ΕΧΘΡΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η Σοβιετική ελεύθερη σκοπεύτρια Λουντμίλα Παβλιτσένκο, με το αυτόματο όπλο στο χέρι της κατά τη διάρκεια μιας μάχης.Η φωτογραφία τραβήχτηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιχρωματίστηκε από τον γραφίστα Χρήστο Καπλάνη και δημοσιεύτηκε στη σελίδα του Past In Color. Η Παβλιτσένκο θεωρείται ηρωίδα της Σοβιετικής Ένωσης και αποστρατεύτηκε ως Ταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού. Είχε γεννηθεί στην Ουκρανία το 1916 και μεγάλωσε στο Κίεβο, όπου εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών.
Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Ιστορία και αμέσως παράτησε τις σπουδές της και ζήτησε να καταταγεί εθελοντικά στον Κόκκινο Στρατό.
Της ζήτησαν να καταταγεί ως νοσοκόμα όμως εκείνη αρνήθηκε καθώς ήθελε να πολεμήσει τους Γερμανούς.
Είχε ήδη εμπειρία στα όπλα και είχε εκπαιδευτεί,
στη μυστική οργάνωση OSOAVIAKhIM.
Για να γίνει δεκτή της έδωσαν ένα τουφέκι και της ζήτησαν να εκτελέσει δύο Ρουμάνους συνεργάτες των Ναζί. Η Παβλιτσένκο τους σκότωσε και τελικά μπήκε στην 25η μονάδα του Κόκκινου Στρατού. Ήταν ανάμεσα στις 2.000 γυναίκες που υπηρέτησαν στον Κόκκινο Στρατό ως ελεύθερες σκοπεύτριες.
Τις πρώτες ημέρες που πήρε μέρος σε μάχες δεν υστερούσε σε τίποτα από τους άνδρες ελεύθερους σκοπευτές.
Είχε εξαιρετικό σημάδι και μπορούσε να γίνεται "αόρατη" στον εχθρό. Πήρε μέρος στη μάχη της Σεβαστούπολης και εξόντωσε κορυφαίους Γερμανούς ελεύθερους σκοπευτές και αξιωματικούς.
Χρησιμοποιήθηκε από τη προπαγάνδα του κόκκινου στρατού και είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών που την αποκαλούσαν "Ρωσίδα από την κόλαση".
Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων της ανέρχεται στους 309, όμως υπολογίζεται ότι έχει σκοτώσει ακόμη περισσότερους. Στα 25 της σ χρόνια θεωρούταν ήδη η καλύτερη σκοπεύτρια όλων των εποχών για τον λόγο αυτό ανέλαβε και την εκπαίδευση των νεαρών ελεύθερων σκοπευτών του στρατού. Μάλιστα, δέχθηκε πρόταση από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρούσβελτ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και έγινε η πρώτη Σοβιετική που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο.
Πίεσε τους Αμερικανούς να πολεμήσουν κατά του ναζισμού και δήλωσε στο περιοδικό TIME ότι φορούσε τη στολή της με τιμή.
Με την Ελεανόρ Ρούσβλετ στον Λευκό Οίκο Έκανε ταξίδια σε Βρετανία και Καναδά και τιμήθηκε από την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης για τα κατορθώματά της. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο και δίδασκε ιστορία. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών στις 10 Οκτωβρίου 1974.
Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου