Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΑΛΜΟΥΝΙΑ: ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ, «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Θα μπορούσε να είναι μια κακή… πλάκα και όμως είναι πραγματικότητα, ότι ο Χοακίν Αλμούνια, ο άνθρωπος που έδειξε αβελτηρία ή δόλο ενώ έβλεπε τον οικονομικό εκτροχιασμό της χώρας μας, τοποθετήθηκε «ανεξάρτητος αξιολογητής» για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). 
Ο Χοακίν Αλμούνια με τον Κώστα Καραμανλή,
την εποχή που η Κομισιόν είχε υιοθετήσει το δόγμα
 «άστο γι' αργότερα» 
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια διορίστηκε ως «ανεξάρτητος αξιολογητής υψηλού επιπέδου» ώστε με την υποστήριξη μιας ομάδας του ESM αλλά και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, να αξιολογήσει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον Μηχανισμό. 
Υπενθυμίζεται, πως ο Αλμούνια ήταν Επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., επί διακυβέρνησης Καραμανλή και υπουργίας Οικονομικών Αλογοσκούφη, και μαζί με τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρότι υπέδειξαν στην Ελλάδα, το 2007, ότι κάτι δεν πάει καλά στην οικονομία, το 2008 και το 2009 δέχτηκαν να μην στείλει η Ελλάδα τα στοιχεία,
τα οποία έδειχναν τον εκτροχιασμό της και να μην ληφθούν μέτρα. 

Και αυτό διότι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν μια αρνητική εντύπωση για τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδος, την οποία ο κ. Μπαρόζο - συντηρητικός και αυτός - υποστήριζε. Ήταν ο άνθρωπος που δεχόταν την τακτική «Άστο για αργότερα» της κυβέρνησης Καραμανλή.  
Ειδικότερα, ο Χοακίν Αλμούνια ανέλαβε το πόστο του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων τον Απρίλιο του 2004, δηλαδή λίγο μετά από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και συνέδεσε το όνομα του με την περιβόητη «δημοσιονομική απογραφή» του Αλογοσκούφη, όταν η Ελλάδα βίωσε την εμπειρία της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
 
Και ενώ έκανε τα «στραβά μάτια» το μεγαλύτερο διάστημα της διακυβέρνησης Καραμανλή, μόλις 2 μήνες πριν τις εκλογές του 2009 «θυμήθηκε» όψιμα να προειδοποιήσει πως το άνοιγμα του ελλείμματος θα κυμανθεί πάνω από 10% του ΑΕΠ, πάνω από τα 24 δισ. ευρώ. 
Παρέμεινε στη θέση του ως το Φεβρουάριο του 2010, και η Ελλάδα συρόταν σταδιακά στο Μνημόνιο, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας μέχρι το 2014. Η ειρωνεία είναι πως ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM και πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον Αλμούνια: «Η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη από ό,τι σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Απαιτείται διεξοδική και ανεξάρτητη αξιολόγηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου αξιολογητή είναι να εξετάσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με έμφαση στο πρόγραμμα του ESM. Χαίρομαι που ο κ. Αλμούνια αποδέχθηκε αυτήν την αποστολή. 

Έχει το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και εμπειρίας για να φέρει εις πέρας αυτό το έργο και να κάνει μία αξιόπιστη και ανεξάρτητη αξιολόγηση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ: «Χαιρετίζω τον διορισμό του κ. Αλμούνια ως αξιολογητή υψηλού επιπέδου. Η εκτεταμένη εμπειρία και η γνώση του στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της έρευνας οικονομικής πολιτικής, καθώς και στις υποθέσεις της ΕΕ, θα διασφαλίσουν την πληρότητα, την αξιοπιστία και την αμερόληπτη αξιολόγηση της διαδικασίας».

Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: