Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

ΤΗ «ΣΚΥΤΑΛΗ» ΑΠΟ ΤΟ BBC ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ: «Η “ΤΟΥΡΚΙΚΗ” ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ Η “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ”»


Τη σκυτάλη από το BBC πήραν τα τουρκικά ΜΜΕ ύστερα από τα κατάπτυστο δημοσίευμα για την υποτιθέμενη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα.
Σε δημοσίευμά του το dirilis postasi  παρομοιάζει  την ανύπαρκτη «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα που ανέφερε το BBC με τη μουσουλμανική, αποκαλώντας την βέβαια ως τουρκική, επιχειρώντας έτσι να θέσει νέο θέμα στη δυτική Θράκη αυτή τη φορά.
Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το «Βαλκανικό Περισκόπιο» το τουρκικό δημοσίευα αναφέρει ότι  το βρετανικό κανάλι ειδήσεων BBC δημοσίευσε άρθρο αναφορικά  με το «προβληματικό ζήτημα των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα»!
«Η Αθήνα αναγνωρίζει το βόρειο γείτονά της ως  «Βόρεια Μακεδονία»  και έμμεσα τη μακεδονική γλώσσα και την ταυτότητά της.
Για πολλά χρόνια οι μειονότητες ζουν σε καταπίεση, οι ταυτότητες των μειονοτήτων δεν αναγνωρίζονται. Σε συνέντευξή του ένας 92χρονος Έλληνας πολίτης, ο οποίος αυτοπροσδιορίστηκε ως ‘Μακεδόνας’(Makedonyalı) , αναφέρθηκε στη συστηματική καταστολή του ελληνικού κράτους προς τη μειονοτική ομάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την παρουσία των Σλαβομακεδόνων στην ελληνική επικράτεια, είπε ότι
για το ελληνικό κράτος είναι μεγάλο ταμπού (büyük tabu).»
Η αντίδραση των κυβερνητικών αξιωματούχων των γειτόνων,  στις ειδήσεις του BBC ήταν σκληρή όπως αναμενόταν.
Οι ελληνικές αρχές απέρριψαν την ύπαρξη μειονότητας που αναφέρεται στο άρθρο και τόνισαν ότι στη συμφωνία με τη Βόρειο Μακεδονία δεν υπάρχει κανένα άρθρο ή αναφορά στο εύρημα.
Ενόψει της κριτικής γιατί δεν διδάσκεται η ‘μακεδονική’ γλώσσα, απάντησαν ότι οι γλώσσες που διδάσκονται στην επικράτειά μας είναι ένα εσωτερικό θέμα.

Η συμφωνία του ονόματος απέδειξε ότι δεν υπάρχει τέτοια μειονότητα.
Στη Δυτική Θράκη οι Τούρκοι δεν διαφέρουν
Το ζήτημα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων υπήρξε και παραμένει ένα από τα κύρια προβλήματα της Ελλάδας στη διαδικασία της ΕΕ.
Ομοίως, η προσέγγιση των ελληνικών αρχών στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, που λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους μειονότητα. «Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, καθορίζονται ως μουσουλμάνοι Έλληνες (“Müslüman Yunanlar”) και δεν έχουν καμία σχέση τους Τούρκους», γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Επιστολή στο BBC από τον Έλληνα πρεσβευτή στη Βρετανία
Επιστολή στο BBC έστειλε ο Έλληνας πρεσβευτής στο Λονδίνο, Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, εκφράζοντας και επισήμως την αντίδραση της Αθήνας για το επίμαχο άρθρο "Greece's Invisible Minority", στο οποίο, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.
«Διάβασα με ιδιαίτερη έκπληξη και απογοήτευση το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του έγκριτου οργανισμού σας χθες, Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, με τίτλο “Greece’s Invisible Minority”, το οποίο περιείχε σημαντικές ιστορικές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις εις βάρος της Ελλάδας, ενώ αδικεί τη Συμφωνία Πρεσπών.
Μια ιστορική συμφωνία, η οποία επέλυσε μια διαμάχη δεκαετιών, συνέβαλε στη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων και έστειλε ένα γενικότερο μήνυμα υπέρ της επίλυσης διεθνών διαφορών με βάση το διάλογο και τον αμοιβαίο σεβασμό» αναφέρει στην επιστολή του ο Έλληνας πρεσβευτής.
Και συνεχίζει:
«Στην Ελλάδα η ισονομία και ισοπολιτεία είναι απόλυτα σεβαστές, ενώ υφίσταται μόνο μία μειονότητα, η οποία και αναγνωρίζεται από διεθνείς συνθήκες -η μουσουλμανική.
Ωστόσο, στο άρθρο επιχειρείται η έγερση ενός ανύπαρκτου θέματος με διαστρέβλωση της Συνθήκης των Πρεσπών, στα άρθρα της οποίας η αρθρογράφος δεν κάνει καν τον κόπο να αναφερθεί. Αναφέρεται ότι “By ratifying an agreement with the newly renamed Republic of North Macedonia, Greece has implicitly recognised the existence of a Macedonian language and ethnicity”».
«Ως προς τη γλώσσα» υπογραμμίζει ο πρεσβευτής της χώρας μας στο Λονδίνο, «η Συνθήκη αναγνωρίζει στο άρθρο 1 παρ. 3 τη “Μακεδονική γλώσσα”, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή αποκλειστικά ως επίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας. Αποσαφηνίζει δε (άρθρο 7(4)) ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, αλλά, κυρίως, ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Ελληνικής Μακεδονίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
Και συνεχίζει, απαντώντας στο BBC:
«Σε ό,τι αφορά στη δήθεν αναγνώριση "μακεδονικής εθνότητας" από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας ξεκινήσουμε από το αυτονόητο για κάθε γνώστη του διεθνούς δικαίου: τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι εθνότητες.
Η εθνότητα των πολιτών ενός κράτους δεν ρυθμίζεται από διακρατικές συμφωνίες. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναφέρεται στoυς πολίτες που ανήκουν στην πλειοψηφούσα εθνότητα που κατοικεί στη γειτονική χώρα όπως έκανε μέχρι σήμερα, ενώ οι πολίτες της εν λόγω πλειοψηφούσας εθνότητας στη γειτονική χώρα διατηρούν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται στο Άρθρο 1 σε ιθαγένεια, δηλαδή στον νομικό δεσμό μεταξύ του κράτους και του πολίτη και όχι σε εθνότητα. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα σε συνταγματικό επίπεδο, δεδομένου ότι η πρόσφατη τροπολογία του Άρθρου ΧΧΧΙΙΙ του Συντάγματός της, ρητά προβλέπει ότι η ιθαγένεια "δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες"».
Και, βεβαίως, σε καμία περίπτωση η Συμφωνία των Πρεσπών δεν συνιστά «σιωπηρή αναγνώριση», όπως εντελώς λανθασμένα και αυθαίρετα αναφέρει η συντάκτης του άρθρου, οιασδήποτε μειονότητας στη δική μας χώρα.
Αντιθέτως, η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι έκαστο Μέρος δεν θα παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου Μέρους με οιαδήποτε μορφή και για οιονδήποτε λόγο, περιλαμβανομένης της προστασίας του καθεστώτος και των δικαιωμάτων οιωνδήποτε προσώπων δεν είναι πολίτες του και ότι το Σύνταγμα της χώρας όπως ισχύει σήμερα ή θα τροποποιηθεί στο μέλλον δεν μπορεί και δεν θα μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει βάση για μια τέτοια παρέμβαση (Άρθρο 4 παρ. 3).
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Βόρεια Μακεδονία τροποποίησε το Σύνταγμά της (άρθρο 49) προκειμένου να αναφέρεται αποκλειστικά στην στήριξη των πολιτών και της Διασποράς της και να μην περιέχει καμία αναφορά σε «υποστήριξη του μακεδονικού λαού…. σε γειτονικές χώρες».
Οι ισχυρισμοί του άρθρου περί δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα φαίνεται να απηχούν τις απόψεις του «Ουράνιου Τόξου», ενός εγχώριου πολιτικού φορέα που είναι ο μοναδικός ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί δήθεν «μακεδονική μειονότητα». Για την ολοκλήρωση της εικόνας, σημειώνεται ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, εθνικές και ευρωεκλογές, στις οποίες έχει συμμετάσχει, έχει περιοριστεί σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος και μάλιστα ως τμήμα πολυκομματικού συνασπισμού.
Ελπίζω ότι οι ανωτέρω επισημάνσεις θα δημοσιευτούν προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθή εικόνα των όσων αναφέρονται στο ρεπορτάζ σας και ότι εφεξής θα λαμβάνονται υπόψη στις σχετικές αναφορές του έγκριτου δημοσιογραφικού σας οργανισμού».


Δεν υπάρχουν σχόλια: