Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΦΡΑΣΕΙΣ «ΕΓΙΝΕ ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ» ΚΑΙ ΤΗΣ «Π….ΝΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ»

Το ξέρατε ότι η περίφημη έκφραση “έγινε της Πόπης” προέρχεται από ένα ναυάγιο και η φράση “της π…ας το κάγκελο” από τη φαληρική εξέδρα;

Τη δεκαετία του ’20 ένα ατμόπλοιο που ονομαζόταν “Πόπη” περιήλθε στην ιδιοκτησία ενός Έλληνα εφοπλιστή και μετεσκευάστηκε σε πλοίο ακτοπλοϊας.

Στις 27 Νοεμβρίου 1934 με 122 επιβάτες και εμπορεύματα προσέκρουσε στη βραχονησίδα Κασίδι, ένα μίλι μετά το ακρωτήριο Μικρό Καβούρι.

Τότε, οι αξιωματικοί του πλοίου και το πλήρωμα ανησύχησαν περισσότερο για το εμπόρευμα παρά για τους επιβάτες.

Έδωσαν προτεραιότητα στην εκφόρτωση των τυριών και όχι στη διάσωση των επιβατών. Το πλοίο είχε ήδη αρχίσει να παίρνει κλίση προς τα δεξιά,

και οι επιβάτες μέσα στον πανικό προσπαθούσαν να σωθούν μόνοι τους.


Ένας από τους επιβάτες φώναξε: «Πνιγόμαστε, σωθείτε όπως μπορείτε!». Αν και το πλοίο δε βυθίστηκε έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και έτσι βγήκε η φράση «έγινε της Πόπης!».

‘Της π….. το γκάγκελο”

Μια ακόμη γνωστή φράση “της π…. το κάγκελο” έχει προέλευση από την ίδια περιοχή. Τον Απρίλιο του 1929 εκδρομείς από την Ένωση Ομογενών των ΗΠΑ, οι γνωστοί ΑΧΕΠΑΝΣ, αποβιβάστηκαν στην αποβάθρα του Νέου Φαλήρου.

Ανάμεσα τους ήταν και πέντε δεσποινίδες, οι οποίες μοίραζαν στους διερχόμενους ομογενείς από έναν φάκελο.

Η επιστολή έγραφε: «Μη φύγετε χωρίς τον απαραίτητο σύντροφο του βίου σας. Προτιμήσατε τας Ελληνίδας ως συζύγους, ως μητέρας. Προσφέρετε τη μεγαλύτερη υπηρεσία στον εαυτό σας και στην Πατρίδα. Επισκεφθείτε το γραφείο μας: Οδός Μαυρομιχάλη 4α, έναντι θεάτρου Ολύμπια».

Τότε, βγήκε η φράση «της π…νας το κάγκελο», υπονοώντας ότι πίσω από κάθε σοβαρή εκπρόσωπο ενός γραφείου συνοικεσίων υπάρχει ένα κύκλωμα προώθησης νυφών.

Οι ομογενείς αναζητούσαν νύφες από την πατρίδα. Επιχειρηματίες και άλλοι επιτήδειοι, αντιλαμβανόμενοι ότι η επιχείρηση «νύφες» απέφερε κέρδη επένδυσαν σε γραφεία συνοικεσίων.

Τότε, πρότειναν ως νύφες γυναίκες με “αμαρτωλό” παρελθόν που δούλευαν στο μεγάλο λιμάνι.

Επειδή πολλοί γάμοι απέτυχαν τα συγκεκριμένα γραφεία και οι κυρίες υποδοχής δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη από τους ομογενείς.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Μίλεση, τότε βγήκε η έκφραση «της π…νας το κάγκελο», υπονοώντας ότι πίσω από κάθε εκπρόσωπο ενός γραφείου συνοικεσίων υπήρχε ένα κύκλωμα προώθησης νυφών, μεταξύ των οποίων πολλές αμφιβόλου ηθικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: