Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

1,9 ΕΚΑΤ. ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ’15, ΜΟΛΙΣ 25.000 ΜΕΛΗ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ

Δεν προκάλεσε μόνο εντύπωση το γεγονός ότι από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν εκτός πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και το γεγονός ότι ήταν πολλοί λίγοι εκείνοι, που πήγαν να ψηφίσουν για συνέδρους!

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως κόμμα αναντίστοιχο με τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί, αν αναλογιστεί κανείς πως στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ψήφισαν πάνω από 1.926.000 πολίτες, ενώ παράλληλα μόνο 25.000 κομματικά μέλη προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν συνέδρους.
Όπως γράφει ο Νίκος Τσίτσας στο thetoc.gr, το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει από την μία πλευρά ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα αναδεικνύοντας την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως νίκη του Αλέξη Τσίπρα και ότι το κόμμα παραμένει δέσμιο του 4% αδυνατώντας να προχωρήσει,
σε ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία.
Στην πραγματικότητα η ουσιαστική σύγκρουση στο εσωτερικό του κομματικού σχηματισμού είναι εάν πρέπει να τεθεί ως στόχος η προοπτική άσκησης κυβερνητικής εξουσίας σε περιόδους Μνημονίου όπως υποστηρίζουν με σθένος η Ενωτική Κίνηση και οι Πασοκογενείς ή εάν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει με προοδευτικό πρόσημο και κατόπιν να παραδώσει την εξουσία ασκώντας αριστερή αντιπολίτευση.
Στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πέραν των συγκρούσεων μεταξύ Ενωτικής Κίνησης και Πλατφόρμας 2010 με την τάση των 53+, οι τάσεις δεν έχουν τα χαρακτηριστικά σκληρών μηχανισμών. Στο σύνολό του το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ελέγχεται από τα μέλη και τα στελέχη της εποχής που ήταν στο 4%, δεν δέχτηκε να …ΠΑΣΟΚοποιηθεί με την εισροή χιλιάδων μελών και φίλων που θα μπορούσαν να …κουβαλήσουν οι έμπειροι πολιτικοί προερχόμενοι από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ.
Οι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να εφαρμοστεί το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνών κόμμα και προτάσσουν τις ιδεολογικές συγκρούσεις μεταξύ της Ενωτικής Κίνησης και των 53+ που και αυτοί με τη σειρά τους είναι μοιρασμένοι στα δύο. Στην κυβερνητική τάση των 53+ στην οποία ανήκουν ο Ευ. Τσακαλώτος, η Θ. Φωτίου κ.α και στην κοινωνική τάση που έχουν δεσμούς με την ριζοσπαστική αριστερά όπως είναι ο Π. Λάμπρου.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων που διαμορφώνονται στο Συνέδριο σύμφωνα με πληροφορίες δίνουν ένα ποσοστό 55-60% στην «προεδρική» Ενωτική Κίνηση στην οποία εντάχθηκαν και οι ΠΑΣΟΚογενείς, 15-20% για την επίσης Προεδρική Πλατφόρμα 2010 και 10-15% για την τάση των 53+. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναδειχτεί κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού σε ένα …αριστερό κόμμα που απεχθάνεται τους προσωποπαγείς μηχανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: