Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΛΦΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΆΜΦΙΣΣΑ


Η εξέλιξη με το τμήμα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα, προφανώς και δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία», ούτε βέβαια πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό που αφορά μόνο την Άμφισσα ή τη Φωκίδα. 
Τα λέμε αυτά, μιας και βλέπουμε πολλούς λαλίστατους κατά τα άλλα το προηγούμενο διάστημα, που τάζαν «λαγούς με πετραχήλια» στον κόσμο της Άμφισσας, να «πέφτουν απ’ τα σύννεφα» με τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του υπουργείου σήμερα. Μόνο που οι αποφάσεις του υπουργείου για το τμήμα της Άμφισσας είναι μέρος του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τον αποκαλούμενο «ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης». Κι έρχεται σε συνέχεια παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, υλοποιώντας πιστά την πολιτική της ΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα σε αυτόν το «χώρο», που μόνο ενιαίος δεν είναι, σωριάζονται μαζί πανεπιστημιακά τμήματα α’, β’ και γ’ κατηγορίας, απόφοιτοι και πτυχία πολλών κατηγοριών. 
Η αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου,
του τμήματος της Άμφισσας είναι μέρος του νομοσχεδίου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» με το οποίο ιδρύονται, μετονομάζονται, συγχωνεύονται τμήματα και καταργούνται άλλα, με γνώμονα πάντα την υπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων ανά κλάδο και Περιφέρεια, τις απαιτήσεις της αγοράς. Τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα που προκύπτουν από ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές συνενώσεις υπαρχόντων τμημάτων, είναι αποτέλεσμα κυρίως της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής στις ορέξεις των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τόσο της «πρόχειρης και μη αξιολογούμενης» πρότασης, όπως κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, οι εκπρόσωποί τους στη τοπική διοίκηση κι εδώ στη Φωκίδα, οι οποίοι τώρα «βγήκαν στα κεραμίδια».
Η κυβέρνηση, και με αυτό το νομοσχέδιο, δείχνει ποια είναι η πραγματική της ανησυχία: Να προχωρήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα των νέων ιδρυμάτων, κυρίως στο κομμάτι της έρευνας, να στηθούν πανεπιστημιακές υποδομές και προγράμματα που θα υπηρετούν πιο αποτελεσματικά την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων σε κάθε κλάδο.
Κουβέντα δεν γίνεται από κανέναν τους, ούτε στην περιφέρεια, ούτε στο δήμο για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, για ζητήματα ουσιαστικής και ολόπλευρης στήριξης της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, με διδακτικό και άλλο προσωπικό, υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια, σύγχρονα συγγράμματα. Στον αέρα επίσης μένουν σημερινοί φοιτητές που βρίσκονται σε μεγάλα έτη, καθώς και απόφοιτοι, που δεν έχουν την επιλογή να τελειώσουν ένα πανεπιστημιακό τμήμα, διαμορφώνοντας έτσι επιπλέον κατηγορίες πτυχίων και αποφοίτων σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Το ίδιο άλλωστε έκανε και με τις προηγούμενες «πανεπιστημιοποιήσεις», παίρνοντας τη σκυτάλη από τα «σχέδια Αθηνά» των άλλων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων τα βλέπουν σήμερα οι φοιτητές σε Αθήνα, Ήπειρο, Ιόνιο.
Στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους χωρίς επιπλέον κωλύματα και δυσκολίες, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για τους φοιτητές και αποφοίτους τμημάτων που συγχωνεύονται, απορροφώνται και καταργούνται, αλλά και όσων τα τμήματα μετά τη συγχώνευση δεν αντιστοιχούν στα ίδια επιστημονικά αντικείμενα.
Παράλληλα καλούμε τους φοιτητές, το ακαδημαϊκό και λοιπό προσωπικό να παλέψουμε για να μην περάσει το νομοσχέδιο και κάθε άλλο τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο, για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και πτυχία-μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.
Άμφισσα, 11/01/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: