Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

«ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΗΛΙΘΙΟΣ;»

Η κυβέρνηση, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η κα Μπέτυ Μπαζιάνα και πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαίρονται συχνότατα για τη σκληρή διαπραγμάτευση που έκαναν και κάνουν με τους δανειστές.
Και έρχεται ένας... φίλος από τα παλιά και καταρρίπτει το ηρωικό αφήγημά τους με αποκαλυπτικό τρόπο.
Στον Γιάννη Βαρουφάκη μπορεί να αποδώσει κανείς ευθύνες, μαζί με τον πρωθυπουργό βεβαίως, για την πλήρη αποτυχία της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, που έστρωσε το χαλί του  τρίτου μνημονίου, αλλά δύσκολα μπορεί κάποιος να τον διαψεύσει, γιατί τα περισσότερα τα έχει μαγνητοφωνήσει ή τα έχει σε sms στο κινητό του.
Έτσι μιλώντας στα «Παραπολιτικά» επιβεβαίωσε πως η τρόικα επέβαλε στον πρωθυπουργό αυτά που ήθελε χωρίς πολλά λόγια, όπως τα πλεονάσματα 3,5% επί πέντε χρόνια. Σε ιδιωτική συνομιλία που είχε τότε ο κ. Βαρουφάκης με τον Αλέξη Τσίπρα απόρησε με το ύψος των πλεονασμάτων και τού είπε: «Είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν,
ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω».
Αν το συγκεκριμένο περιστατικό έχει βάση αλήθειας, τότε σημαίνει ότι έχουμε έναν  πρωθυπουργό μιας κάποτε αριστερής κυβέρνησης που ήταν λάβρος εναντίον των δανειστών και των μνημονίων, που πηγαίνει σε μια διαπραγμάτευση μαζί τους και φεύγει με ένα βαρύ μνημόνιο στην πλάτη, με σκληρά μέτρα και για μετά τη λήξη του και με δέσμευση για υπερπλεονάσματα τα επόμενα 5 χρόνια και μάλιστα χωρίς ανταλλάγματα. Ε  όλο αυτό δεν το λες και σκληρή διαπραγμάτευση.
Και δεν είναι μόνο το τι έκανε ο πρωθυπουργός και τι λέει ο κ. Βαρουφάκης, είναι και οι αναλύσεις των σημερινών υπουργών, όπως του κ. Γιώργου Χουλιαράκηπου σε κάνουν να... βγαίνεις από τα ρούχα σου.
Τα μνημόνια, μας είπε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ «ήταν απαραίτητα, αλλιώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πιο βίαιη , η χρεοκοπία σίγουρη και η έξοδος από το ευρώ βέβαιη».
Όταν τα έλεγαν αυτά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας και τόσοι άλλοι ήταν «γερμανοτσολιάδες» και «προδότες». Σήμερα  είναι ήρωες που απελευθερώνουν τη χώρα και τη βγάζουν από τα μνημόνια.
Οι παραδοχές του Χουλιαράκη και οι αποκαλύψεις για την πρωθυπουργική διαπραγμάτευση- χωρίς συγγνώμες για τα όσα έκαναν - δεν αποδεικνύουν μόνο την πλήρη μεταστροφή μιας κάποτε αριστερής κυβέρνησης αλλά και τον απόλυτο αυτοεξεφτελισμό της, προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας.


Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: