Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΕΛΦΩΝ - ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!


Μοιάζει με κακόγουστο αστείο, όμως είναι η πραγματικότητα της απαράδεκτης πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνουν, κι ενώ ήταν γνωστό και αναμενόμενο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, άρα και οι ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων είναι αυξημένες σε σχέση με παλιότερες χρονιές, η κυβέρνηση προχωράει σε απολύσεις, του έτσι κι αλλιώς ελάχιστου προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!
Έχει μάλιστα το θράσος να ισχυρίζεται προκλητικά πως έτσι «αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το θέμα της καθαριότητας των σχολείων» και «επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα των εργαζομένων στα σχολεία»!
Πιο συγκεκριμένα,
με πράξη υπουργικού συμβουλίου η κυβέρνηση όρισε τoν αριθμό του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων που θα προσλάβουν οι Δήμοι της χώρας για το σχολικό έτος 2020-21. Πρόκειται για προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, μερικής ή πλήρους απασχόλησης. Η δε μετατροπή τους από συμβάσεις έργου που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν αναιρεί σε τίποτα το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας αυτών των εργαζομένων. Έτσι για το Δήμο Δελφών, η κυβέρνηση προβλέπει συνολικά την πρόσληψη 29 καθαριστών (1 πλήρους και 28 μερικής απασχόλησης), αριθμός μικρότερος από τους 35 που είχε ζητήσει η δημοτική αρχή για 235 αίθουσες. Μειωμένος ακόμα και σε σχέση με το προσωπικό που εργάστηκε πέρυσι, δηλαδή 33 εργαζόμενοι για 223 αίθουσες και πριν ακόμα προκύψει η πανδημία! 
Ευθύνες έχουνε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησαν και συντήρησαν το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μειωμένου ωραρίου, τη στιγμή που οι ανάγκες καθαριότητας των σχολικών αιθουσών, τουαλετών, γραφείων, κλπ είναι πάγιες και διαρκείς και δεν μπορούν να καλυφθούν από 2ωρη και 4ωρη απασχόληση. Όπως ευθύνη έχουνε κι εκείνες οι δημοτικές αρχές που κάνουνε πλάτες στην άθλια αυτή πολιτική της κυβέρνησης και ούτε μια ανακοίνωση δεν βγάλανε για το θέμα, ούτε ποτέ τους διεκδίκησαν τη μονιμοποίηση των καθαριστριών.
Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες μέρες, με όλες τις αντιφάσεις και παλινωδίες που διέπουν την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες, τους μαθητές του Δήμου μας να οργανώσουν την αγωνιστική τους διεκδίκηση για:
·         Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία.
·         Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι.
·         Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
·         Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, θερμόμετρα, κ.ά.).
·         Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δήμο και διασύνδεσή τους με τα σχολεία.
·         Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
·         Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών. 
        Άμφισσα, 25 Αυγούστου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: