Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΕΞΟΔΟΥ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΧ

·   ΟΠΙΣΘΕΝ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΕΞΟΔΟΥ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΡΑΧ. ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
·         Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ            ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ-ΝΤΡΑΓΚΙ. ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.
·       ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ 9% Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ. ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.
    Στο αίτημα να υπάρξει μια προληπτική ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης-χρηματοδότησης σε αντικατάσταση των κονδυλίων του ΔΝΤ, σε περίπτωση που το τελευταίο αποχωρήσει από το πρόγραμμα, καταλήγει η Αθήνα, μετά την πίεση των αγορών, εντός και εκτός συνόρων, η οποία συνεχίστηκε και σήμερα.
·         Το κλίμα στην αγορά δεν αντανακλά την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας.
·         Σε μια εμφανή προσπάθεια να «κατευνάσει» το διεθνές κλίμα αρμόδια κυβερνητική πηγή σημείωσε σήμερα πως αν και η ελληνική Κυβέρνηση επιμένει ότι μετά το τέλος του χρόνου «δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης» και ότι «η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση»,
η Αθήνα μπορεί να συναινέσει σε μια Ευρωπαϊκή προληπτική γραμμή στήριξης, χωρίς όμως να χρειάζεται αυτή «να συνδέεται με νέο πρόγραμμα».
·         Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως «Όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη..». Ενδεικτική είναι και η σημερινή δήλωση του ΥΠΟΙΚ Γκίκα Χαρδούβελη στη Βουλή ότι η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» και ότι το κλίμα στην αγορά «δεν αντανακλά την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας».
·         Πυροσβεστική παρέμβαση Βρυξελλών
·         Την ίδια ώρα και μετά τις πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε το TheTOC ότι χθες υπήρξε μακρά τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι Βρυξέλλες, μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ και του του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν, προχώρησαν σε μια δήλωση στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά την αρνητική αντίδραση των αγορών.
·         Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια.
·         Σύμφωνα με τον κ. Ο' Κόνορ «Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια», επιδιώκοντας «να εξομαλύνει τον δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές».
·         Της δήλωσης στήριξης από την Κομισιόν ίχε προηγηθεί και το ραντεβού - «κλειδί» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, στο οποίο ο Μάριο Ντράγκι συμφώνησε να παράσχει «σωσίβιο» στις ελληνικές τράπεζες με ένευση ρευστότητας 12 δισ ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα παραμείνει σε πρόγραμμα επιτήρησης και προσαρμογής.
·         Βολές στον ΣΥΡΙΖΑ
·         Στο εσωτερικό μέτωπο η Κυβέρνηση επανέρχεται στις κατηγορίες της  προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι πέρα από τις διεθνείς συνθήκες η συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι κατά καιρού δηλώσεις της ότι θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και θα αμφισβητήσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, προκαλούν ανασφάλεια στις αγορές.

·         Χαρακτηριστική είναι η επίθεση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη στον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων Αξιωματούχων

Δεν υπάρχουν σχόλια: