Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΖΑΡΙΑ ΤΟΥ «ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΥ» ΚΑΜΜΕΝΟΥ (ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ)

Ραγδαίες είναι πλέον οι πολιτικές εξελίξεις και μάλιστα νωρίτερα απ' ότι υπολογίζονταν μετά και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει τον Πάνο Καμμένο την Κυριακή το πρωί (10.30) και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.
Αργά το απόγευμα του Σαββάτου το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ανακοίνωσε ότι ο Πάνος Καμμένος θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου στις 12:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Έτσι το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων αναφορικά με τον τρόπο που θα προχωρήσει το κυβερνητικό καραβάνι και την τελική λύση που θα δώσει στην εμπλοκή με τους ΑΝΕΛ, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα .
Το γεγονός και μόνο ότι το ραντεβού γίνεται την Κυριακή δείχνει τη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Ειδικά τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται σίγουρος για την πλειοψηφία που διαθέτει τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Το ραντεβού είχε κλειστεί πράγματι για τη Δευτέρα, όμως,
η διαρροή από τους ΑΝΕΛ της ώρα της συνάντησης εξόργισε το Μαξίμου επειδή θεωρήθηκε ότι ήθελε να «καπελώσει» τον πρωθυπουργό ο υπουργός Αμυνας. Ετσι του τηλεφώνησε λέγοντάς του «Πάνο έλα αύριο να τα πούμε» και να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας».
Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν την απόφαση για το ξεκαθάρισμα το συντομότερο τονίζοντας ότι έδωσαν στον Πάνο Καμμένο το χρόνο που χρειάζεται για να λάβει τις αποφάσεις του.Αλλωστε, δεν υπήρχε άλλη δικαιολογία να μη γίνει το ραντεβού μετά τη «μαντεψιά» του Καμμένου την Παρασκευή ότι «υπάρχει εμπλοκή» στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η συνάντηση αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη, με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού ότι και αν αποφασίσει ο Πάνος Καμμένος θα είναι ο μεγάλος χαμένος με ή χωρίς κόμμα.
Ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο το κλίμα είναι πολύ βαρύ εξαιτίας των γνωστών τακτικισμών του, φαίνεται να παίζει το τελευταίο του χαρτί και μένει να φανεί αν θα συγκρουστεί με τον Αλέξη Τσίπρα ή θα κάνει την επόμενη κωλοτούμπα και να φτάσει να ψηφίσει μέχρι και τις Πρέσπες, μετά το άδειασμα και από τους βουλευτές του.
Είναι έτοιμος να βάλει όρους στον πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες που άφησε να διαρρεύσουν στον Τύπο κάνουν λόγο για αίτημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα να μην διατηρήσει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ σε κυβερνητικό θώκο με "αντάλλαγμα" να μη θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, φέρεται να του ζητεί να μη συμπεριλάβει κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές.
Ετσι πιστεύει ότι θα κρατήσει το κόμμα του ολόκληρο μέχρι τις εκλογές, αν και γνωρίζει ότι θα είναι κόμμα – οπερέτα με έναν αρχηγό που δεν τον ακούνε τα στελέχη του.

Τα βασικά σενάρια

Πλέον όλοι αναλύουν τα βασικά σενάρια για το πώς θα κινηθούν οι πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και με δεδομένο ότι η συμφωνία θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική βουλή.
Το πρώτο σενάριο είναι να αποφασιστεί ένα «βελούδινο», ένα συναινετικό διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πάνος Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να γίνει δεκτό και το αίτημά του για αποχώρηση όλων των βουλευτών ή στελεχών των ΑΝΕΛ που έχουν κυβερνητική θέση.
Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της οριστικής ρήξης. Ο Καμμένος να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο Τσίπρας να του… κουνήσει μαντίλι και να του πάρει 3-4 βουλευτές αφήνοντάς τον με ένα διαλυμένο κόμμα, με ανύπαρκτη κοινοβουλευτική ομάδα. Στην περίπτωση αυτή, του εκρηκτικού διαζυγίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβούν όσα συμβαίνουν σε ανάλογες περιπτώσεις.
Το σενάριο αυτό προβλέπει βεβαίως ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από βουλευτές των ΑΝΕΛ, στήριξη της κυβέρνησης και από βουλευτές του Καμμένου όπως ο Παπαχριστόπουλος, η Κουντουρά, ο Κόκκαλης, ο Ζουράρις, ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς δεν δώσουν την ψήφο τους στο Μακεδονικό.
Το σίγουρο είναι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο τετραετής γάμος φτάνει στο τέλος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: