Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-«ΚΟΥΡΕΛΟΥ» ΜΕ ΑΛΑ ΚΑΡΤ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ: Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΖΟΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ

Εντελώς απροετοίμαστη ήταν η Κυβέρνηση στο να αντιμετωπίσει αυτό που ήταν εμφανές πως θα συνέβαινε έπειτα από την επίτευξη της πλειοψηφίας των 151 στην ψήφο εμπιστοσύνης και με τη μεταγενέστερη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς μπορεί να εξασφάλισε την προσωρινή παραμονή της στην εξουσία, όμως έχασε τη δυνατότητα να περνά τα μέτρα που επιθυμεί.
Έτσι, σκηνικό «μαύρης» κωμωδίας με διαδικασίες παρωδία έχει «στήσει» στην Βουλή πλέον το κυβερνητικό στρατόπεδο συνεπικουρούμενο από... γκαζόζες, ψηφοφορίες που διακόπτονται στην μέση λόγω «ειδικής ανάγκης», ή από βουλευτές που που δεν ξέρουν τι ψηφίζουν.
Η συγκυριακή πλειοψηφία που διαμορφώθηκε από τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ και 6 ανεξάρτητους στην ψήφο εμπιστοσύνης ήταν βέβαιο πως θα προκαλούσε παρατράγουδα για την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλίου.
Τα συμπτώματα της πρωτοφανούς συνθήκης –να στηρίζεται δηλαδή η κυβέρνηση σε μια μειοψηφούσα ΚΟ και σε σκόρπιους ανεξάρτητους– δεν φάνηκαν μόνο στην πρώτη διαδικασία της Βουλής, αλλά σε όλες.
Κυρίως το χθεσινό επεισόδιο,
είχε πράγμαι χαρακτηριστικά παλιά ελληνικής κωμωδίας της Φίνος Φιλμ.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του κατά την ψηφοφορία της προηγούμενης ημέρας είπε: «Στο ποδόσφαιρο ζητάμε επίμονα να μπει VAR για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ευτυχώς, υπάρχει το βίντεο για να δούμε ακριβώς τι έγινε. Ξεκινάει η ψηφοφορία. Εκείνη τη στιγμή, για τον λόγο ότι είχα πιει μία γκαζόζα στο κυλικείο, πήγα στην τουαλέτα. Έλειψα για δύο λεπτά».
Τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν το τελευταίο διήμερο στη Βουλή (με γκαζόζες, τουαλέτες, ύβρεις και απειλές) δείχνουν ότι αφενός στο Μαξίμου βρίσκονται σε αποδρομή και αφετέρου ότι η κυβέρνηση θα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί μέχρι να αποφασίσει ο πρωθυπουργός να δώσει τέλος στο μαρτύριο.
Οχι της κυβέρνησης, μιας και η παραμονή στην εξουσία είναι ευχή. Αλλά της δημοκρατίας καθώς οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι πρωτόγνωρες.

Η «ομηρία» της γκαζόζας και το παρασκήνιο με τον Καμμένο

Εκτός των άλλων, το χθεσινό περιστατικό με τον Φωκά αποτελεί ξεκάθαρα και ένα προειδοποιητικό μήνυμα του Πάνου Καμμένου στον Αλέξη Τσίπρα ότι σκοπεύει να του κάνει την κοινοβουλευτική ζωή δύσκολη εάν δεν βρεθεί λύση για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
Στο μυαλό του Πάνου Καμμένου, άλλωστε, είναι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν την εξόντωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ -όπως έχει ο ίδιος καταγγείλει- και δεν είναι θέμα του τι ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
Ότι δηλαδή, δεν υφίσταται ΚΟ με λιγότερα από 5 μέλη που εκλέχθηκαν με το συγκεκριμένο κόμμα και άρα ότι η προσθήκη του Αριστείδη Φωκά στην ΚΟ των ΑΝΕΛ δεν σώζει την κατάσταση εάν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως έχει προαναγγείλει, παραιτηθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η… εναλλακτική ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής. Να προβληθεί, δηλαδή, από την πλευρά των ΑΝΕΛ ότι το επίμαχο άρθρο του Κανονισμού αφορά στην αρχική συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και άρα δεν συντρέχει λόγος να εφαρμοστεί τώρα. Ωστόσο, με δεδομένη τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού θεωρείται ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν θα έχει τύχη.
Σε κάθε περίπτωση, εάν προβληθεί από τον Πάνο Καμμένο θα κληθεί να αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτό το σημείο είναι που ο Πάνος Καμμένος «ποντάρει» στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Βούτση.
Το θέμα Παπαχριστόπουλου μετέτρεψε την κατάσταση για τον Πάνο Καμμένο ακόμη πιο πολύπλοκη από ό,τι ήταν. Κι αυτό διότι σειρά έχει να τον διαδεχθεί ο Τέρενς Κουίκ, που όμως έχει ήδη ανεπισήμως διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ και συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, η έδρα είναι χαμένη από χέρι. Έτσι, ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να κάνει ένα ακόμη deal με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτό με το διαζύγιο – μαϊμού, με το οποίο του χάρισε 4 βουλευτές για να παραμείνει στην εξουσία.
Η σκέψη είναι να ζητήσει το Μαξίμου από τον Τέρενς Κουίκ να παραιτηθεί του δικαιώματός του να διαδεχθεί τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και έτσι την έδρα να πάρει η Ελένη Σκλαβενίτη που είναι η 4η στη λίστα του ψηφοδελτίου των ΑΝΕΛ.
Είναι μια λύση που μοιάζει αρκετά πιθανή, δεδομένου ότι τόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όσο και ο Τέρενς Κουίκ έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και θα παραμείνει πρόεδρος, έχοντας όλα τα προνόμια που δίνει ο τίτλος, ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά δεν θα χρεωθούν τη διάλυση της ΚΟ του πρώην συγκυβερνήτη.
Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να συμβάλει ώστε να βρεθεί λύση για την ΚΟ του Πάνου Καμμένου, ελπίζοντας ίσως σε… εξευμενισμό του πρώην συγκυβερνήτη και φίλου, δεδομένου ότι δείχνει έτοιμος να απασφαλίσει με απρόβλεπτες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: