Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 1968 ΠΟΥ «ΧΤΥΠΗΣΕ» ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΌΤΑΝ ΤΟ ΣΙΒΗΡΙΚΟ ΨΥΧΟΣ ΠΑΓΩΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ

Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου 1968 μια ψυχρή εισβολή πάγωσε την Ελλάδα, προκαλώντας ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και σφοδρές χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε Σιβηρία και πόλεις, δρόμοι και χωριά ντύθηκαν στα λευκά. 
Όπως αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Μακεδονία" του 1968, οι χιονοπτώσεις ήταν πρωτοφανείς και παρέλυσαν τις συγκοινωνίες. 
Χαρακτηριστικά ανέφερε, "Απεκλείσθησαν ορεινά χωριά, επαγιδεύθησαν αυτοκίνητα, καθυστέρησαν αμαξοστοιχίαι". Η χιονόπτωση ήταν τόσο ισχυρή στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να γίνεται ολόλευκη από τα χιόνια.
 Μάλιστα τα αυτοκίνητα ήταν "σκεπασμένα με μια κάτασπρη κουκούλα που τα έκανε να φαίνονται σαν φαντάσματα μέσα στην παγερή ατμόσφαιρα του Γενάρη", έγραφε η εφημερίδα Μακεδονία.  
Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε θερμοκρασία - ρεκόρ,
καθώς το θερμόμετρο έφτασε στους -14 βαθμούς Κελσίου. 

Η κακοκαιρία διήρκεσε συνολικά πέντε ημέρες. Το χιόνι ήταν πυκνό στις ορεινές περιοχές, ενώ δριμύ ψύχος επικράτησε στη Μακεδονία με τα χιόνια να φτάνουν τα 20 εκατοστα στη Βέροια και τα 30 εκατοστά στη Νάουσα και την Κατερίνη. Ακόμη πιο έντονες ήταν οι χιονοπτώσεις στην Πτολεμαϊδα, όπου το χιόνι έφτασε τα 40 εκατοστά, όπως και στην Καστοριά. 
Στο Πισοδέρι και στο Πήλιο το χιόνι έφτασε το 1 μέτρο, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν ακόμη και στην Αττική. Κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν στα Γρεβενά, λεωφορεία παγιδεύτηκαν στο Δερβένι, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, και χωριά αποκλείστηκαν στη Φλώρινα και σε πολλές ορεινές περιοχές της χώρας. 

Η Ολυμπιακή ακύρωσε τις πτήσεις Θεσσαλονίκη - Αθήνα, καθώς η ορατότητα ήταν περιορισμένη και ο αεροδιάδρομος είχε καλυφθεί από χιόνι. Παράλληλα πολλοί ήταν οι άνθρωποι που οδηγήθηκαν στο νοσοκομεία με κατάγματα λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων. Δημοτικά και γυμνάσια παρέμειναν κλειστά, ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων στις εθνικές οδούς. Λεωφορεία με επιβάτες αποκλείστηκαν στα Διαβατά, στον Άγιο Αθανάσιο και στο Ωραιόκαστρο και απεγκλωβίστηκαν μετά από ώρες. Σφοδρές χιονοθύελλες σάρωσαν τη Βόρεια Ελλάδα και η λίμνη της Καστοριάς πάγωσε.

Ένα τείχος από χιόνι σχηματίστηκε πέριξ της Θεσσαλονίκης και μετά το χιόνι ήρθε ο παγετός. Στρατιωτικά συνεργεία ανέλαβαν να τον απεγκλωβισμό οχημάτων και τη διάνοιξη των διαβάσεων και των δρόμων. Στο μεταξύ η κυκλοφορία αυτοκινήτων απαγορεύτηκε από τη χωροφυλακή και οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους μέχρι να περάσει ο χιονιάς. 
Στον αντίποδα, οι νέοι απόλαυσαν τα χιόνια, καθώς βγήκαν στις πλατείες και στα πάρκα και επιδόθηκαν στον καθιερωμένο χιονοπόλεμο... 

Άννα Καρατάσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: