Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τη «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο με τίτλο: «ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΨΗΣ (ΑΝΑΠΟΔΟΣ). Κομμουνιστής λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας». Πρόκειται για έκδοση που επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, αφιερωμένη στον αλύγιστο μαχητή που έδρασε στην ανταρτομάνα της Ρούμελης.

Το ψευδώνυμο Ανάποδος του το είχαν βγάλει οι συμμαθητές του στο γυμνάσιο του Δαδιού, γιατί σε συζητήσεις και σε παιχνίδια πήγαινε συνέχεια «κόντρα». Οργανωμένος στην ΟΚΝΕ από τη δεκαετία του 1930,

αναδείχθηκε σε λαϊκό ηγέτη της Ρούμελης και της Στερεάς στην ένοπλη ταξική σύγκρουση της δεκαετίας 1940-1949.

Στην έκδοση αυτή για τη ζωή και τη δράση του επιχειρείται να συμπυκνωθούν όλη του η διαδρομή και η συμμετοχή του στο επαναστατικό κίνημα της χώρας μας, στις διάφορες περιόδους που έδρασε (μεσοπόλεμος, ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, περίοδος της «Λευκής Τρομοκρατίας», τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), συνδυασμένη με βασικά συμπεράσματα γενικότερης σημασίας που έχει συλλογικά επεξεργαστεί το ΚΚΕ από την κρίσιμη αυτή δεκαετία.

Η προσφορά του Θύμιου Καψή συγκαταλέγεται στον άφθαστο ηρωισμό των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που εμπνεύστηκαν από τα μεγάλα ιδανικά του ΚΚΕ, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Αποτελεί μεγάλο εφόδιο, τεράστια κληρονομιά και πηγή διαπαιδαγώγησης για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς ανθρώπους, τις νέες και τους νέους για να βαδίσουν το δρόμο της επαναστατικής πάλης σήμερα.




Ακολουθούν αποσπάσματα από τον πρόλογο της έκδοσης που υπογράφεται από την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

(αναδημοσίευση από σχετικό αφιέρωμα στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 5-6 Δεκέμβρη 2020)

* * *
Εκδοση - παρακαταθήκη στη νέα γενιά

«Με την έκδοση του βιβλίου "Θύμιος Καψής (Ανάποδος). Κομμουνιστής λαϊκός ηγέτης της Ρούμελης και της Εύβοιας" δίνεται συνέχεια στην πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, καθώς και σε όλη τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια και αφορούσε τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Σε συνέχεια των εκδόσεων της "Σύγχρονης Εποχής", που επιμελήθηκαν ομάδες συντρόφων και φίλων αναδεικνύοντας ηρωικές μορφές του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος ("Νάκος Μπελλής, Λαϊκός Αγωνιστής, Καπετάνιος του ΕΛΑΣ, Ταγματάρχης του ΔΣΕ" και "Νίκος Τριανταφύλλου. Συνταγματάρχης του ΔΣΕ. Ενας φλογερός επαναστάτης"), η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ φιλοδοξεί να αποτυπώσει, όσο είναι εφικτό στα πλαίσια λίγων σελίδων, τη ζωή και δράση του κομμουνιστή λαϊκού ηγέτη, Θύμιου Καψή.

Η συλλογική αυτή προσπάθεια συμπίπτει με την ολοκλήρωση του μεγάλου στόχου της Κομματικής Οργάνωσης για την απόκτηση ιδιόκτητων γραφείων της Επιτροπής Περιοχής, στην έδρα της, στη Χαλκίδα. Ενός στόχου που η εκπλήρωσή του αποτέλεσε υπόσχεση στην οικογένεια του Θύμιου Καψή, που έγραψε με το αίμα του την Ιστορία του λαού μας στην Εύβοια και προς τιμήν του τα ιδιόκτητα γραφεία του ΚΚΕ στη Χαλκίδα θα φέρουν το όνομά του.

Αποτελεί υλοποίηση της ηθικής δέσμευσης στην αδελφή του Ανάποδου, Ευσταθία Καψή, που στη μνήμη του πρόσφερε σημαντική υλική βοήθεια για το στόχο αυτό, δίνοντας το έναυσμα για την πραγματοποίησή του. Αποτελεί ανταπόκριση στο χρέος που αναλάβαμε ως ελάχιστο φόρο τιμής στη δρακογενιά της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (...)

Επιδιώκει ταυτόχρονα να δώσει ώθηση στη μελέτη που συλλογικά έχει επεξεργαστεί το Κόμμα μας, με την έκδοση του τετράτομου Δοκιμίου Ιστορίας που αφορά την περίοδο 1918-1949. Την περίοδο αυτή, άλλωστε, έδρασε και ο Θύμιος Καψής (1922-1949), συμμετέχοντας ενεργά στο κομμουνιστικό κίνημα τόσο κατά τη δεκαετία του 1930 ως μέλος της ΟΚΝΕ, όσο και στη θυελλώδη δεκαετία 1940-1949 ως στέλεχος πλέον του ΚΚΕ (...)

Λαϊκοί ηγέτες, μέρος της συλλογικότητας του Κόμματος

Προσεγγίζουμε την προσωπικότητα του Θύμιου Καψή, όπως και όλων των κομμουνιστών ηγετών και λαϊκών αγωνιστών, στο πλαίσιο των συνθηκών που έδρασε, αποτιμώντας τη συμβολή του ως μέρος της συλλογικότητας του Κόμματος, της ικανότητας του ΚΚΕ να διαμορφώνει πολιτική που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να εξυπηρετεί το σκοπό ύπαρξής του, την πάλη για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Αυτός ο σκοπός άλλωστε είναι που διαπαιδαγώγησε χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους επαναστάτες αγωνιστές, οι οποίοι είτε με τη φαινομενικά άγονη κοπιαστική δράση σε συνθήκες αστικής νομιμότητας και αργών εξελίξεων, είτε σε περιόδους όξυνσης της ταξικής πάλης και απότομων καμπών της Ιστορίας, είτε με το όπλο στο χέρι, είτε στην παρανομία, στις φυλακές, στις εξορίες, στο εκτελεστικό απόσπασμα, δεν λογάριασαν κόπους και θυσίες για τα ανώτερα ιδανικά που πρεσβεύει το ΚΚΕ, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η προσπάθεια της έκδοσης να προσεγγίσει τη ζωή του Θύμιου Καψή αντικειμενικά εκτείνεται σε αναφορές για την εξέλιξη της πάλης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και μετέπειτα του ΔΣΕ, που αφορούν μεγάλο μέρος της περιοχής της Στερεάς και της Εύβοιας, καθώς σε αυτή έδρασε ο Ανάποδος.

Ξεκινούν από την προπολεμική δράση του Κόμματος στην περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δαδί (Γλούνιστα), στις προσπάθειες των Οργανώσεων του Κόμματος να διαδώσουν τις κομμουνιστικές ιδέες και ταυτόχρονα να οργανώσουν την πάλη του λαού, σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, με τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου να προσθέτει πολλές δυσκολίες. Αναδεικνύεται η τεράστιας σημασίας προετοιμασία του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα, που είχε ως προϋπόθεση την ανασυγκρότηση των χτυπημένων Οργανώσεων του ΚΚΕ, σε καθεστώς βαθιάς παρανομίας, προσπάθεια που ξεκίνησε από μια χούφτα κομμουνιστές με κέντρο τη Λαμία και επεκτάθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην επαρχία της Φθιώτιδας αλλά και της Φωκίδας.

Η Ρούμελη και η Εύβοια στον αγώνα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η αποστολή του Αρη Βελουχιώτη στη Ρούμελη για να διερευνήσει τις δυνατότητες οργάνωσης του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα, η έναρξη του οποίου αποφασίζεται στην ιστορική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία στις 14 Μάη 1942 με εισηγητή τον ίδιο.

(...) Οπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στη Ρούμελη και την Εύβοια, αναπτύχθηκε το αντιστασιακό κίνημα, έδρασαν μεγάλες μορφές του, αναπτύχθηκε η μαζική ένοπλη λαϊκή πάλη. Οι μάχες που δόθηκαν ήταν εκατοντάδες, ενώ μια σειρά από αυτές είχαν καθοριστική επίδραση στη γενικότερη εξέλιξη του αντικατοχικού αγώνα, όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, η μάχη της Ομβριακής, τα σαμποτάζ σε οδικές αρτηρίες και σιδηροδρομικές γραμμές, οι μάχες του Καρπενησίου, της Αμφισσας, της Λαμπούσας, της Σέττας, της Ιστιαίας, της Αράχοβας, στις Καρούτες Φωκίδας, η μάχη της σοδειάς σε Φθιώτιδα και Φωκίδα.

Ο λαός της Ρούμελης και της Εύβοιας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος για να κατακτήσει τη λευτεριά του, ενώ μαρτυρικά έγιναν μια σειρά από χωριά που δοκίμασαν το μένος του ναζισμού, όπως το Δίστομο, το Κακολύρι, η Υπάτη, Χιλιαδού, Ομβριακή και άλλα.

Στην έκδοση παρατίθενται μια σειρά στοιχεία για το δολοφονικό όργιο και τα εγκλήματα κατά του αγωνιζόμενου λαού της Στερεάς από το αστικό κράτος και τις συμμορίες του, τα οποία αντλούνται από το υπόμνημα που κατέθεσε ο ΔΣΕ στον ΟΗΕ τον Μάρτη του 1947.

Η συλλογή των στοιχείων αυτών έγινε με την καθοριστική συμβολή του Νίκου Τριανταφύλλου, συνταγματάρχη του ΔΣΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται η τρομοκρατική δράση 21 συμμοριών σε Ρούμελη και Εύβοια, που στο διάβα τους άφησαν εκατοντάδες δολοφονημένους αγωνιστές, βιασμένες γυναίκες, λεηλασίες και καταστροφές χωριών κ.ά.

Μέρος της επιδίωξης αυτής αποτέλεσε και η ίδρυση και λειτουργία των Εκτακτων Στρατοδικείων, όπως αυτών που λειτούργησαν σε Λαμία και Θήβα από τον Σεπτέμβρη του 1946, καθώς και το Στρατοδικείο της Χαλκίδας, που ως τμήμα αυτού της Θήβας λειτούργησε από τον Ιούλη του 1947, εκδίδοντας εκατοντάδες καταδικαστικές ποινές. (...)

Στον αγώνα αυτό η Ρούμελη και η Εύβοια είχαν τη δική τους ιδιαίτερη συμβολή. Η δράση των πρώτων Ομάδων Ενοπλων Καταδιωκόμενων, οι επιχειρήσεις εναντίον συμμοριών του αστικού κράτους, το χτύπημα σταθμών χωροφυλακής, σημαντικές και νικηφόρες μάχες με υπέρτερες δυνάμεις του ταξικού εχθρού. Στην ηρωική αυτή προσφορά στον ένοπλο ταξικό αγώνα σημαντική συμβολή είχε ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος) αρχικά ως Πολιτικός Επίτροπος του Αρχηγείου Φθιωτιδο-Φωκίδας, στη συνέχεια υποδιοικητής του Τάγματος Καλλιδρόμου και, τέλος, επικεφαλής των 57 μαχητών που με αποστολή πέρασαν τον Νοέμβρη του 1947 στην Εύβοια και των εκατοντάδων ακόμα Ευβοιωτών που εντάχθηκαν στο Ανεξάρτητο Τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ, στο οποίο ο Ανάποδος ήταν διοικητής του έως το θάνατό του.

εικόνα.png



Πολύτιμα διδάγματα

Ο ΔΣΕ είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις δεν χωράνε στα ιδεολογήματα της λεγόμενης "εθνικής ομοψυχίας" και της κατάργησης των ταξικών διαχωριστικών γραμμών. Επίσης, η εποποιία του ΔΣΕ απέδειξε ότι τα λάθη του ΚΚΕ δεν οφείλονταν σε πρόθεση συμβιβασμού και ενσωμάτωσης.

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ υπήρξε ηρωικός και μεγαλειώδης. Χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, ακόμα περισσότεροι εξωκομματικοί, έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους, για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ, πολεμώντας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, περπατώντας μερόνυχτα, συχνά δίχως τροφή, πολλοί και ανυπόδητοι, στους πάγους και τις θύελλες. Αυτό το δρόμο διάβηκε και ο Ανάποδος μαζί με τους μαχητές των Αρχηγείων Φθιωτιδο - Φωκίδας και Παρνασσίδας, του Τάγματος Καλλιδρόμου και του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.

Διδάσκει και διαπαιδαγωγεί η πάλη τους, μαζί με την πάλη των φυλακισμένων για τη δράση τους στις γραμμές του ΔΣΕ, καθώς και όλων εκείνων που τίμησαν τα όπλα του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις εξορίες ή στην πολιτική προσφυγιά.

Ο αγώνας του ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες άνισης ταξικής αναμέτρησης, γεγονός που καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ηθική, πολιτική αξία του ΔΣΕ και την παρακαταθήκη που κληρονόμησε στην ιστορία του επαναστατικού κινήματος, στο ΚΚΕ».

Επίσης, στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 5-6 Δεκέμβρη 2020 φιλοξενούνται δηλώσεις μελών της ομάδας που εργάστηκε για την επιμέλεια του βιβλίου.

Προμηθευτείτε την έκδοση από τις Οργανώσεις Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας του ΚΚΕ!

--
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας
Παπαναστασίου 10Α Χαλκίδα, 34100
emailkke.sterea@gmail.com τηλ. 2221082680
Η ιστοσελίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς
http://ls-stereas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: