Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΣΙΠΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ: «ΌΧΙ» ΑΠΟ ΚΙΝΑΛ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ, ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

Ήταν σαν να μην έγινε ποτέ το περίφημο «προσκλητήριο» Τσίπρα, λίγο πριν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στις ευρωεκλογές, κόντρα στον... νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Ο Αλέξης Τσίπρας, που βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πλατύ κάλεσμα για ένα ευρύτερο μέτωπο».
Με δήλωσή του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε τι εννοεί και τι επιδιώκει με τις τελευταίες κινήσεις διεύρυνσης του κόμματος και της κυβέρνησης, που κάνει τελευταία.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στόχος είναι «να αποτραπεί εν όψει ευρωεκλογών η επέλαση της ακροδεξιάς και να αντιμετωπιστούν οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες επιλογές στην οικονομία και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία». Διευκρίνισε δε ότι «πρόκειται για απεύθυνση πλατιά, προς όλες τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται σε αυτό τον χώρο και έχουν τους ίδιους στόχους με εμάς».
Κατά τα φαινόμενα όμως,
ο κ. Τσίπρας επιδιώκει συσιαστικά να πιέσει περαιτέρω τη Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής για να επιτύχει την περιβόητη λεηλασία του συγκεκριμένου χώρου.
Έτσι κι αλλιώς το όποιο άνοιγμα εννοεί, έχει ήδη «καεί» με τις μεταγραφές που έκανε το τελευταίο διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και τις κινήσεις που ενισχύει στο παρασκήνιο, με τις οποίες αποσπά μεν δυνάμεις από την κεντροαριστερά, αλλά ταυτόχρονα εξοργίζει τη Χαριλάου Τρικούπη και κόβει τις όποιες γέφυρες συνεννόησης θα μπορούσαν να στηθούν ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.
Φυσιολογικά λοιπόν, τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και το Ποτάμι όμως, απέρριψαν το προσκλητήριο του πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα η κυρία Γεννηματά επιλέγει τη στρατηγική της αναμονής φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές. Την προσδοκία αυτή καλλιεργούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνει μεγάλη ή, σε κάθε περίπτωση, άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τη ΝΔ.
Η άποψη αυτή φαίνεται πως δεν συναντά την πλήρη αποδοχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος κατεξοχήν στήθηκε γύρω από την κουλτούρα ότι η αριστερά θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ανταγωνιστική προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ηδη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης ακούστηκε κριτική για τυχοδιωκτική συμπεριφορά και για μονόπλευρα ανοίγματα που περιορίζονται στα πρόσωπα του Τόλκα και του Μωραϊτη.
Στο μεταξύ και παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν ανακοινώσει υποψήφιους ευρωβουλευτές, η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε και χθες να μπει στην ονοματολογία και να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση.
Η αναμονή αυτή ενδεχομένως σχετίζεται, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, με το γεγονός ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν έχει οριστικοποιήσεις αποφάσεις για το χρόνο των εθνικών εκλογών.
Το μόνο που ξεκαθάριζαν χθες κομματικές πηγές ήταν ότι οι ευρωεκλογές δεν θα γίνουν με λίστα, αλλά με σταυρό προτίμησης, όπως και οι τελευταίες του 2014. Η διατήρηση του συστήματος αυτού ενισχύει, κατά πολλούς την άποψη ότι οι εθνικές κάλπες και οι ευρωκλογές θα γίνουν μαζί τον Μάιο.

«Όχι» από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση συνεργασίας και σύμπτυξης μετώπου από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζονται από τις ηγεσίες του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού σαν εχθρικές κινήσεις και σπεύδουν να υψώσουν τείχη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ χθες, λίγο μετά τις δηλώσεις Τσίπρα, με διαρροές από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά, αμφισβητούσαν ακόμα και αυτήν την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο.
Σημειώνοντας ότι «ο Τσίπρας δεν είναι ούτε κεντροαριστερός ούτε προοδευτικός» και προσθέτοντας ότι « είναι επικεφαλής ενός μορφώματος χωρίς πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, που καλύπτει τον χώρο από την ακροδεξιά και την καραμανλική δεξιά, μέχρι την ιδεοληπτική αριστερά και περιτρίμματα της κεντροαριστεράς».
Όπου περιτρίμματα εννοούν τα στελέχη του Κινήματος, τους πρόθυμους καρεκλοθήρες όπως τους ονομάζουν, τύπου Θάνου Μωραΐτη και Αγγέλου Τόλκα, η και άλλους, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης ή η Λούκα Κατσέλη, που σπεύδουν να ανταλλάξουν την κομματική τους ταυτότητα, με μια θέση στις λίστες του κυβερνώντος κόμματος.
Ακόμα και ο Γιώργος Παπανδρέου που ορισμένοι θεωρούσαν σαν τον αδύναμο κρίκο στην πολιτική για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια πολύ σκληρή δήλωση για εκείνους που μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες και τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες.
Και στο Ποτάμι πάντως η γραμμή είναι πλέον καμία ανοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αμφιταλαντεύσεις κατά καιρούς του Σταύρου Θεοδωράκη, που κόστισαν στην ενότητα του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: