Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Ο «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ» ΡΟΛΟΣ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ

Το Μάιο του 1984 γράφεται μια σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, με την ιστορική συνάντηση του Μάρκου Βαφειάδη και του Θρασύβουλου Τσακαλώτου, υπό την «μαεστρία» του τότε υπουργού Κώστα Λαλιώτη.
Ο «Καπετάν Μάρκος», ο Μάρκος Βαφειάδης, ήταν κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, πρωθυπουργός των ανταρτών και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Δημοκρατικού Στρατού.
Και ο (αντικομμουνιστής) Θρασύβουλος Τσακαλώτος, ήρωας του πολέμου του 40, ήταν επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού – θείος του σημερινού υπουργού Οικονομικών της Αριστεράς, Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Η ιστορική αυτή στιγμή της χειραψίας των δυο μεγάλων αντιπάλων λοιπόν καταγράφηκε μπροστά στις κάμερες της ιταλικής τηλεόρασης (RAI) και αποτέλεσε το επιστέγασμα της εθνικής συμφιλίωσης και
του πραγματικού τερματισμού της εμφύλιας διαμάχης στην Ελλάδα.
Κομβικό ρόλο στο ιστορικό τετ-α-τε διαδραμάτισε ο Κώστας Λαλιώτης. Το παρασκήνιο ήταν έντονο για να φτάσουμε σε αυτή την ιστορική συνάντηση. Επίσης, κομβικά ήταν και τα δημοσιεύματα και οι προσπάθειες του δημοσιογράφου Πέτρου Μακρή.
Ο Κώστας Λαλιώτης, υφυπουργός Προεδρίας εκείνη την περίοδο, ήταν αυτός που πίστεψε στη συντριπτική δύναμη της εικόνας και στο συμβολισμό της.

Η συνάντηση έγινε στην Πλατεία Μαβίλη και ο Βαφειάδης ήρθε από τη Ρωσία όπου ζούσε. Η ΕΡΤ, ωστόσο, δεν ήταν παρούσα. Ήταν παρούσα μόνο η ιταλική τηλεόραση, προκειμένου να γυρίσει το ντοκιμαντέρ για τον ελληνικό εμφύλιο και την ιστορική αυτή στιγμή. Ήταν ούτως ή άλλως μια στιγμή ιδιαίτερα φορτισμένη, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και στα δύο στρατόπεδα, με τις ιστορικές εφημερίδες της Αριστεράς αλλά και εφημερίδες της Δεξιάς να μην αποδέχονται την κίνηση αυτή και να κατηγορούν τόσο τους Τσακαλώτο- Βαφειάδη, όσο και τον Κ. Λαλιώτη. Τα δημοσιεύματα μάλιστα έκαναν λόγο για «προδοσία» ανάλογα την ιδεολογική σκοπιά του κάθε μέσου. Οι δυο πρωταγωνιστές δέχτηκαν ιδία πυρά αυτή την φορά για την τολμηρή κίνησή τους η οποία άνοιγε μια νέα σελίδα για τη χώρα.
Ωστόσο, ο Τσακαλώτος και ο Βαφειάδης δεν μετάνιωσαν ποτέ αυτή την ιστορική κίνηση.
Λαλιώτης: Η εθνική συμφιλίωση και η εθνική ενότητα προϋπόθεση για τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την αλλαγή
Στο οπτικό υλικό, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα το TheCaller, προέρχεται από την εκδήλωση στην οποία η ιταλική τηλεόραση προβάλλει την εκπομπή για πρώτη φορά στους ίδιους του πρωταγωνιστές και παραδίδει την βιντεοκασέτα συμβολικά στην ΕΡΤ , στους πρωταγωνιστές και στην ελληνική κυβέρνηση.

Μετά το 05.16 του παραπάνω βίντεο ο «αρχιτέκτονας» αυτής της συνάντησης Κώστας Λαλιώτης αναφέρει: «Πιστεύω ότι η χειραψία και ο ασπασμός του Μάρκου Βαφειάδη με τον Θρασύβουλο Τσακαλώτο είναι μια συμβολική πράξη γιατί είναι το τέλος ενός σχίσματος, μιας περιπέτειας που ξεκίνησε από τον εμφύλιο πόλεμο. Η εθνική συμφιλίωση και η εθνική ενότητα είναι προϋπόθεση και για τη δημοκρατία και για την ανεξαρτησία και για την αλλαγή. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες μπορούμε να έχουμε έναν κοινό παρανομαστή, αποδεχόμενοι ο ένας τον άλλον και αναγνωρίζοντας τις διαφορές μας, αλλά διατρανώνοντας και την ενότητά μας. Η ενότητά μας δε μπορεί παρά να βρεθεί σε μια πατριωτική βάση, και αυτή τη συμβολική πράξη μάς τη δίνουν ως παράδειγμα και ως υπόδειγμα, οι πρωταγωνιστές του Εμφυλίου, ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος και ο Μάρκος Βαφειάδης. Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας πως είμαι λυπημένος γιατί 4 χρόνια τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αν και έχουν κάνει πολλά για την εθνική συμφιλίωση και για ν’ αναδείξουν το θετικό έργο της εθνικής αντίστασης, δεν έκαναν αυτή τη συμβολική πράξη ταινία. Προλάβατε Βιτόριο και Κώστα και το κάνατε. Σας είμαστε ευγνώμονες αλλά θα ήθελα να πω πως δεν το έκαναν οι Έλληνες στην Ελλάδα, το έκαναν οι Έλληνες στην Ιταλία. Αυτό δείχνει τη δύναμη του Ελληνισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: