Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ 2018


Το λάλον ύδωρ. Σύγχρονοι Έλληνες Συνθέτες και λόγος ελληνικός.
Ανακοίνωση Προγράμματος Β' Κύκλου
 10-12 Αυγούστου
Με χαρά σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα του δεύτερου σκέλους εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Δελφών.

Συνεχίζοντας  στη λογική της ανάδειξης του φυσικού κάλλους, της ιστορίας και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής που αποτελούν βασικό στόχο του Φεστιβάλ , οι εκδηλώσεις του Β΄Κύκλου θα λάβουν  χώρα στην Ιτέα και το Κροκύλειο από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου.

Η  Ιτέα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο των χώρων διεξαγωγής του Α' και Β' σκέλους του Φεστιβάλ, καθώς πίσω της απλώνεται ο ελαιώνας της Άμφισσας και οι Δελφοί διακρίνονται πάνω στις πλαγιές του Παρνασσού ενώ κοιτώντας προς την θάλασσα βλέπει κανείς  το Γαλαξίδι. Η εκδήλωση που θα παρουσιαστεί με παραδοσιακές μουσικές από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια  επισημαίνει τον κεντρικό και ενωτικό ρόλο της περιοχής.

Ο γραφικός οικισμός του Κροκυλείου Φωκίδας με την πλούσια φυσική ομορφιά θα φιλοξενήσει μια παράσταση - φόρο τιμής στον Στρατηγό Μακρυγιάννη, ως ο τόπος καταγωγής  της ιστορικής προσωπικότητας.  Θα παρουσιαστεί επίσης το νέο έργο του Δημήτρη Μαραμή,
καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, “Οι Στοιχειωμένοι”.

Οι τιμές των εισιτηρίων για όλες τις εκδηλώσεις είναι  κανονικό 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ.
Τιμή εισιτηρίου για τους κατοίκους  των Δήμων Δελφών και Δωρίδας: 5 ευρώ.
Κρατήσεις εισιτηρίων: Τουριστικό Περίπτερο Δελφών +30 22650 82772

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:                                                                                              Παρασκευή 10|08|2018 ώρα: 21:00 ΜΟΛΟΣ - ΙΤΕΑ
Οι Πρωτομάστορες
Tο Φεστιβάλ Δελφών παρουσιάζει μία συναυλία παραδοσιακών ήχων της Ελλάδας και των Βαλκανίων  με επιλεγμένους δεξιοτέχνες.
Τη νεοσύστατη ορχήστρα αποτελούν οι σολίστ:
κλαρίνο: Γιώργος Κωτσίνης, ούτι-λαούτο-τραγούδι: Θωμάς Κωνσταντίνου, βιολί-τραγούδι: Μανόλης Κόττορος, σαντούρι: Σταυρούλα Σπανού, κοντραμπάσο: Γιάννης Πλαγιαννάκος, κρουστά-τραγούδι: Κώστας Μερετάκης
Συμπράττουν η Αρετή Κετιμέ και ο Γιάννης Νιάρχος στο τραγούδι, σε μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στους «πρωτομάστορες» που με τα έργα τους καθόρισαν τη μουσική του εικοστού αιώνα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Σολίστες και συνθέτες από την Ελλάδα (Κίτσος Χαρισιάδης, Τάσος Χαλκιάς, Φίλιππας Ρούντας κ.ά.) από τα Βαλκάνια (Petko Radev) από την Κωνσταντινούπολη (Şükrü Tunar-Mustafa Kandirali) αλλά και νεότεροι εκπρόσωποι του σμυρνέϊκου και ρεμπέτικου (Παναγιώτης Τούντας, Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης) αλλά και του αστικού τραγουδιού (Μάνος Χατζιδάκις , Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος).

Σάββατο 11|08|2018  ώρα: 21:00 ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ - ΔΩΡΙΔΑ     

Δημήτρης Μαραμής  /  Οι Στοιχειωμένοι
Ο Βουρκόλακας / Το Στοιχειό   
Μουσικό Δράµα
Το έργο Οι Στοιχειωμένοι  του Δηµήτρη Μαραµή στηρίζεται στη γνωστή παραλογή Του Νεκρού Αδελφού, το αριστουργηµατικό δηµοτικό αφηγηµατικό τραγούδι µε τον έντονα δραµατικό και µεταφυσικό χαρακτήρα που πραγµατεύεται τη διαδεδοµένη δοξασία για τους βρικόλακες. Το τραγούδι αυτό, που απαντά επίσης σε διάφορες παραλλαγές σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων αλλά και σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, συνδέει τον άνθρωπο µε τους αρχέγονους φόβους και τις αρχέγονες δοξασίες του και αποτελεί γέφυρα ανάµεσα στη σύγχρονη και την παλαιότερη εποχή. Το δεύτερο τραγούδι, Το Στοιχειό της Χάρµαινας, σε στίχους του Σωτήρη Τριβιζά, αξιοποιεί έναν θρύλο της περιοχής της Άµφισσας. Αναφέρεται σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που οδηγεί στην αυτοκτονία και παραπέµπει στη λαϊκή δοξασία για τα «στοιχειά», για τις ψυχές δηλαδή των νεκρών που δεν βρίσκουν ανάπαυση µετά τον θάνατο. Και τα δύο τραγούδια συνδέονται µεταξύ τους µε κοινούς εκφραστικούς τρόπους και κοινές θεµατικές και µας δίνουν την εικόνα µιας προβιοµηχανικής κοινωνίας, φτωχότερης ασφαλώς σε υλικά αγαθά αλλά πλουσιότερης σε ποίηση και µαγεία. 
Το έργο είναι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωµένη του σκηνοθετηµένη µορφή το 2019 στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου.
Eρµηνευτές:
Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Δηµοπούλου, Αργυρώ Καπαρού
Βασίλης Δηµακόπουλος, Βασιλική Καρακώστα
Συµµετέχει µουσικό σύνολο.
Παραγωγή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Κυριακή 12|08|2018  ώρα: 21:00 ΚΡΟΚΥΛΕΙΟ - ΔΩΡΙΔΑ  
«Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ! Γιάννη μ’»
«Ο γιος µου Γιάννης Μακρυγιάννης» του Γιώργου Μεσολογγίτη.
Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 στο Αβορίτι της Δωρίδας. Ήταν ενός έτους όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, Δηµήτρης Τριανταφύλλου, από τους Τούρκους. Ο Γιάννης, ονοµάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστηµα. Η µητέρα του Βασιλική, φτωχή αγρότισσα, τον γέννησε επιστρέφοντας από το χωράφι στο σπίτι. Αναγκάστηκε να φύγει στη Λειβαδιά. Επτά ετών ο Γιάννης µπήκε υπηρέτης και αργότερα τον έστειλαν στην Άρτα. Εκεί, επιδόθηκε στο εµπόριο.  Χάρη στην εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σηµαντική περιουσία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων, άρχισε ο εσωτερικός διχασµός που κατέληξε σε εµφύλιο πόλεµο µε οδυνηρές συνέπειες για την επαναστατηµένη Ελλάδα. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεµβρίου του 1843, για παραχώρηση Συντάγµατος από τον Βασιλιά Όθωνα. Κατηγορήθηκε για συνωµοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή του µειώθηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Τελικά, έµεινε δυο χρόνια στη φυλακή. Όµως, το διάστηµα αυτό ήταν αρκετό για να κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία του από τις κακουχίες της φυλακής. Αποµονώθηκε στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη όπου και πέθανε το 1864.
Άρχισε να γράφει τα Αποµνηµονεύµατά του το 1829, ένα µνηµείο λόγου και ιστορίας. «…Ό,τι πιο σπουδαίο πράµα τα γράµµατα, η µόρφωση, να µη σε κοροϊδεύουν. Να δώσει να ’ρθει µια µέρα σ’ αυτό τον τόπο, που ο κόσµος θα ’ναι µορφωµένος και δεν θα µπορούν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους». Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ξεδιπλώνεται ένα µεγάλο κοµµάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Με τα «κολλυβογράµµατά του» κάνει µια καταγραφή σηµαντικών ιστορικών γεγονότων, και µέσα από τη µατιά και την αφήγηση της µητέρας του Βασιλικής Τριανταφύλλου, διαπιστώνουµε για άλλη µια φορά πως η ιστορία επαναλαµβάνεται µε τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίες. Σχέσεις µε την υπόλοιπη Ευρώπη, συµφέροντα ξένων και ντόπιων και µια χώρα, η Ελλάδα, πάντα χρεωµένη, διχασµένη και έρµαιο των ξένων Κυβερνητών ή Βασιλέων, να αγκοµαχά και να υποφέρει.
Μια παράσταση στη διάρκεια της οποίας, µέσα από τη ζωή του γιου ανακαλύπτουµε τη µητέρα και, από τα λίγα που ξέρουµε γι’ αυτήν, ανακαλύπτουµε το γιο.

Κείµενο: Γιώργος Μεσολογγίτης                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά - Κοστούµια: Κατερίνα Καµπανέλλη                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Μουσική: Σταύρος Τσουµάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Σχεδιασµός Φωτισµού: Άκης Σαµόλης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Trailer: Αινείας Τζόπη 
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Κλαρίνο (ηχογραφηµένο): Διονύσης Θεοδώσης
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault                                                                                                                                                                                                            Ερµηνεία: Ευγενία Αποστόλου

Υποστήριξη Σύλλογος Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης»

Η προπώληση για τον κύκλο εκδηλώσεων του Ιουνίου έχει ξεκινήσει και τα εισιτήρια των εκδηλώσεων  είναι διαθέσιμα μέσω της ticketservices στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ticketservices.gr/event/delphi-festival-2018/ και στα σημεία προπώλησης. Αθήνα: Πανεπιστημίου 39, Δελφοί: Τουριστικό Περίπτερο τ. 22650 82772, Άμφισσα: Βιβλιοπωλείο Αναζήτηση, Ιτέα: Βιβλιοπωλείο Διάμετρος, Γαλαξίδι: Βιβλιοπωλείο Εξάντας.

Μπορείτε να παραμείνετε σε επαφή μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ www.delphifestival.gr καθώς και να μας ακολουθήσετε στο Facebook @delphifestival.





Δεν υπάρχουν σχόλια: