία σχετικά με παράνομες εγκαταστάσεις στις οποίες φιλοξενούνται κεραίες μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί στο κάδρο των αποκαλύψεων, μετά την ανάδειξη από την ηλεκτρονική μας εφημερίδα του γεγονότος ότι ο Δήμος, την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν χαράτσια και υπέρογκους φόρους, διέθετε τα χρήματα των φορολογουμένων για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος παράνομου καταυλισμού Ρομά της περιοχής.

Σήμερα, στο επίκεντρο του ρεπορτάζ τίθεται η εκμετάλλευση αυθαίρετων κτισμάτων, στα οποία η Δημοτική Αρχή όχι μόνο έχει τοποθετήσει παράνομα κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών αλλά, χρησιμοποιώντας -για ακόμη μια φορά- τα χρήματα των δημοτών πληρώνει τους συντηρητές και εξοφλεί τους λογαριασμούς ρεύματος των εγκαταστάσεων!

Εκπέμπουν από αρχαιολογικό χώρο


Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στον πολύπαθο δήμο υπάρχουν τουλάχιστον πέντε παράνομες εγκαταστάσεις, η καθεμία από τις οποίες φιλοξενεί περίπου έξι με οχτώ κεραίες.

Ενδεικτικό της παρανομίας που συντελείται είναι ότι ένα από αυτά τα κτίσματα βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο, δηλαδή εντός ζώνης η οποία, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα έπρεπε να ήταν απόλυτα προστατευμένη.

«Στεγάζονται παράνομες κεραίες μέσα σε κτίσμα που βρίσκεται στο δελφικό τοπίο στη ζώνη προστασίας απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών και το μουσείο της περιοχής» αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr.



«Γκρεμίστε τα»


Οι καταγγελίες και οι αναφορές σχετικά με τις παράνομες εγκαταστάσεις στους Δελφούς προκάλεσαν την παρέμβαση της Πολεοδομίας, στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν την περιοχή προκειμένου να ελέγξουν την βασιμότητα των καταγγελιών.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν πλήθος παραβάσεων και παραβιάσεων. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν διέθεταν τις απαιτούμενες άδειες και οι κεραίες είχαν τοποθετηθεί παράνομα.

Έπειτα από αυτό, η υπόθεση παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και στο ΙΚΑ, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες και να καταλογιστούν πρόστιμα.

Όπως επισημαίνουν στο zougla.gr οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα, «σήμερα βγήκε απόφαση της Πολεοδομίας σύμφωνα με την οποία πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου Δελφών τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, φιλοξενούν παράνομες κεραίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις «δραστηριότητες» του Δήμου Δελφών έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πόπη Γερακούδη.

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται... 


Δήμος κερνάει, πολίτες πληρώνουν



Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μια άκρως σοβαρή υπόθεση που αφορά σε διαχείριση δημοσίου χρήματος εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας αποκαλύπτει το zougla.gr.

Την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν χαράτσια και υπέρογκους φόρους, χρήματα των φορολογουμένων από τα δημοτικά τέλη αποδεικνύεται ότι διετίθεντο (την τελευταία πενταετία) από τον Δήμο Άμφισσας και στη συνέχεια από τον Καλλικρατικό Δήμο Δελφών για την εξόφληση λογαριασμού ρεύματος παράνομου καταυλισμού Ρομά της περιοχής.

Παράλληλα, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, οι τοπικές Αρχές είχαν εγκαταστήσει ακριβώς δίπλα στον καταυλισμό παράνομη παροχή Φ.Ο.Π. (Φωτισμός Οδών και Πλατειών), προκειμένου να εξυπηρετούνται οι Ρομά.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το zougla.gr. φέρνει στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αφορούν στον Δήμο Δελφών και χρήζουν αστυνομικής, οικονομικής, αλλά και δικαστικής διερεύνησης.

Ήταν 19 Νοεμβρίου του 2012 όταν η ηλεκτρονική εφημερίδα δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ για ένα... όργιο παρανομιών και αυθαιρεσιών που συντελείται εντός ζώνης Β` Δελφικού τοπίου με την ανοχή -ως φαίνεται- αλλά και τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής καθώς και τη σύμπραξη άλλων τοπικών παραγόντων.



Αφορμή για να ξεκινήσει η δημοσιογραφική έρευνα στάθηκαν οι φωτογραφίες-ντοκουμέντα που παρουσίασε το zougla.gr τον Οκτώβριο του 2012 και έδειχναν Ρομά της περιοχής να τεμαχίζουν παλαιά οχήματα του Δήμου Δελφών, τα οποία, προφανώς, στη συνέχεια σκόπευαν να πουλήσουν για παλιοσίδερα.



Ωστόσο, η υπόθεση κλοπής και φθοράς των δημοτικών οχημάτων, που προκάλεσε μεν την οργή της τοπικής κοινωνίας, παίρνει άλλη τροπή, αφού πιθανόν κάποιοι τους εκμεταλλεύτηκαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν μερίδιο από την πώληση των υλικών. Σημειωτέον, δε, ότι για τη συγκεκριμένη αποκάλυψη δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες -τουλάχιστον ακόμα- στον Δήμο Δελφών. Την υπόθεση έχει αναλάβει, πάντως, εδώ και καιρό το Τμήμα Ασφαλείας Άμφισσας.



Την ίδια περίοδο, οι καταγγελίες επιχειρηματιών αλλά και κατοίκων της περιοχής περί αύξησης των κλοπών και της εγκληματικότητας πλήθαιναν, με αποτέλεσμα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να επικεντρωθεί αρχικά στην αδυναμία της τοπικής Αρχής να διαχειριστεί την κατάσταση. Όσο όμως προχωρούσε η έρευνα, τα στοιχεία έδειχναν ότι στην υπόθεση του παράνομου καταυλισμού εμπλέκονται δύο αντίπαλα «στρατόπεδα». Αυτοί που εκμεταλλεύονται τους Ρομά (για τους δικούς τους λόγους, π.χ. ψηφοθηρικούς) και αυτοί που εναντιώνονται στην ύπαρξη του καταυλισμού.

(Πανοραμική φωτογραφία του καταυλισμού-ζώνη Β` Δελφικού Τοπίου)


Έπειτα από την ανάδειξη του θέματος, ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, είχαν υποβληθεί και μηνύσεις, με αποτέλεσμα η υπόθεση της εγκατάστασης των Ρομά στη συγκεκριμένη περιοχή να πάρει τη δικαστικό οδό. Τον Ιούλιο του 2013, παραπέμφθηκαν σε δίκη μέλη της πρώην Δημοτικής Αρχής Άμφισσας. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο πρώην δήμαρχος Άμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος και οι Ιωάννου Αντώνης, Καριαμπάς Γιώργος, Προβιάς Δημήτρης, Βλαχοδημητρίου Θύμιος και Παναγιωτόπουλος Χαράλαμπος.

(ο πρώην Δήμαρχος Άμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος)
(ο πρώην Δήμαρχος Άμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος)
Το δικαστήριο πρωτόδικα τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ έκαστος, για παραχώρηση ξένου οικοπέδου (της ΕΥΔΑΠ), προκειμένου οι Ρομά να φτιάξουν καλύβες -με τη χρηματοδότηση του δήμου- για προσωρινή εγκατάσταση.

Οι καταδικασθέντες έχουν ήδη ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο πρώην δήμαρχος κ. Ασημακόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου φέρεται να δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να βλέπουν τι έγινε το 2007 και να μην κοιτάνε τι γίνεται το 2013». Σημειώνεται ότι, μετά τον Ασημάκη Ασημακόπουλο, δήμαρχος του Καλλικρατικού πια Δήμου Δελφών (όπου υπάγεται και η Άμφισσα) ανέλαβε ο Νικόλαος Φουσέκης.

Από το επιτόπιο ρεπορτάζ που είχε πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο του 2012 η ηλεκτρονική εφημερίδα στα παραπήγματα του παράνομου καταυλισμού, εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι σχεδόν σε όλες τις παράγκες υπήρχε ηλεκτρικό. Η απορία, λοιπόν, πολλών κατοίκων της περιοχής ήταν πώς οι Ρομά εξασφάλιζαν ρεύμα, αλλά και ποιος πλήρωνε τον λογαριασμό.

(Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για να δείτε τον καταυλισμό)



Ενδεχομένως, κάποιος να σκεφτόταν ότι η ηλεκτροδότηση ήταν αποτέλεσμα ρευματοκλοπής. Όπως αποδείχθηκε όμως από το ρεπορτάζ, κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Ο καταυλισμός ηλεκτροδοτούνταν από μια παράνομη παροχή Φ.Ο.Π. (Φωτισμός Οδών και Πλατειών) που τοποθετήθηκε με απόφαση της πρώην Δημοτικής Αρχής σε ρέμα δίπλα στους οικισμούς, απ’ όπου οι Ρομά με ειδικά καλώδια τραβούσαν ρεύμα. Ως εκ τούτου, το μόνο που δεν τους ενδιέφερε ήταν ο λογαριασμός, αφού... να ‘ναι καλά ο Δήμος Δελφών που συνέχισε να τον πληρώνει με τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών.
 



 
Η έρευνα
Στις 23 Νοεμβρίου του 2012, έπειτα από αίτηση που απέστειλε το zougla.gr στη ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) της περιοχής, προκειμένου να διευκρινιστεί αν όντως υπάρχει παροχή στο ρέμα δίπλα στον καταυλισμό, η υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι πράγματι υφίσταται.



Το ερώτημα, λοιπόν, που εγείρεται είναι πώς η ΔΕΗ προχώρησε σε εγκατάσταση παροχής Φ.Ο.Π. μέσα σε ρέμα και εντός αρχαιολογικού χώρου, αλλά και με ποιανού εντολή.

Στις 22 Απριλίου του 2013 η ηλεκτρονική εφημερίδα επικοινώνησε με τον Καλλικρατικό πια Δήμο Δελφών, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο τρόπος ηλεκτροδότησης του καταυλισμού, το συνολικό ποσό που είχε δαπανηθεί μέχρι τότε καθώς και η μέθοδος πληρωμής.
 


Ρεύμα με τα χρήματα των… δημοτών
Η απάντηση ήρθε στις 8 Μαΐου του 2013, όταν η ΔΕΔΔΗΕ διευκρίνισε ότι όντως υπάρχει παροχή ρεύματος δίπλα στον καταυλισμό των Ρομά, με αριθμό 42833289. Μάλιστα, στο επίσημο έγγραφο αναφερόταν ότι από τις 8 Ιουλίου του 2008 έως τις 2 Απριλίου του 2013, οπότε και διεκόπη η παροχή (σ.σ.: μετά το ρεπορτάζ του zougla.gr), η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε ανερχόταν σε 8.421,29 ευρώ!

Στις 29 Μαΐου του 2013, ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Δελφών, Δημήτρης Κοΐβαρης, με έγγραφο-απάντηση προς την ηλεκτρονική εφημερίδα, ανέφερε ότι ο λογαριασμός ηλεκτροδότησης του παράνομου καταυλισμού Ρομά έχει εξοφληθεί μέσω των εισπραχθέντων από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ Τελών Ηλεκτροφωτισμού και Καθαριότητας της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας.








(o αντιδήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής)
(o αντιδήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής)
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος δήλωσε ότι, μόλις ενημερώθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα ότι ο καταυλισμός είναι παράνομος και συνάμα ηλεκτροδοτείται (!), έδωσε αμέσως εντολή να διακοπεί τόσο η παροχή ρεύματος όσο και νερού. Παράλληλα, όσον αφορά στο ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού πληρώνονταν από τον ίδιο τον δήμο του, δήλωσε άγνοια για το γεγονός και δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.














«Γνώριζα, αλλά...»

(ο δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης)
(ο δήμαρχος Δελφών Νικόλαος Φουσέκης)
Ο δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι, όταν ανέλαβε τα «σκήπτρα» της περιοχής, γνώριζε για τον καταυλισμό και την παροχή ηλεκτροδότησης.

Ωστόσο, όπως υποστήριξε, είχε άγνοια αφενός για το γεγονός ότι η παροχή ρεύματος ήταν παράνομη και αφετέρου ότι ο δήμος του ήταν αυτός που φρόντιζε να πληρώνει τους λογαριασμούς με τα χρήματα των πολιτών!

(Γιώργος Δρακάκης)
(Γιώργος Δρακάκης)
Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δελφών Γιώργος Δρακάκης μιλώντας στο zougla.gr δήλωσε ότι τους Ρομά του καταυλισμού τούς εκμεταλλεύονταν για εκλογική πελατεία. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι κάποιος «τύπος», πιθανόν τοπικός παράγοντας, φρόντιζε ώστε ο λογαριασμός του ρεύματος να παραμένει χαμηλός…

Όσον αφορά στις ευθύνες του δημάρχου Νικόλαου Φουσέκη, ανέφερε ότι δεν μπορεί να είχε άγνοια για το γεγονός ότι ο δήμος του εξοφλούσε με χρήματα των πολιτών το ρεύμα των Ρομά. «Δεν είναι δυνατόν να είσαι δήμαρχος και να μη γνωρίζεις τις δαπάνες σου» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία ότι ο Δήμος Δελφών πληρώνει το ρεύμα σε παράνομες εγκαταστάσεις κεραιών, τα οποία -όπως είπε- βρίσκονται στον εισαγγελέα.

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr.



Τα ερωτήματα, λοιπόν, που προκύπτουν και χρήζουν άμεσης απάντησης και έρευνας από τις αρμόδιες Αρχές -δικαστικές, αστυνομικές αλλά και οικονομικές- είναι τα εξής:

  • Ο δήμαρχος Δελφών, όταν ενημερώθηκε για την υπόθεση, αναζήτησε τους υπευθύνους στον δήμο, για να αποδώσει ευθύνες, ή αρκέστηκε στο να κλείσει απλώς η παροχή ρεύματος;
  • Αν ο ίδιος ο δήμαρχος Δελφών Νίκος Φουσέκης, όπως ισχυρίζεται, δεν γνώριζε ότι ο δήμος του πλήρωνε το ρεύμα του παράνομου καταυλισμού, ποιος θα έπρεπε να το γνωρίζει;
  • Τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών που διατέθηκαν για τις παράνομες ενέργειες θα επιστραφούν ή όχι;
  • Τι έκανε ο κ. Φουσέκης, όταν πληροφορήθηκε ότι οχήματα του Δήμου Δελφών, αντί να καταλήξουν -όπως ορίζει ο νόμος- στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ), έγιναν παλιοσίδερα προς πώληση από τους Ρομά; Ενημερώθηκε για την οικονομική ζημία που υπέστη ο δήμος του από την κλοπή δημόσιου υλικού;
  • Δεν γνώριζαν, λοιπόν, τι συνέβαινε στον Δήμο Δελφών ή έκαναν… τα στραβά μάτια;
Τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.



Όργιο παρανομίας στους Δελφούς




Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Με την ανοχή του δημάρχου και τη σύμπραξη άλλων τοπικών παραγόντων, με συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή της Άμφισσας, παραβιάζεται κάθε ίχνος νομιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ενώ συντελείται σταδιακή καταστροφή του Δελφικού Τοπίου από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση καταυλισμού στη ζώνη Β, η οποία υπάγεται στην Ι` ΕΠΚΑ Δελφών.



Ο καταυλισμός αυτός, πέρα από τις ψήφους που -εγγυημένα- προσφέρει για την εκλογή των τοπικών αρχόντων, συνεισφέρει και στην παράνομη διακίνηση μετάλλων, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει λάβει διαστάσεις κανονικού και με την ανοχή των Αρχών παραεμπορίου.



Το Υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη αμέσως μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της zougla.gr και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα. Ούτε ο παράνομος καταυλισμός αλλά ούτε και οι μη νόμιμες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να υφίστανται χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης.



Είναι φανερό ότι οι τοπικές διευθύνσεις υπηρεσιών κοινής ωφέλειας συμπράττουν στην παρανομία αυτή και ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει από το αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε η zougla.gr.

To χρονικό

Στις 17 Οκτωβρίου του 2012, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες-ντοκουμέντα που δείχνουν μια ομάδα Ρομά να τεμαχίζει με ειδικό εξοπλισμό οχήματα του Δήμου Δελφών. Το περιστατικό αυτό συνέβη μία εβδομάδα νωρίτερα. Σύμφωνα, όμως, με το ρεπορτάζ, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα για το πώς αυτά τα οχήματα κατέληξαν να γίνουν παλιοσίδερα και κάποιοι να βγάλουν πολλές χιλιάδες ευρώ -αφού φυλάσσονταν στο ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο της Άμφισσας).



Στις 26 Οκτωβρίου του 2012, περίπου μία εβδομάδα μετά, βραδινές ώρες, δύο περίεργες εστίες φωτιάς ξεσπούν στο ΒΙΟΠΑ. Η μία κοντά στον καταυλισμό των Ρομά, όπου έκαψε λάστιχα αυτοκινήτων, και η δεύτερη μέσα στο ΒΙΟΠΑ, η οποία κατέκαψε σκουπίδια.



Ο φακός της zougla.gr, εκείνο το βράδυ, βρίσκεται στο συμβάν και εξασφαλίζει φωτογραφίες. Το περίεργο όμως, το συγκεκριμένο βράδυ, είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας, προκειμένου να μπορέσει να προσεγγίσει την εστία φωτιάς που έκαιγε δίπλα στον καταυλισμό.



Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγούσε κοντά στον καταυλισμό των Ρομά ήταν γεμάτος με σπασμένα γυάλινα μπουκάλια, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση των οχημάτων. Την ίδια νύχτα, διαπιστώνεται ότι η κλοπή μετάλλων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι λείπουν τα καπάκια των φρεατίων στον ευρύτερο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου.

Οι εξοργισμένοι επιχειρηματίες

Την επόμενη ημέρα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εντός του ΒΙΟΠΑ, εξοργισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί δίπλα στις περιουσίες τους, αποφασίζουν να αρχίσουν τις διαδικασίες προκειμένου να κινηθούν δικαστικά. Όπως αναφέρουν ακόμα και σήμερα «Ως εδώ και μη παρέκει».



Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην περιοχή και τον τελευταίο χρόνο βλέπουν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν καθημερινά από κλοπές και φθορές. Να σημειωθεί ότι πέρυσι εντός του ΒΙΟΠΑ υπήρχε φύλαξη, ενώ φέτος όχι. 

Η κινητοποίηση των κατοίκων μετά τα δημοσιεύματα

Το ρεπορτάζ της zougla.gr προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων της Άμφισσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, η τοπική κοινωνία ήταν ένα καζάνι που έβραζε και ήταν θέμα χρόνου για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Οι ίδιοι κατήγγειλαν πως οι κλοπές μετάλλων και άλλων αντικειμένων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο και για αδιαφορία των τοπικών Αρχών στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλοι ανέφεραν στη zougla.gr πως φοβούνται πολλές φορές ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν, με δική τους πρωτοβουλία, άρχισαν να συγκεντρώνουν υπογραφές, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να στείλουν έγγραφη διαμαρτυρία στις Αρχές.

Εντός προστατευόμενου αρχαιολογικού χώρου ο καταυλισμός

Η zougla.gr, συνεχίζοντας την έρευνα, απευθύνθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να εξακριβωθεί αν ο καταυλισμός βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου ή στο ευρύτερο Δελφικό Τοπίο. Στις 12 Νοεμβρίου του 2012, η Αρχαιολογία απαντά γραπτώς και αναφέρει ότι πραγματοποίησε αυτοψία στον καταυλισμό στις 21 και 23 Οκτωβρίου του 2012, παρουσία και του αντιδημάρχου Δελφών Π. Ταγκαλή, και διαπιστώθηκε ότι ο καταυλισμός βρίσκεται όντως εντός της Ζώνης Β` προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.



Το έγγραφο υπογράφεται από την προϊσταμένη της Ι` ΕΠΚΑ Δελφών, Αθανασία Ψάλτη, ενώ κοινοποιείται και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας. Παράλληλα, ένα άλλο έγγραφο αποδεικνύει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία έχει ενημερώσει από τις 22 Οκτωβρίου του 2012 τον Δήμο Δελφών και του ζητεί να προβεί σε ενέργειες. Σημερινός δήμαρχος Δελφών είναι ο Νικόλαος Φουσέκης.



Αυτοψία της zougla.gr στον καταυλισμό

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, από το έγγραφο της Ι` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προκύπτει ότι ο καταυλισμός αυτός βρίσκεται εντός της ζώνης Β`, προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου.



Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, για να χτιστεί οτιδήποτε μέσα σε αυτόν τον προστατευόμενο χώρο, χρειάζεται άδεια από το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). 



Ρεύμα σε παράνομους οικισμούς;

Από τις πρόσφατες φωτογραφίες φαίνεται ότι ο καταυλισμός αυτός τροφοδοτείται με ρεύμα. Εδώ, λοιπόν, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις τοπικές Αρχές αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ.



Ο ρόλος της Πολεοδομίας
Όπως φαίνεται από το φωτογραφικό υλικό, αυτήν τη στιγμή στον καταυλισμό εκτελούνται οικοδομικές εργασίες και κατασκευάζονται σπίτια. Ο φακός αποκαλύπτει ότι διενεργούνται εκσκαφές και χτίζονται παραπήγματα από τσιμεντόλιθους και ξύλα.



Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι με ποια άδεια και με ποιανού την ανοχή επεκτείνεται ένας οικισμός ο οποίος είναι παράνομος, καθώς βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου;



Στα χέρια του εισαγγελέα η υπόθεση


Η υπόθεση αυτή βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα Άμφισσας, όπως προκύπτει από το έγγραφο που έστειλε η αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής.



Ο δικαστικός λειτουργός είναι αυτός που, όπως φαίνεται, θα αναζητήσει τις ευθύνες και θα λύσει τον γόρδιο δεσμό που όλο αυτό το διάστημα δεν μπόρεσαν να λύσουν οι τοπικοί άρχοντες, οι διευθυντές υπηρεσιών αλλά και οι αστυνομικές Αρχές.


"Μου έφαγαν 300.000 ευρώ"




Μία νέα καταγγελία έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» και αφορά υπόθεση που εμπλέκονται οι κ.κ. Νάκος και Φουσέκης, δηλαδή ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ο Δήμαρχος Δελφών.

O Χαρίλαος Γιαντικίδης, εργολάβος δημοσίων έργων, ούτε λίγο, ούτε πολύ καταγγέλλει τους κ.κ. Νάκο και Φουσέκη ότι του «έφαγαν» το ποσό των 300.000 ευρώ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Ο εργολάβος, ανέλαβε το Φεβρουάριο του 2005, κατόπιν απόφασης του πρώην Νομάρχη Φωκίδας, Δημήτρη Ανδρίτσου, να εκπονήσει ένα δύσκολο έργο διάνοιξης δρόμου, στην ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Παλαιοξάρι.

Κατά την διάρκεια των εργασιών, όπως αναφέρει ο κ. Γιαντικίδης, σε επιστολή- καταγγελία προς τον «Κίτρινο Τύπο» ήταν παρόντες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Ευπαλίου, ο Δασάρχης και ο Δασονόμος.

Ο τότε νομάρχης, καθημερινά τον πίεζε  ολοκληρώσει το έργο, επειδή όπως υποστήριζε, στην κορυφή του βουνού θα χτιζόταν ένα ξενοδοχείο κι έτσι, θα αναβαθμιζόταν η περιοχή.



Έργο χωρίς χρήματα

Ο κ. Γιαντικίδης όμως, ενώ το έργο ήταν εν εξελίξη δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ,  ρωτώντας παράλληλα
Xαρίλαος Γιαντικίδης
Xαρίλαος Γιαντικίδης
τον νομάρχη για τα χρήματά του, αλλά και για τις άδειες, εισπράττοντας την απάντηση ότι περιμένει από μέρα σε μέρα να του τα στείλει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος.

Το έργο τελείωσε μετά από πολλή προσπάθεια, τον Σεπτέμβριο του 2005. Τα εγκαίνια έγιναν, χωρίς όμως ο εργολάβος να έχει πληρωθεί και χωρίς να έχει καμία άδεια για το έργο. Άρα, το έργο ταυτόχρονα ήταν και παράνομο.

Περνούν σχεδόν δύο χρόνια, με την προσπάθεια και την πίεση του εργολάβου να εισπράξει τα χρήματα, αλλά μάταια. Τον Ιούνιο του 2006, ο Νομάρχης Φωκίδας απεβίωσε, ενώ το 2007, την θέση του αναπληρώνει ο Νικόλαος Φουσέκης,νυν δήμαρχος Δελφών.

Ο γολγοθάς του εργολάβου
Στην επιστολή- καταγγελία αναφέρεται ότι ο Νικόλαος Φουσέκης, στις 24 Απριλίου του 2007, τηλεφώνησε στον απλήρωτο εργολάβο Χαρίλαο Γιαντικίδη, του ανέφερε ότι γνωρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί και του εξέφρασε την επιθυμία του να τακτοποιήσει το θέμα.

Στις 18 Μαΐου του ίδιου έτους, του τηλεφωνεί ξανά και τον ενημερώνει ότι θα συνεννοηθεί με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο για να τακτοποιηθεί το θέμα και στις 7 Ιουνίου, του ζητεί ραντεβού στο γραφείο του μαζί με τον δικηγόρο του, για να υπάρξει συμβιβασμός και να κλείσει η υπόθεση.

Παράλληλα ,στις 11 Ιουνίου 2007, ο εργολάβος δέχεται τηλεφώνημα από τον Αθανάσιο Νάκο, ο οποίος ζητεί να ενημερωθεί για όλη την υπόθεση και υπόσχεται και εκείνος άμεση λύση στο πρόβλημα.







Η υπόσχεση του Νικόλαου Φουσέκη


Νικόλαος Φουσέκης
Νικόλαος Φουσέκης
Tην 1η Ιουλίου του 2007, ο κ.Γιαντικίδης μαζί με τον δικηγόρο του συναντούν τον Νομάρχη Φωκίδας, Νικόλαο Φουσέκη, στο γραφείο του στη Νομαρχία. Ο Νομάρχης τον ενημέρωνε ότι ο κ. Νάκος έδωσε εντολή να σταλθεί έμπειρη επιτροπή από την Νομαρχία, προκειμένου να κοστολογήσει το έργο, πράγμα που έγινε. Το έργο κοστολογήθηκε τελικά 2 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτό, ο Νομάρχης καθησύχαζε τον εργολάβο λέγοντάς του ότι μαζί με τον κ. Νάκο προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή και να πληρωθεί. Ο χρόνος όμως περνούσε, χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, με τον κ. Γιαντικίδη να πιέζει για να πληρωθεί.

Ξαφνικά, την 1η Νοεμβρίου του 2007, του τηλεφωνούν από το γραφείο του κ. Νάκου και του λένε ότι ο υφυπουργός αποφάσισε να δώσει την πρώτη δόση χρημάτων και ότι θα τον ενημερώσουν σύντομα.

Όντως, στις 11 Δεκεμβρίου του 2007, του ανακοινώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών ότι έχουν εγκριθεί 300.000 ευρώ σαν πρώτη δόση χρημάτων για το έργο και ότι τα χρήματα τα έχουν στείλει στη Νομαρχία στην Άμφισσα. Για να τα εισπράξει, τον παραπέμπουν στον Νομάρχη Νικόλαο Φουσέκη.





Η συνάντηση με τον νομάρχη

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2007, ο κ. Γιαντικίδης συναντά τον κ. Φουσέκη, προκειμένου να συνεννοηθούν για το πώς θα εισπράξει τα χρήματά του.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή- καταγγελία, ο κ. Φουσέκης παραδέχτηκε ότι είχε πάρει τα χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά του διευκρίνισε ότι δεν μπορούσε να του τα δώσει, διότι δεν υπήρχε δικαστική απόφαση. Παράλληλα, του πρότεινε να κάνει αγωγή την οποία θα στήριζε ο ίδιος ο Φουσέκης στο δικαστήριο, προκειμένου να εισπράξει μέρος του ποσού.

Ο χρόνος κυλά, χωρίς ο εργολάβος να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα χρήματα βρίσκονται στην διάθεση του κ. Φουσέκη.

Η απόγνωση

Στις 25 Ιανουαρίου του 2008. Ο εργολάβος συναντά σε εκδήλωση στους Δελφούς, τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, τον Ευάγγελο Ντόντο, υπάλληλο του ίδιου υπουργείου, ο οποίος είχε κανονίσει και την αποστολή των χρημάτων στη Νομαρχία, και τον νομάρχη Νικόλαο Φουσέκη.

Σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ο κ. Νάκος ζητεί να ενημερωθεί τι έγινε με την πληρωμή και ο κ.Φουσέκης απαντά ότι συνέστησε στον Κ. Γιαντικίδη να κάνει αγωγή στη Νομαρχία για να πάρει τα χρήματα. Παράλληλα, ο κ. Ντόντος απευθυνόμενος στον κ. Φουσέκη του ανέφερε ότι έπρεπε να είχε δώσει κάποια από τα χρήματα 50.000-100.000 ευρώ στον κ. Γιαντικίδη τουλάχιστον για να περάσει τις εορτές των Χριστούγεννων.

Η εμπλοκή του δικηγόρου από τον Βόλο
Την επόμενη μέρα, συνεργάτης του κ .Νάκου από τον Βόλο, τηλεφωνεί στον κ. Γιαντικίδη και του αναφέρει ότι πρέπει να έρθει στον Βόλο, να συναντήσει τον δικηγόρο Αντώνη Μπρούντζη, προκειμένου να αναλάβει την υπόθεση του, αφού όπως υποστήριξε έχει συνεννοηθεί ο κ. Νάκος. Ο εργολάβος μην έχοντας άλλη επιλογή συναντά τον συγκεκριμένο δικηγόρο με τον οποίο είχε συνεννοηθεί ο κ. Νάκος, ο οποίος του ανέφερε πως θα γίνει η αγωγή και η υπόθεση είναι «κανονισμένη». Η αγωγή κατά της Νομαρχίας κατατίθεται και ο χρόνος περνά. Το δικαστήριο ορίζεται στις 22 Ιανουαρίου του 2009, όμως λόγω κωλύματος του δικηγόρου της Νομαρχίας παίρνει αναβολή για τις 26 Μαρτίου του 2009.

Η περίεργη κίνηση ματ

Στις 19 Μαρτίου του 2009, λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Νάκος τηλεφωνεί στον απλήρωτο εργολάβο και του αναφέρει ότι θέλει να τον συναντήσει στον Βόλο. Ο πρώην υφυπουργός ήθελε να έχει στα χέρια του ένα αντίγραφο του φακέλου με την τοπογραφική μελέτη του επίμαχου έργου.

Στις 24 Μαρτίου, όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Γιαντικίδης, βρίσκεται στον Βόλο για να παραδώσει τον φάκελο στον κ. Νάκο. Στο ξενοδοχείο, όμως, το οποίο είχε κλείσει για να μείνει, ξαφνικά εμφανίζεται δικαστικός κλητήρας και του παραδίδει ανακοίνωση δίκης, προσεπίκληση του κ . Φουσέκη κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση προς τον εργολάβο.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται, δε, ότι ο εργολάβος άσκησε αγωγή εναντίον του κ. Φουσέκη προσωπικά, ενώ υποστηρίζεται ότι δεν έγινε ποτέ δρόμος και το έργο είναι του δασαρχείου. Με λίγα λόγια, ο κ. Φουσέκης με την κίνηση αυτή προσπαθεί να απεμπλακεί από την υπόθεση.

Ο επίμαχος κωδικός με τα χρήματα

Την 1η Απριλίου του 2009 καλούν τον Γιαντικίδη από το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα ο διευθυντής κ. Βλάσης Σεγρέδος, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση. Αμέσως ενημερώνεται και το Νομικό Τμήμα του Κράτους και ανοίγεται φάκελος υπόθεσης με αριθμό 546991.

Παράλληλα, ο κ .Σεγρέδος, μόλις μαθαίνει για τα 300.000 ευρώ που έστειλε ο κ. Νάκος στον κ. Φουσέκη, προκειμένου να πληρωθεί ο εργολάβος, επικοινωνεί άμεσα με τον πρώην υφυπουργό, ο οποίος και παραδέχεται ότι έχει στείλει το ποσό και ότι υπάρχει κωδικός για τα χρήματα. Εν τω μεταξύ, κ. Σεγρέδος του υπόσχεται ότι σύντομα θα πάρει τον κωδικό για να μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα. Ο κωδικός όμως, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο εργολάβος, τηλεφωνώντας επανειλημμένα στον κ. Νάκο.

Η εκδίκαση της αγωγής κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας έχει αναβληθεί τέσσερις  φορές, ενώ η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει πάρει μια αναβολή και δικάζεται τον Ιούλιο του 2014.

Ο κ. Γιαντικίδης, όπως υποστηρίζει, παραμένει απλήρωτος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: