Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ: ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΣΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Ξεκίνησε μετά από 2 χρόνια διαπραγματεύσεων ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία εκσκαφών για την εύρεση οστών Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1940-41 στην Αλβανία.
Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί τα κόκαλα δυο Ελλήνων στρατιωτών, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Στόχος των ερευνών είναι να εντοπιστούν, να ταυτοποιηθούν και να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές οι χιλιάδες έλληνες πεσόντες που ενταφιάστηκαν πρόχειρα πριν από δεκαετίες.
Οι έρευνες άρχισαν στην περιοχή Ντραγκότι, στα στενά Κλεισούρας, και θα επεκταθούν μέχρι την περιοχή της Κορυτσάς, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι περίπου 6.800 από τους 8.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ιταλούς,

Μιλώντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη βαθιά εκτίμησή του για τα «θαρραλέα βήματα» της αβλανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα Τίρανα είχαν το θάρρος να υλοποιήσουν τη συμφωνία για τους πεσόντες που είχε υπογραφεί το 2009.
Η Αθήνα είχε συνδέσει το ζήτημα των νεκροταφείων με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Τα οστά των ελλήνων πεσόντων θα ενταφιαστούν με τιμές σε νεκροταφεία στην Αλβανία. Ήδη υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό νεκροταφείο στο χωριό Βουλιαράτες, όπου είναι ενταφιασμένοι κάποιοι ταυτοποιημένοι έλληνες στρατιώτες. Δεύτερο σύμπλεγμα κοιμητηρίων έχει κατασκευαστεί στην Κλεισούρα - Κορυτσά κι έως σήμερα λειτουργεί εν μέρει ως κενοτάφιο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κατασκευής περαιτέρω νεκροταφείων.
(πηγή: ΣΚΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: