Της Κύρας Αδάμ
Η Τουρκία εμμένει απολύτως και προωθεί την εισβολή και κατοχή της στα Βαρώσια, κρατώντας προσβλητική και εξευτελιστική στάση απέναντι στο ανώτατο διεθνές πολιτικό όργανο στον πλανήτη , δηλαδή τον ΟΗΕ, ποντάροντας ότι ουδείς θα προχωρήσει σε έμπρακτες κυρώσεις και μέτρα σε βάρος της, ( αυτό ακριβώς γίνεται μέχρι στιγμής).΄
Με τον γ. γραμματέα του ΟΗΕ, την Βρετανία, τη Ρωσσία,( που δεν καταδικάζει ευθέως, αλλά ούτε και κατονομάζει καν την Τουρκία) και με την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει φραστικούς και παρασκηνιακούς «σαματάδες», αλλά να μην παρεμβαίνει καταλυτικά στο κείμενο της δήλωσης , ούτε να επιμένει σε οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η Άγκυρα θεωρεί ότι έσπασε πλέον «το γυάλινο τείχος» των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό και μπορεί να επιβάλει διεθνώς το «Τουρκικό κράτος της Κύπρου» και τον ηγέτη του, κ. Ταλάτ.
Στον αντίποδα, η Αθήνα, κυρίως, αλλά και η Λευκωσία, (και μαζί τους τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ), χοροπηδάνε μοναχές τους, οραματιζόμενες «συντριβή» της Τουρκίας και δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι τυχόν επιβολή των τουρκικών θέσεων στο Κυπριακό είναι το πρελούδιο για το Αιγαίο και τα ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα στην Αν Μεσόγειο.
Αυτή την στιγμή η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή,
του -υπό τον έλεγχο και διοίκηση του ΟΗΕ- τμήματος των Βαρωσίων- εξακολουθεί να προχωρά απτόητη, χάρη στο φιάσκο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μοναδικό θύμα την Κυπριακή Δημοκρατία:- Η Τουρκία απορρίπτει την καταδικαστική φραστική δήλωση του Σ.Α., δηλώνει ότι δεν θα συμμορφωθεί και χαρακτηρίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας αναξιόπιστο.
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εμφανίζεται διχασμένο και εμφανές αποδυναμωμένο, δεν τολμά να επιβάλει τις αναμενόμενες οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για καταπάτηση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ αφήνει ανοιχτό παράθυρο στην Τουρκία για νομιμοποίηση της παρανομίας της στα Βαρώσια.
Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση δημιουργήθηκε την επομένη κιόλας της εφαρμογής του «πιλοτικού προγράμματος» κατάληψης του 3,5% της περιοχής υπο τον έλεγχο και διοίκηση του ΟΗΕ στα Βαρώσια από τον Ερντογάν, μετατοπίζοντας συρματοπλέγματα του ΟΗΕ, στριμώχνοντας και απωθώντας τους Κυανόκρανους από την υπο κατάληψη περιοχή.
Το «προαποφασισμένο «κενό» αντίδρασης του γ γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες κάλυψε αμέσως η Βρετανία, η οποία έσπευσε να παρουσάσει στα μέλη του Σ.Α ένα απαράδεκτο κείμενο δήλωσης για τα Βαρώσια , το οποίο ούτε κατονόμαζε την Τουρκία, τους Τ/Κ και τα Βαρώσια, ούτε καταδίκαζε την τουρκικά εισβολή και κατοχή της περιοχής. Το κείμενο αυτό προκάλεσε «σεισμό» ανάμεσα στα μέλη του Σ.Α. και μόνον με την τρίτη προσπάθεια το Σ. Α. κατέληξε σε δήλωση.
Όμως το τελικό κείμενο της δήλωσης του Σ.Α. αποτελεί ένα φιάσκο σε βάρος της Κύπρου και υπέρ του Ερντογάν για τη διχοτόμηση του νησιού.
Το φιάσκο εντοπίζεται στην παράγραφο 2 της δήλωσης, η οποία αναφέρει:
«..Το Σ.Α. επαναλαμβάνει ότι οποιεσδήποτε απόπειρες διευθέτησης οποιουδήποτε μέρους των Βαρωσίων ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ είναι απαράδεκτες και ότι δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, που δεν είναι σύμφωνες με τα Ψηφίσματα του…»
Η υπογραμμισμένη φράση, βρετανικής έμπνευσης και διατύπωσης, που δεν αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο, είναι η επισήμως – από το 2004 (σχέδιο Αννάν) τοποθέτηση της Τουρκίας ότι το 47% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ της περίκλειστης περιοχής είναι ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ. Το ίδιο ακριβώς υπενθύμισε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου με επιστολή του στην γραμματεία του ΟΗΕ μεσούσης της τωρινής συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας …
Επομένως, σύμφωνα με την βρεταννικής έμπνευσης δήλωση του ΣΑ το 47% των Τ/Κ ΚΑΤΟΙΚΩΝ των Βαρωσίων δεν κάνουν καμία κατάληψη ή κατοχή εδαφών ούτε επιδιώκουν κανενός είδους διευθέτηση γιατί…βρίσκονται ήδη σπίτι τους- δηλαδή στο «Τουρκικό κράτος της Κύπρου» που εγκαθίδρυσε στα γρήγορα ο Ερώταγαν και παρέδωσε τα ηνία του στον Πρόεδρο Ταλάτ. Αντιθέτως, το υπόλοιπο 53% των ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, παρά μόνον αν απευθυνθούν στις αρχές του «Τουρκικού κράτους της Κύπρου», αν δηλαδή αναγνωρίσουν το κράτος Ταλάτ και επισημοποιήσουν τη διχοτόμηση του νησιού.
Δι’ αυτού του τρόπου οι Βρετανοί , με την αμέλεια ή αδιαφορία ( σκόπιμη ή όχι) των υπολοίπων μελών του ΣΑ, ( αφού κανένα απολύτως μέλος του ΣΑ αλλά ούτε και η Αθήνα ούτε και η Λευκωσία αντέδρασαν), άνοιξαν την πόρτα στην Τουρκία να ξεφεύγει από τα όρια των Ψηφισμάτων του Σ.Α. , επιμένοντας ότι δεν τα παραβιάζει. Απλώς τα αφήνει να ξεθωριάζουν μόνα τους στον χρόνο ώστε να καταστούν ανευ περιεχομένου και ισχύος.
Αυτό άλλωστε αποπνέει και η σκανδαλώδης για το ύφος και περιεχόμενο της επίσημης γραπτής ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία η Τουρκία περιφρονεί, ρεζιλεύει και ξευτιλίζει τον ΟΗΕ, το Σ.Α. και τα Ψηφίσματα του:
-Απορρίπτοντας πλήρως την δήλωση του Σ.Α.
-Κατηγορώντας το ΣΑ ότι είναι θύμα της «μαύρης προπαγάνδας» Ελλάδας και Ε/Κ
-Λέγοντας κατάμουτρα στον ΟΗΕ ότι η εμμονή του στα ατελέσφορα Ψηφίσματα του για το Κυπριακό «ζημειώνουν την αξιοπιστία του Συμβουλίου».
-Καλώντας το ΣΑ να ακολουθήσει την εποικοδομητική και ρεαλιστική πρόταση για τα δύο κράτη στην Κύπρο.
Με άλλα λόγια το επίσημο κείμενο του ΣΑ- αν και κατονομάζει τώρα την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους και τους καταδικάζει φραστικά- δεν επιβάλει την κατάργηση των τουρκικών ενεργειών και το κυριότερο, αφήνει ανοιχτά την πόρτα στην Τουρκία να αιτιολογήσει πλήρως την κατάληψη και κατοχή της περιοχής των Βαρωσίων.
Ένα ανοιχτό ερώτημα παραμένει η τελική στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η Ουάσιγκτων παρά την αυστηρότατη φραστικά καταδίκη της Τουρκίας και παρά το γεγονός ότι στην Αμερικανική Γερουσία συζητήθηκε διεξοδικώς η επιβολή μέτρων και κυρώσεων σε βαρος της Τουρκίας, εντούτοις, τίποτε από αυτά δεν αποτυπώθηκαν στο κείμενο του ΣΑ, συν το γεγονός ότι η αμερικανική αντιπροσωπία στον ΟΗΕ κατάπιε αμάσητη την επίμαχη παράγραφο 2 του κειμένου , που ουσιαστικά αφήνει τον Ερντογάν στο απυρόβλητο για τα Βαρώσια.
Ομοίως ερωτηματικά δημιουργεί και η μακροσκελέστατη ανακοινωση του ρωσσικού ΥΠΕΞ για τα Βαρώσια.Η
Η Μόσχα δεν κάνει καμμία απολύτως αναφορά στην φίλη της Τουρκία ,ούτε στους Τ/Κ ούτε στα γεγονότα στα Βαρώσια. Επαναλαμβάνει όμως ότι στηρίζει την τήρηση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη «δημιουργία στην Κύπρο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ένα διεθνές νομικό πρόσωπο, μία κυριαρχία και υπηκοότητα», η οποία θα προκύψει από τις συνομιλίες των δύο κοινοτήτων.
Η Μόσχα επιμένει στην αναγκαία εμπλοκή στις συζητήσεις των 5 μονίμων μελών του ΣΑ και επιμένει στην κατάργηση του συστήματος των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων στην Κύπρο, αποκαλώντας το «αρχαϊκό Σύστημα εξωτερικών εγγυήσεων ασφαλείας», χωρίς να εξειδικεύει αν μια τέτοια αλλαγή σημαίνει και αυτόματη απόσυρση την τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου