Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μεταφέρεται σήμερα το ενδιαφέρον για το σήριαλ των τηλεοπτικών αδειών, καθώς θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη προσπάθεια για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης – το οποίο, πλέον και με τη «βούλα» του ΣτΕ, είναι το μόνο αρμόδιο για τη διαγωνιστική διαδικασία.
Η πλευρά της κυβέρνησης αιφνιδίασε ακόμη και τους… δικούς της με την πρόταση του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ, δείχνοντας ουσιαστικά ότι έχει πετάξει λευκή πετσέτα στο εν λόγω ζήτημα, αφού γνώριζε εκ των προτέρων ότι η ΝΔ δεν επρόκειτο να δεχθεί αυτήν την πρόταση.
Το ίδιο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξουν την υποψηφιότητα Πολύδωρα.
Και πραγματικά, η ΝΔ επιμένει ότι δεν θα συζητήσει το παραμικρό εάν πρώτα δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά και δεν έλθει στη Βουλή νέα νομοθεσία,
σύμφωνα με την οποία όλες οι αρμοδιότητες για τις άδειες θα επιστρέφουν στο ΕΣΡ και εάν δεν προταθεί άλλο πρόσωπο για την προεδρία του Συμβουλίου.
Από την άλλη πλευρά, η λύση Πολύδωρα συναντά σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται όμως να αποτελεί τελικά μπλόφα της κυβέρνησης, με την έννοια ότι η πρόταση μπορεί να αποσυρθεί πριν από την ψηφοφορία στη Διάσκεψη των Προέδρων με το «ανάθεμα» να πέφτει από την κυβερνητική πλευρά στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνιακά αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει και πάλι τον «μουντζούρη» των ευθυνών στην πλευρά της ΝΔ, προτείνοντας ένα δικό της στέλεχος και βάζοντας πάλι το κόμμα της Πειραιώς στη διαδικασία να συζητά με καχυποψία στο εσωτερικό του για «υπόγειες διαδρομές» υποστηρικτών του Κώστα Καραμανλή και του Αλέξη Τσίπρα.
Εξ ου και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν με διαρροές να τονίσουν ότι ο κ. Πολύδωρας έχει να μιλήσει τέσσερα χρόνια με τον πρώην πρωθυπουργό. Άλλωστε, κίνηση με σημασία αποτελεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία θα προηγηθεί της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή.
Πάντως, η κυβέρνηση έχει αισθητά ρίξει τους τόνους στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών μετά και την απόφαση του ΣτΕ και όλα δείχνουν ότι παρά τις κραυγές για «καθεστώς ανομίας» θα περιοριστεί στη νομοθετική διάταξη για τις «βεβαιώσεις προσωρινής λειτουργίας». Όπερ σημαίνει ότι τα υπάρχοντα κανάλια θα συνεχίσουν να πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος για τις συχνότητες και… ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, όσο δεν συγκροτείται ΕΣΡ και δεν υπάρχει διαγωνισμός.
Καλείται όμως να απαντήσει τι θα συμβεί με τους «νέους» υπερθεματιστές (Μαρινάκης-Σαββίδης), οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να παρατήσουν τα όπλα, ενώ οι «παλιοί» ετοιμάζουν δικαστικές προσφυγές και θα ζητήσουν αποζημιώσεις για το φιάσκο του τριήμερου εγκλεισμού στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και το διαγωνισμό Παππά.
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου